Palm Treo als ereader ligt gemakkelijk in de hand

0

Michiel Buisman heeft als gast auteur een review geschreven over Palm Treo 680. Wil jij ook een review schrijven voor eReaders.nl? Meld je dan aan via het contact formulier!

De Palm Treo 680 is een genot in het gebruik voor digitaal lezen. Met de 4Gb SD-card kun je er 8000 ebooks opzetten en door de autoscroll mogelijkheden makkelijk voor lezen in bed. Het leest prettiger dan een echt boek.

Ik lees mijn boeken op een Palm Treo 680, met de Mobipocket applicatie. Het is een candybar vorm telefoon met een volledig qwerty toetsenbord, SD kaart slot, 0.3 megapixel (VGA) camera en verwisselbare accu. Hij is metallic hoogglans grijs. Het scherm is vierkant. De Treo 680 is de allerlaatste PalmOS (5.4.9) telefoon en hij is zo goed als nergens meer te krijgen. Ik heb de mijne nu bijna een jaar geleden voor €160 nieuw gekocht zonder abonnement. Er zat een lader, USB kabel en een handsfree oortje (met draad) bij. Voor het syncen met mijn Mac heb ik het Mark/Space programma gekocht en dat werkt best goed. Bij het lezen zet ik het telefoongedeelte uit. Het scheelt ook gewoon een hoop acculading.

Helderheid en nachtzicht
Ik lees vooral voor het slapen gaan wat lichte kost. Meestal Engelstalige speculatieve fictie, zoals de Discworld boeken, maar laatst ook de Nul-A trilogie en nu ben ik bezig met de Merchant Princes serie van Charles Stross. Ik vind het vele malen prettiger om op mijn Treo te lezen, dan in een echt boek.

Ten eerste heeft mijn Treo altijd dezelfde afmetingen, vorm en gewicht, onafhankelijk van hoe ver ik in een boek ben, of hoeveel boeken ik bij me heb (er kan 4Gb op de SD kaart, dus dat zijn zo’n 8.000 forse boeken).

Ten tweede geeft hij zijn eigen licht, dus ik hoef geen nachtlampje aan te doen. Zo heeft mijn vrouw geen last van me. Ik heb de letters wijnrood op een zwarte achtergrond en de helderheid van het scherm op z’n allerlaagst. En die laagste stand is heel laag. Overdag zou je denken dat het scherm uit staat. Bij mijn eerste generatie iPhone kon de helderheid lang zo laag niet. Bij mijn Nokia e70 kon het ook vrij donker. Het is erg belangrijk om de helderheid laag te kunnen zetten, anders worden je ogen er moe van ’s nachts. Mijn tip is bovendien om rood te gebruiken voor de tekst. Daardoor blijft mijn nachtzicht in tact.

Een minpuntje aan de Palm is dat het scherm om één of andere reden een één pixel wit randje eromheen heeft heeft. De Pre, de opvolger van de Treo, heeft dat niet meer. Hopelijk komt daar ook snel een goede ereader applicatie voor uit.

Automatisch lezen met autoscroll
Ik gebruik (gratis) Mobipocket om twee redenen: autoscroll werkt zoals ik het wil en ik kan het lettertype en de kleuren van tekst en achtergrond instellen (mijn voorkeur is sans serif rood op zwart). Voor degenen die niet weten wat autoscroll is, even een korte uitleg: Bij een papieren boek en ook bij vele ereaders moet je per pagina lezen. Je ogen gaan van bovenaan naar onderaan, en je moet de manier waarop je je apparaat of boek vasthoudt gaandeweg veranderen, anders kun je het niet meer lekker zien. Eigenlijk leest het het lekkerst middenop het scherm.

