NRC ePaper: eerste ervaringen

Vanmiddag was ik aanwezig bij de officiele introductie van de NRC ePaper (https://www.ereaders.nl/nrc_epaper_kit) in het PCM gebouw in Rotterdam. Het NRC kan nu op de iLiad bekeken worden. Na een avondje uitproberen kan ik niet anders zeggen dan dat de implementatie goed geslaagd is. De ePaper is prima leesbaar en navigeert logisch.

De ePaper is niet zomaar een verkleinde versie van de papieren uitgave. Elk katern heeft een eigen inhoudsopgave met de hoofdartikelen. Elk artikel heeft één samenvattende alinea met een ‘lees meer’ link. Je komt direct op het juiste artikel als je deze aantikt met de stylus.

De koptekst is gereserveerd voor de titel van het betreffende katern (binnenland, economie, etc.). De andere katernen staan daaronder in het klein weergegeven. Je kunt snel naar een katern springen door de betreffende titel aan te wijzen. Verder ‘sla’ je de pagina gewoon om met de bladerknop van de iLiad.

De opmaak lijkt wel een beetje op die van de papieren krant; in kolommen, met hier en daar een foto. Opmerkelijk genoeg staat er (nog) geen reclame in de ePaper editie.

Het gebruikte lettertype is goed leesbaar, zij het misschien wat klein voor slechtzienden. Maar verder is het voordeel van elektronisch papier dat de ePaper zeer goed leesbaar is in direct zonlicht.

Het downloaden gaat erg eenvoudig; als je binnen bereik van een wifi netwerk bent hoef je alleen op de netwerkknop te drukken en de download start automatisch. In ca 15 seconden is de krant binnen.

Nadere inspectie wijst uit dat elke ePaper editie uit één (onbeveiligd) pdf bestand bestaat. Deze is ook op een normale computer te openen. De pdf is duidelijk geoptimaliseerd voor de schermgrootte van de iLiad; volgens het NRC zullen er echter ook ePaper edities komen voor andere ebook readers, zoals de Cybook.

Later zal ook NRC Next toegevoegd worden aan het aanbod. En ook wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de ePaper meerdere keren per dag te updaten. Andere kranten (zoals de Volkskrant) zijn achter de schermen ook druk bezig met experimenteren: wordt vervolgd, dus!