De Duitse uitgeverij S. Fischer Verlag heeft ruzie met Project Gutenberg. De uitgeverij claimt dat 18 Duitse titels die op de website worden aangeboden het auteursrecht schenden en spande eind 2015 een rechtszaak aan. De rechter gaf de uitgever gelijk, waarop Project Gutenberg een blokkade instelde voor Duitse gebruikers.
Project Gutenberg is een online platform met zo’n 56.000 e-books die tot het publieke domein in de VS behoren. Het zijn teksten waarop nooit auteursrecht zat, of waarvan dat inmiddels is verlopen. Project Gutenberg baseert zich op auteursrecht in de VS, in andere landen kan er nog wel auteursrecht op bepaalde titels kunnen rusten. Dat is het geval met deze achttien titels van Heinrich Mann, Thomas Mann en Alfred Döblin. Voor de Duitse wet vervalt het copyright 70 jaar na de dood van de auteur, maar in de VS wordt er bij boeken die voor 1978 zijn verschenen gekeken naar het aantal jaar na publicatie.
S. Fischer spande daarom een rechtszaak aan die in Duitsland plaatsvond. De rechter gaf de eiser gelijk en oordeelde dat de achttien titels vanuit Duitsland niet meer toegankelijk mochten zijn. Project Gutenberg stelde daarom een blokkade in die alle downloads vanuit Duitsland tegenhoudt.
Project Gutenberg noemt het aanspannen van de rechtszaak door S. Fischer Verlag ‘pesterij’. “De Duitse rechtbank heeft haar jurisdictie overschreden en heeft toegestaan dat ’s wereld grootste uitgeverij Project Gutenberg kan pesten vanwege deze achttien boeken. We hebben alle reden om aan te nemen dat dit zal blijven gebeuren. De collectie van Project Gutenberg bevat duizenden e-books die kunnen worden onderworpen aan soortgelijke excessieve en onwettige acties”, meldt Gutenberg in een verklaring. Het vrijwilligersplatform, dat geen inkomsten genereert en volledig afhankelijk is van donaties, gaat in beroep. S. Fisher Verlag is onderdeel van Holtzbrinck Publishing Group, een van de grootste uitgeversconcerns ter wereld.
Ironisch is natuurlijk wel dat Project Gutenberg is vernoemd naar de Duitse uitvinder van de boekdrukkunst, Johannes Gutenberg.