pocketbook 360

Sinds een tijdje de gelukkige bezitter van een pocketbook 360, een echt heerlijk apparaat. Omdat deze niet veel genoemd wordt op deze site, zal ik een samenvatting ervan geven.

De pockebook 360 is een 5 inch ereader. Geen touchscreen, geen internet, geen overbodige toeters en bellen.
Wel een mooi ogend apparaat, met een handig dekseltje voor het scherm, licht van gewicht en een goede lithion-polymeerbatterij.

Er is veel zelf in te stellen aan het apparaat. Uiterlijk, mapopties e.d. Bovendien kun je iedere knop-actie zelf definieren, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen kort of lang indrukken. De mogelijkheden die je daarbij hebt zijn tamelijk compleet (voor mij in elk geval).
De bibliotheek/boekenlijst is handig. Gewone mappenstructuur (in te delen in verkenner van je pc) en een duidelijk overzicht van wat er in de mappen staat. Mogelijk om voor het uiterlijk thumbnails, details of een lijst te kiezen.

Standaard uitgerust met de fb2 en de adobereader. Die laatste vind ik zelf niks, veel te beperkt in mogelijkheden. Daarentegen is de fb2 reader precies wat je kan verlangen van een reader. Nadat ik de laatste versie ervan op mijn reader had gezet, boeken had overgezet in vooral epub en prc/mobi formaten, heb ik van alles uitgeprobeerd.

Het laden van een boek gaat normale snelheid, niet lang, niet superkort. In de fb2 reader kun je vervolgens alles aanpassen waar je behoefte aan hebt: lettertype, grootte tot in de punt nauwkeurig, linespacing, marges enz. enz. Iedereen die bekend is met de fb2reader weet het, maar het blijft elke keer een erg prettige verassing.
Hierbij kun je ook, heel erg belangrijk, instellen dat de reader een aantal pagina’s in een soort buffer opneemt, waardoor het omslaan van de pagina’s bijzonder vlug en bijna onmerkbaar gaat. Na het ingestelde aantal pagina’s ververst de reader dan een keer.

Een andere handigheid (die ik niet had bij mijn Hanlin V3) is dat je het opstartscherm kunt instellen op een snapshot van de laast gelezen pagina, zodat je alvast verder kunt gaan met lezen op het moment dat de reader aangaat.
Je kunt, de naam zegt het al, de reader alle kanten op laten draaien, de omslaan-knoppen passen zich dan aan. Je kunt dit ook uitzetten, de fb2reader geeft dan wel de mogelijkheid om het simpel handmatig om te draaien.

Ik had zelf verwacht dat een 5 inch scherm net te klein zou zijn, ik ben de Hanlin V3 gewend met een 6 inch scherm, maar het valt me 100% mee. Juist omdat het omslaan zo snel gaat hindert het helemaal niet. Het maakt wel het apparaat lekker licht en klein.
Ik ben nu een week aan het lezen en inrichten, en de batterij geeft nog geen ‘lege blokjes’ aan. Dat geeft hoop voor de toekomst. Ik had eerst een Pocketbook 602 geprobeerd, maar die batterij was al na 500 pagina’s leeg zodat ik die heb teruggestuurd.
Dus, wat mij betreft krijgt deze reader wel 4 à 5 sterren.