Over ePub

Handleiding ePub

Wat is ePub?

Nederlandse ebooks zijn vaak in het ePubformaat. Een bestandsformaat dat geschikt is voor de meeste eInk ereaders, tablets en smartphones. Het ePubformaat heeft een groot voordeel ten opzichte van PDF-bestanden, het is namelijk ‘reflowable’. Dat wil zeggen dat het bestand zich automatisch aanpast aan de grootte van je scherm, zodat de letters altijd prima leesbaar blijven.

Ik heb een ePubbestand, hoe kan ik deze lezen?

Dat hangt af van het apparaat waarop je het ePubbestand wilt lezen en of het bestand beveiligd is met Adobe DRM of niet.

&nbsp

ePubbestand met Adobe DRM

Bij online boekwinkels wordt meestal duidelijk aangegeven of een ebook Adobe DRM bevat. Bij Bol.com bijvoorbeeld staat er bij formaat: ‘ePub met kopieerbeveiliging (DRM) van Adobe’. Bij ebook.nl staat: ‘Bestandsformaat: ePub Adobe DRM’. Ook bij onder andere Libris.nl en Bruna.nl geven ze dit op soortgelijke wijze aan.

Wanneer je een ebook met Adobe DRM aanschaft, krijg je een downloadlink van de online boekwinkel. Het bestand dat je vervolgens downloadt heeft een .acsm-formaat. Dit bestand kun je alleen lezen wanneer je een account aangemaakt hebt bij Adobe. Dit doe je via het gratis programma Adobe Digital Editions. Ook het apparaat waarop je het ebook met Adobe DRM-beveiliging wilt lezen moet geautoriseerd zijn met hetzelfde Adobe-account.

Wanneer je het .acsm-bestand vervolgens opent met het programma Adobe Digital Editions wordt er een ePubbestand aangemaakt welke automatisch in de map ‘My Digital Editions’ op je PC/laptop geplaatst wordt. Studon.nl heeft een handig videostappenplan gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe je beveiligde ebooks op een eInk ereader zet.

Wil je een ePubbestand met Adobe DRM lezen op je iPad of iPhone? Op onze pagina ‘ebooks lezen op de iPad’ wordt uitgelegd met welke apps dat kan.

Wil je een ePubbestand met Adobe DRM lezen op je Androidtablet of smartphone? Dat kan met de app Aldiko.

Meer informatie vind je in onze Beginnersgids.

ePubbestand zonder Adobe DRM

Gratis ebooks bevatten meestal geen Adobe DRM. Ook zijn er ander soorten beveiliging ontwikkeld, zoals een watermerk of de social DRM-beveiliging van BooXtream. Voor ePubbestanden zonder Adobe DRM of met een watermerk of social DRM geldt dat ze gemakkelijk te lezen zijn op een apparaat dat geschikt is voor ePubbestanden.

Wil je een ePubbestand lezen op je apparaat? Controleer dan bij de instellingen of het apparaat ePub ondersteunt. De meeste eInk ereaders, zoals de Sony PRS-T1, de Kobo Touch of de Icarus Go doen dit. Voor tablets geldt dat je een app nodig hebt om het bestand te lezen. Voor iOS-apparaten (iPad en iPhone) is dat iBooks en voor Android-apparaten is dit Aldiko. Op je PC of laptop kun je een ePubbestand lezen met Adobe Digital Editions.

Meer informatie over het lezen van ebooks op een eInk ereader, laptop/pc, netbook, smartphone, tablet of iPad vind je in onze Beginnersgids.

Conversietools en ebooks in ePubformaat maken
Je kunt zelf ePub-bestanden maken vanuit andere bestanden met verschillende bestandsformaten. Een zeer uitgebreid overzicht van ePub editors en ePub conversieprogramma’s kun je terecht bij het Dossier ePub van Wiebe de Jager. Van zijn hand is ook het boek ‘Zelf ebooks uitgeven‘, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een ePub ebook maakt.