Nieuwe website richt zich op ebook readers

0

Delft, 17 december 2007— Vanaf vandaag kunnen vooruitstrevende lezers en auteurs terecht op www.ereaders.nl, een website die zich richt op de verkoop van ebook readers, aangevuld met nieuws, reviews, links en een forum. Bovendien kunnen auteurs zelf ebooks uploaden en beschikbaar maken voor anderen. ereaders.nl is opgezet door uitgevers, met de bedoeling om Gutenbergs erfgoed een nieuwe impuls te geven.

“Al jaren spreekt men over het ebook als de gedoodverfde opvolger van het vertrouwde boek. Maar toch blijven we met z’n allen gedrukt papier consumeren. Mensen lezen nu eenmaal niet graag van een computerscherm. Maar met de ontwikkeling van elektronisch papier is er eindelijk een generatie ebook readers die het leescomfort van gewoon papier biedt”, zegt Wiebe de Jager, initiatiefnemer van ereaders.nl.

Sommige ebook readers bieden veel meer mogelijkheden dan lezen alleen; je kunt er aantekeningen mee maken in digitale documenten maar ook draadloos het laatste nieuws ophalen. Voor studenten is een ebook reader een uitkomst; alle studieboeken, syllabi en aantekeningen passen dadelijk in één apparaat. Slechtzienden hebben baat bij een ebook reader waarop ze de lettergrootte kunnen instellen. Om nog maar niet te spreken over het bedrijfsleven en de overheid, waar ebook readers op vele terreinen inzetbaar zijn.

De Jager is als uitgever verbonden aan uitgeverij Eburon. “We zien dat ebooks een marginale positie innemen in het Nederlandse boekenvak. Veel uitgevers, boekhandels en auteurs vertonen koudwatervrees als het om digitaal lezen gaat. Maar je hoeft maar naar de muziekindustrie te kijken om te zien waar zo’n afwachtende houding toe kan leiden.”

De website ereaders.nl is opgezet met in het achterhoofd het idee dat uitgevers pas content digitaal beschikbaar zullen maken als er een groep lezers is die overweg kan met die content. De Jager: “Dan moet je als uitgever je eigen markt creëren. We gaan ervan uit dat er een groep consumenten opstaat die deze technologie omarmt, ook al is de laatste Harry Potter nog niet als ebook verkrijgbaar. Maar dat is slechts een kwestie van tijd. En vooruitstrevende auteurs kunnen bij ons gewoon zelf hun ebook aanbieden en verkopen, zonder tussenkomst van een uitgever.”

De Jager voegt hieraan toe: “We willen méér zijn dan alleen een webshop. We gaan samen met onze klanten kijken hoe we net nieuwe lezen en uitgeven volwassen kunnen maken. Vandaar de subtitel van de website: vóór en dóór ebook readers.”

Vorig artikelHanlin V3 eReader review
Volgend artikel‘Digitaal lesboek moet op internet’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in