Recensie: Kobo Clara Colour (2024)

0
kobo clara colour

De eerste Kobo’s met kleurenscherm zijn een feit. Hoe bevalt de Kobo Clara Colour?

Kobo Clara Colour: Specificaties

Display: E Ink Kaleido™ 3-kleurenscherm (touchscreen)
Resolutie: 
1448×1072 pixels, 300 ppi voor de zwart/wit-tinten, 150 ppi voor de kleuren
Afmetingen:
112 x 160 x 9,2 mm
Gewicht: 174 gram
Verlichting:
ComfortLight Pro, instelbare helderheid en lichtkleur met blauwfilter
Instelbare lichtkleur: 
Ja
Bladerknoppen: 
Nee
Waterproof: 
Ja (IPX8)
Batterij: 
1500 mAh 
Audio: 
Ja, Kobo audioboeken. Via Bluetooth kun je oordopjes, een koptelefoon of speakers koppelen.
Intern geheugen:
16 GB (niet uitbreidbaar)

Eerste indruk 

Wat een kleurige verpakking! In de doos vinden we naast de Kobo ook een snelstartgids en een universeel USB-kabeltje (type C).

Net als de Clara 2E is de Clara Colour gemaakt met gerecycled en ocean-bound plastic. Dit is plastic afval dat een grote kans loopt in de oceaan te belanden. Net als de eerdere Clara’s is ook deze nieuwe versie zeer compact en licht, met een verzonken scherm. De e-reader heeft een zwarte behuizing en de achterkant heeft een patroon van kleine gaatjes voor extra grip. Ook de aan/uitknop is hier te vinden. Aan de onderkant zit de opening voor de USB-kabel. Dit Kobo-model heeft geen bladerknoppen.

De Clara Colour is verkrijgbaar in het zwart. Er zijn verschillende SleepCovers en gewone beschermhoezen beschikbaar (niet inbegrepen).

Kleurenscherm

De Kobo Clara Colour heeft een 6 inch E Ink Kaleido™ 3-kleurenscherm. De resolutie is 300 ppi voor de zwart/wit-tinten en 150 ppi voor de kleurentinten. Dit betekent dus dat de zwart/wit-tinten scherper worden weergegeven dan de kleuren.

Wat mij in het gebruik meteen opvalt is dat de achtergrond niet egaal wit is, maar kleine stippeltjes lijkt te hebben. Daarnaast zijn de letters op de Clara Colour minder scherp dan op eerdere Kobo’s, wat ik helaas best storend vind.

De kleuren geven wel meteen een heel andere gebruikservaring. Alleen al het zien de kleurige kaften in Mijn Boeken is een pluspunt waard. Kinderen kunnen het kleurenscherm waarschijnlijk ook wel waarderen.

Graphic novels komen in kleur natuurlijk ook beter uit de verf, hoewel er wel grote verschillen tussen zijn tussen de ene titel en de andere. Het stripboek Evi en Eenhoorn komt dankzij de groot opgezette tekeningen goed over, maar strips met veel plaatjes per pagina of boeken met afbeeldingen worden op een 6 inch scherm gauw te klein weergegeven om nog prettig te kunnen lezen. Je kunt het beeld natuurlijk vergroten, maar dan blijf je heen en weer scrollen. Ik bekeek bijvoorbeeld het prachtig vormgegeven boek Waarom krijgt een specht geen koppijn? (Monica Wesseling), en hier is in de standaardweergave de tekst erg klein en niet scherp. De hoofdstukjes zijn steeds in andere kleuren opgemaakt, en bij de ene kleur is de tekst beter leesbaar dan de bij de andere.

Bij gewone e-books met alleen tekst speelt het probleem van de tekstgrootte overigens niet, omdat daar de hoeveelheid tekst per automatisch wordt aangepast als je de letters groter maakt.

Evi en eenhoorn, Dana Simpson
Honden voor het leven, Arthur Japin
Waarom krijgt een specht geen koppijn?

Lezen en luisteren op de Clara Colour

Om je e-reader te kunnen gebruiken moet je ‘m eerst verbinden met internet en het apparaat activeren. Het handigste is om je e-reader te gebruiken met het account van de boekwinkel waar je meestal je e-books koopt. Hij haalt dan direct jouw eerder gekochte boeken op. Koop je boeken op meerdere plekken, dan is er ook niets aan de hand: deze e-books zet je eenvoudig via de USB-kabel en je pc op het apparaat. E-books kopen kan ook direct vanaf de e-reader zelf, en uiteraard kun je ook abonnementsdienst Kobo Plus gebruiken.

Leesinstellingen en leescomfort

Kobo e-readers bieden veel mogelijkheden om de leeservaring aan jouw smaak aan te passen. Je kunt kiezen uit verschilende lettertypen (waaronder ook OpenDyslexic), de lettergrootte aanpassen en zelf instellen waar op het scherm je wilt kunnen tikken om de bladzijden om te slaan. Ook vind je hier de donkere modus, waarmee de achtergrond donker wordt en de letters wit. Handig als je in het donker wilt lezen zonder anderen te storen.

Het scherm schittert niet, ook niet in fel zonlicht. Daarnaast is de Clara Colour net als de andere Kobo’s voorzien van ComfortLightPRO met instelbare lichtkleur, waarmee je met een schuifbalk zowel de helderheid als de lichtkleur kunt instellen. ’s Avonds is het comfortabel als het licht wat warmer is, dus dit is een fijne optie.

Een leuke functie is de mogelijkheid om tekst te markeren in verschillende kleuren. Je kunt alle markeringen zien per hoofdstuk en zo citaten of fragmenten handig terugvinden.

De Clara Colour is overigens ook waterdicht (IPX8), waardoor je ‘m gerust kunt gebruiken in bad, aan het strand of aan de rand van het zwembad.

Audioboeken

Geniet je ook graag van audioboeken? Dat kan op deze Kobo ook. Via Bluetooth kun je speakers, oortjes of een koptelefoon gebruiken. Let op: de Clara Colour ondersteunt alleen audioboeken die via de Kobowinkel gekocht zijn (of gedownload via Kobo Plus). Audioboeken die je ergens anders gekocht hebt kun je dus niet luisteren op de e-reader.

Conclusie

Ik had erg uitgekeken naar de eerste Kobo’s met kleurenscherm. Maar hoewel ik denk dat de kleuren bij sommige boeken zeker een toegevoegde waarde kunnen zijn, weegt het voor mij persoonlijk niet op tegen de verminderde helderheid en scherpte van de letters. Wie voornamelijk gewone e-books zonder afbeeldingen leest en de kleuren niet per se mist, is beter af met een zwart-wit e-reader. De prijs van de Clara Colour (adviesprijs 159,99) is overigens wel scherp te noemen, zeker in vergelijking met de Clara BW (adviesprijs 139,99).

De Kobo Clara Colour is o.a. te koop via Bol.com en andere webwinkels. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in