Providers moeten gegevens van uploaders doorgeven aan Stichting Brein

1
Ebooks op ereader

Providers Eweka en Usenetter moeten de gegevens van 2 uploaders afgeven aan Stichting Brein. Het gaat daarbij onder meer om ip-adressen, betaalgegegevens en andere persoonlijke informatie. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat het belang van de rechthebbenden zwaarder weegt dan het belang van de providers.

Volgens Brein hebben de twee uploaders via zogenaamde nieuwsgroepen meer dan 2.000 auteursrechtelijk beschermde e-books verspreid. Zij gebruikten hiervoor de usenetproviders Eweka en Usenetter.

De providers weigerden de persoonsgegevens te overhandigen omdat dit in strijd zou zijn met de privacywetgeving. De rechter oordeelde echter dat de Eweka en Usenetter de gegevens meteen bij het eerste verzoek vrijwillig aan Brein hadden moeten overhandigen.

Met deze gegevens kan de Stichting Brein eventueel een civiele rechtzaak aanspannen tegen de uploaders, hoewel nog niet duidelijk is of de stichting dat ook daadwerkelijk van plan is. Sinds dit jaar treft Brein regelmatig schikkingen met uploaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal als e-books, films, muziek en games.

Bron: NOS

Vorig artikelStorytel koopt Zweedse uitgever Norstedts
Volgend artikelKomt er nu echt een nieuwe Kobo aan?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in