Rechter VS verbiedt verkoop tweedehands e-books

0
vs tweedehands ebooks

Het doorverkopen van tweedehands e-books is in de VS niet toegestaan. Dat bevestigde een rechter in de VS in hoger beroep tegen de dienst ReDigi, waar gebruikers hun ’tweedehands’ iTunes konden verkopen.

Volgens de rechter schendt ReDigi het auteursrecht omdat er sprake is van ongeautoriseerde reproductie. Het doorverkopen van e-books valt niet onder de ‘first sale’ regel, waarbij de consument een legaal gekocht boek kan doorverkopen.

De AAP, de Amerikaanse uitgeversbond, is blij met de uitspraak. De bond gaf eerder al aan dat het legaliseren van diensten als ReDigi ‘rampzalig zou zijn voor de uitgeversbranche’.

Tom Kabinet
Ook in Nederland loopt een rechtszaak die moet beslissen of het doorverkopen van e-books nu wel of niet is toegestaan. In deze ingewikkelde zaak tussen e-bookwinkel Tom Kabinet en de Mediafederatie, die al sinds 2014 loopt, draait het om de vraag of legaal gekochte e-books nu wel of niet mogen worden doorverkocht, net zoals dat bij gewone boeken kan. De zaak werd doorgeschoven naar het Europese Hof van Justitie. Het laatste woord over het wel of niet doorverkopen van e-books is dus nog (lang) niet gesproken. Het blijft een interessante kwestie, want een definitieve uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele digitale boekensector.

Bron: Publisher’s Weekly

Vorig artikelIcarus/DistriRead lijkt te zijn gestopt
Volgend artikelDe leukste gratis e-books #28

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in