Nog altijd in de ban van J.R.R. Tolkien

0
Lord of the Rings
"El Señor de los Anillos lectura" by Zanastardust - http://www.flickr.com/photos/zanastardust/146652127/. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:El_Se%C3%B1or_de_los_Anillos_lectura.jpg#/media/File:El_Se%C3%B1or_de_los_Anillos_lectura.jpg

Op 3 januari 1892 werd in Bloemfontein in het huidige Zuid Afrika, John Ronald Reuel Tolkien geboren. Met zijn wereldberoemde boeken, waaronder De Hobbit (1937), de trilogie In de Ban van de Ring (1937-1949) en het postuum verschenen De Silmarillion (1977), zette hij de moderne fantasyliteratuur definitief op de kaart.

De boeken van Tolkien worden beschouwd als epische fantasy, verhalen die zich afspelen in parallelle werelden. De populariteit van dit genre was gegroeid door werken als Alice’s Adventures in Wonderland (Lewis Carroll) en At the Back of the North Wind en The Princess and the Goblin van George Macdonald, die als voorlopers van Tolkien worden gezien. Dankzij De Hobbit en In de Ban van de Ring kwam het genre pas echt tot bloei.

Tolkien vond het leuk om allerlei fantasyverhalen te bedenken voor zijn kinderen. Zo ontstond De Hobbit. Dit verhaal werd in 1936 bij toeval ontdekt door Susan Dagnall, die werkzaam was bij een Londense uitgeverij en Tolkien overhaalde het te laten uitgeven. De rest is geschiedenis: in 1937 won De Hobbit meteen de prestigieuze Carnegie Medal voor het beste jeugdboek. Het boek beschrijft de reis van de hobbit Bilbo Balings, die een gezapig leventje leidt, tot de tovenaar Gandalf hem op een dag vraagt op zoek te gaan naar een schat, die wordt bewaakt door de draak Smaug De Verschrikkelijke.

De avonturen van Bilbo Balings en Gandalf hadden zoveel succes, dat de uitgever graag een vervolgverhaal wilde uitbrengen. Dit zou uiteindelijk de omvangrijke trilogie In de Ban van de Ring worden. In dit verhaal erft de hobbit Frodo van zijn oom Bilbo een gouden ring, die magische krachten blijkt te hebben en afkomstig is van de duistere tovenaar Sauron. Aan Frodo de taak om deze ring te vernietigen. Dit kan alleen op de plaats waar de ring gesmeed is, de vulkaan de Doemberg in het land Mordor. Tijdens zijn reis wordt Frodo onder meer bijgestaan door Sam, Gandalf, Aragorn en de elf Legolas.

In de Ban van de Ring was meteen een daverend succes en werd al snel herdrukt en in meerdere talen vertaald. Tegenwoordig is het een van de meest invloedrijke en geliefde werken uit de fantasyliteratuur. Vanaf de jaren 50 vormde het werk een inspiratiebron voor vele andere auteurs, zoals Raymond E. Feist, Terry Brooks en George R.R. Martin. Ook nu nog is het genre onverminderd populair, denk maar aan het succes van de Harry Potter boeken, de Hongerspelen-trilogie en Game of Thrones.

Heb jij de Hobbit en In de Ban van de Ring nog niet gelezen? Hier vind je het e-book met het complete verhaal, en voor de liefhebbers van een mooi boek in de kast ook de papieren versie.

Wat zijn jouw favoriete fantasyboeken? Vertel het ons onder dit bericht of op Facebook!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in