Autoscroll doet dat voor je. Je drukt op “play” (bij Mobipocket op de Treo kun je dat mappen naar één van de applicatietoetsen) en de tekst begint langs te rollen. Er is geen onderscheid meer in pagina’s, het is één lap tekst. De snelheid van scrollen is instelbaar. Alleen bij Mobipocket, voor zover ik weet, loopt de tekst bij alle snelheden soepel. Het instellen van de snelheid heb ik gemapt aan de volumeknoppen aan de zijkant. Daar heb ik helaas nog wel een extra applicatie voor nodig (Butler van Hobbyist software, maar er zijn ook gratis applicaties waarmee je de volumeknoppen kunt remappen), maar het is de moeite waard. Nu kan ik op m’n zij, buik of in welke houding dan ook gaan liggen, kijkend naar de Treo en af en toe de snelheid van het scrollen aanpassen. Ook als ik ergens moet wachten is het makkelijk om even een stukje te lezen; ik heb mijn telefoon gewoon altijd bij me.

Einde PalmOS tijdperk
De Treo is bepaald niet moeders mooiste, lichtste, kleinste of modernste, maar hij ligt waanzinnig lekker in de hand, dat zou je misschien niet zeggen als je’m ziet. Ondanks de grootte en het gewicht kan ik hem redelijk goed kwijt in een broekzak. Dat komt doordat hij aan de voorkant helemaal plat is en aan de achterkant aan alle kanten afgerond. Het scherm is helemaal OK. Voor alles wat niet video is, dan. Het is namelijk vierkant, maar wel hoge resolutie: 188ppi (ter vergelijking: iPhone is 165ppi). In de volle zon is het lastig te lezen, maar voor de rest is het een prima schermpje.

Ik ben een Palm gebruiker van het eerste uur en vind het eigenlijk helemaal niet zo erg dat PalmOS bijna niks veranderd is in de loop der jaren. Ja, het tijdperk komt ten einde, wanneer de Pre in Europa verkrijgbaar wordt, maar het was een mooie tijd. Als je maar geen Wifi, webbrowsen en films kijken op je Palm wilde doen.

Opnieuw Palm
Vergeleken met een iPhone (1e generatie), Nokia e70, Sony Librié zou ik voor lezen toch weer een Palm kiezen. Niet per sé een Treo, want elke palm met een hoge resolutiescherm is OK (zelfs de inmiddels antieke LCD versies). Waarom? Voor de iPhone heb ik nog geen prettige ereader gezien en het scherm heeft een te lage resolutie en kan niet donker genoeg. De Sony Librié is één van de allereerste e-ink apparaten. Het is een ontzettende klus om er data in te krijgen en het verversen van het scherm duurt wel twee seconden. Dat gaat wel beter worden met e-ink, maar eigenlijk is old-skool grijstinten LCD net zo goed of zelfs beter voor leestoepassingen. Dus ik wacht met spanning af wat de Pixel Qi schermen (hybride kleur en zwart-wit, zoals op de OLPC) gaan brengen. Maar voorlopig nog even wachten op de Palm Pre.

Als je een Palm alleen als ereader gaat gebruiken hoef je geen software te kopen; boeken installeer je via Bluetooth (ook onder Mac of Linux), of direct vanaf het apparaat. Neem er een waar je een SD kaart in kunt stoppen, lekker makkelijk en dan kan je hele bibliotheek erin. Omdat er zo veel Palms zijn verkocht is er ook veel (gratis) software te krijgen, kun je ze ook gemakkelijk tweedehands vinden en zijn onderdelen, zoals nieuwe accu’s, vaak gemakkelijk te vinden. PalmOS is bijna afgelopen, dus als je nog ergens een PalmOS PDA of telefoon kunt kopen, zal die erg goedkoop zijn.

Voordelen
+ kan heel donker ingesteld worden
+ met de juiste software (Mobipocket) een genot in het gebruik
+ goedkoop

Nadelen
– witte randje om het scherm (op vrijwel alle PalmOS apparaten)
– volledig achterhaald door gebrek aan multimedia- en webmogelijkheden

Filmpje
Er zijn geen filmpjes te vinden over de Palm Treo en digitaal lezen op een Palm. Daarom een wat algemener filmpje over deze mobiele ereader.

Vorig artikel17 ereaders met ePub ondersteuning
Volgend artikelStudon.nl biedt per september ePub ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in