Nieuwswebsites dreigen onder hoog btw-tarief te blijven

0
btw_digitale_publicaties

Nieuwswebsites gaan mogelijk niet profiteren van het verlaagde btw-tarief op digitale publicaties. Volgens het huidige wetsvoorstel gaat de btw-verlaging alleen gelden voor de digitale versies van gedrukte kranten, boeken en tijdschriften. De Mediafederatie, de vereniging voor brancheorganisaties in de uitgeefsector, wil dat het ontwerp wordt aangepast.

In het wetsvoorstel ‘Btw-tarief voor elektronische uitgaven’ kiest Nederland ervoor om onder meer op basis van de verschijningsvorm en het uiterlijk van digitale media te bepalen of deze wel of niet onder het lage tarief van 9% mogen vallen. Nieuwswebsites hebben – anders dan een krant – geen vast uitgiftemoment en daarom zou volgens dit voorstel het hoge tarief van toepassing moeten zijn. Ook nieuwsvideo’s, podcasts en personalisatie van het nieuwsaanbod kan een reden zijn om niet het lage tarief toe te passen.

De Mediafederatie heeft vandaag in een reactie op het wetsvoorstel laten weten zich zorgen te maken over ‘de impact van de voorgenomen afbakening op andere uitgeefproducten, zoals digitale nieuwsmedia en magazines, verrijkte e-books en portals voor vakpublicaties.’ De vereniging is van mening dat het btw-verschil niet uit te leggen is aan de lezer en dat het huidige voorstel innovatie in de weg staat. De Mediafederatie wil daarom graag een meer toekomstbestendige oplossing, waarbij publicaties niet beoordeeld worden op hun verschijningsvorm, maar op hun inhoud en doel. Ook vindt de vereniging het opmerkelijk dat Nederland voor zo’n smalle afbakening kiest. Bijna alle andere EU-lidstaten kiezen ervoor om op nieuwswebsites wel het lage tarief toe te passen.

Het kabinet wil de btw-verlaging van 21% naar 9% per 1 januari 2020 laten ingaan.

Vorig artikelOnderzoek: 29% van digitale lezers in Canada leest op e-reader
Volgend artikelOnyx werkt aan e-readerhoes met bladerknoppen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in