Nook Touch ervaringen

Ik lees hier niet zoveel over de Nook Touch en heb er 1 sinds vorige week, dus schrijf ik er maar kort iets over.

Dit is mijn eerste ereader, dus ik heb niet echt vergelijkingsmateriaal.

Ik had vooraf een beetje opgezien tegen de mogelijke traagheid van het apparaat (voor wat betreft wijzigingen op het scherm, maar ook het opstarten) en tegen de touch interface; ik ben geen fan van touch interfaces. Geen van beide punten bleken terecht: de interface werkt prettig, en over de snelheid van het apparaat vind ik alleszins acceptabel.

Wat mij in het gebruik het meest stoort is de power-knop. Je moet hem 2 seconden indrukken om het apparaat aan te zetten en 5 om hem uit te zetten, maar de knop geeft irritant weinig feedback. Druk je in de uitstand de powerknop in, dan gebeurt er niets; pas na een paar extra seconden krijg je een melding dat hij gaat opstarten. Ik heb diverse malen gehad dat ik in de tussentijd het nogmaals ging proberen, omdat ik dacht de knop niet goed te hebben ingedrukt, waarmee ik het apparaat dan gelijk weer uit bleek te zetten. Ik moet daar nog wat handigheid mee krijgen kennelijk.

Om een B&N-account aan te maken moet je een creditcard nummer opgeven, ook als je een gratis boek wil downloaden, dat vond ik ook niet echt optimaal. Maar goed, ik wist dat het apparaat bestemd is voor de Amerikaanse markt, dus daar kan ik niet echt met reden over klagen.

Ook het lezen van het scherm in fel licht valt me wat tegen; het scherm weerspiegelt een beetje, zodat je het scherm toch net wat anders moet houden om geen last te hebben van de lichtval, dat is wel een verschil met papieren boeken en had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik vind het scherm verder erg fraai, scherp en veel contrast. Ik heb in de instellingen de witrand (marge) om de tekst heen zo klein mogelijk gezet, maar ik vind de marge toch nog te groot, waarom kan je dat niet terugbrengen tot een paar pixels? Ik vind het zonde van de ongebruikte ruimte.

Het apparaat ligt lekker in de hand. Hij schijnt naar verhouding een beneden-normaal gewicht te hebben, maar ik had het toch graag nog wel wat lichter gezien.

Ik was ook verbaasd te zien dat er een screen saver op het scherm zit. En je kan hem kennelijk niet uitzetten, alleen de tijd waarbinnen hij actief wordt verlengen. Wat is het nut van een screensaver bij een eink (pearl)-scherm? Hij brandt toch niet in of zo?

De Nook heeft twee grote knoppen in de rand naast het scherm, die dienen voor het bladeren en werken prettig. Standaard is de bovenste knop (l;inks en rechts) voor verder bladeren en de onderste voor terugbladeren. Je kan dat omkeren, maar je kan hem vreemd genoeg niet zo instellen dat de knoppen rechts voor verder bladeren zijn en die links voor terugbladeren, iets wat mij het meest logisch leek.

Wifi heb ik gebruikt om de Nook te activeren, daarna heb ik het gelijk uitgezet om batterijduur te verlengen. Ik vermoed dat de Nook gekraakt zal moeten worden om er buiten de VS echt wat mee te kunnen, maar ik moet me daar nog in verdiepen.

Ik heb er nog niet zoveel op gelezen, dus ik moet er nog wat handigheid in krijgen, maar vooralsnog is de algehele indruk positief.

Ik heb hem trouwens door een collega uit de VS laten nemen en was er in totaal 110 euro voor kwijt. Ik heb er geen hoesje bij gekocht (dat zou immers het gewicht weer doen toenemen, en dat wil ik niet), ik ga het eerst dus maar eens zonder proberen.