Rakuten Kobo: Nederlanders lezen in 2020 meer dan ooit

0
rakuten kobo 2020

In dit bijzondere coronajaar werd er meer gelezen dan ooit. Maar welke boeken lazen we het liefst? Kobo publiceert elk jaar een overzicht van de meest verkochte e-books in Nederland. Dit jaar zijn De zeven zussen-serie en romantische boeken het populairst.

Door de coronapandemie zag Rakuten Kobo een flinke toename van nieuwe en terugkerende lezers op het digitale platform. Gemiddeld besteedden Nederlanders op het hoogtepunt van de pandemie dit voorjaar 35% meer tijd aan lezen dan op hetzelfde moment vorig jaar. (Meer lezen? Lees ons interview met Director Northern Europe Michiel Reijs).

Leuk feitje: in totaal besteedden Kobo-lezers in 2020 het equivalent van 6388 jaar aan lezen, 1246 jaar meer dan in 2019. De grootste stijging was te zien in maart, april en mei, met een piek op zondag 12 april. De zondagmiddag is het tijdstip waarop het meest gelezen wordt.

Meest verkochte boeken 2020:

  1. De zeven zussen #6 Zon – Lucinda Riley
  2. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
  3. De zeven zussen #1 De zeven zussen – Lucinda Riley
  4. Bonuskind – Saskia Noort
  5. De zeven zussen #2 Storm – Lucinda Riley
  6. De zeven zussen #5 Maan – Lucinda Riley
  7. De zeven zussen #3 Schaduw – Lucinda Riley
  8. De zeven zussen #4 Parel – Lucinda Riley
  9. Tropenbruid – Susan Smit
  10. Verzwegen – Karin Slaughter

In 2020 was er meer behoefte aan romantiek. Waar vorig jaar de top drie meest gelezen categorieën bestond uit de fictie, non-fictie en thrillers werden dit jaar de thrillers vervangen door romantische boeken. Ook was er dit jaar meer interesse voor de categorie ‘lichaam en geest’; lezers wisten deze categorie 80% vaker te vinden dan van vorig jaar. De populairste boeken binnen dit thema waren De edele kunst van not giving a f*ck (Mark Manson), De kracht van het NU (Eckhart Tolle) en Ja-maar…omdenken (Berthold Gunster).

Ook viel op dat er in 2020 meer kinderboeken werden gelezen en beluisterd dan voorheen. Het afgelopen jaar liet een stijging zien van maar liefst 57%. Ook werden er meer boeken gelezen door jong volwassenen, Kobo zag in deze categorie een groei van 34% ten opzichte van vorig jaar.

Groeiende interesse in hobbyboeken
Van modelvliegtuigen bouwen tot kaarten knutselen: dit jaar waren we meer thuis dan ooit en lijkt het erop dat de wereldwijde lockdown mensen heeft aangezet om zich te storten op een nieuwe activiteit. Dit jaar steeg de vraag naar hobbyboeken in Nederland namelijk met maar liefst 63%. Ook tuinieren was een populaire categorie. Dit jaar werd er wereldwijd 98% meer over het onderhoud van de tuin gelezen dan vorig jaar.

Meest gelezen boeken in Kobo Plus
De top tien van de meest gelezen boeken in de abonnementsdienst Kobo Plus bevat vooral thrillers, waaronder Onderstromen (Nora Roberts), Huis vol leugens (Nicci French) en Het strandhuis (Suzanne Vermeer). Ook historische fictie scoorde goed, met Tropenbruid (Susan Smit) en ’t Hooge Nest (Roxane van Iperen). Op 1 staat dit jaar De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan.

 

Vorig artikelGratis e-books: Kerst-kortverhalen bij Hamley Books
Volgend artikelGratis e-book met korte verhalen bij Hebban

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in