Review: Boyue Likebook Mars (2018)

2

E-readers waarop je je eigen apps kunt installeren zijn niet erg dik gezaaid. Daarom is het extra leuk om nu de Boyue Likebook Mars voor je uit te testen. 

Specificaties
Display: 7.8 inch eInk-touchscreen
Resolutie: 1872 x 1404 mm, 300 ppi
Afmetingen: 198 x 144 x 10mm
Gewicht: 245 gram
Verlichting: Ja
Instelbare lichtkleur: Ja
Bladerknoppen: Nee
Waterproof: Nee
Batterij: 3100 mAh
Androidversie: 6.0 Marshmellow
Audio: Ja (via audiojack 3,5 mm of bluetooth)
Intern geheugen: 16 GB
Processor: Octa-core 1,5 GHz
RAM: 2 GB

Boyue is een Chinese elektronicafabrikant die ook e-readers maakt. Het merk is in Nederland niet erg bekend, maar wel gewoon te koop via o.a. Amazon.nl.

Vormgeving
De Likebook Mars wordt geleverd in een zonnegele, stevige kartonnen verpakking. Deze e-reader heeft een 7.8 inch scherm met afgeronde hoeken en een licht verzonken scherm. Er zijn geen fysieke (blader)knoppen aanwezig. De randen zijn mooi afgerond, waaronder het apparaat glad en comfortabel aanvoelt.

Anders dan veel andere e-readers heeft dit apparaat behalve een ingang voor een micro-usb-kabel ook een ingang voor een SD-geheugenkaartje en een 3.5 mm audio-aansluiting. Hoewel het apparaat geen speakertjes heeft, is het dus wel mogelijk om bijvoorbeeld audioboeken te beluisteren.

Gebruiksgemak
Om te beginnen vraagt de e-reader om de taal in te stellen. Nederlands behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Engels dan maar. Verder mag je kiezen of je het standaard startscherm wilt of liever de minimalistische versie en moet je instellen na hoeveel minuten de e-reader in standby moet gaan. Hierna kun je direct boeken op het apparaat zetten. Je hebt verder geen account nodig: de Likebook Mars is niet gebonden aan een bepaalde webwinkel maar ondersteunt vrijwel alle bestandsformaten.

Om leesapps te gebruiken, ga je naar de tab Apps. Deze vind je helemaal onderaan het startscherm. Kies voor App Store. Hier vind je alle apps die je direct kunt downloaden, waaronder Adobe Acrobat Reader, Google Play Reader en KOreader. Wil je andere apps installeren, dan moet je daar eventjes voor gaan zitten. De Google Playstore is namelijk niet standaard op het apparaat aanwezig. Je moet daarom eerst de apk-file van de Playstore downloaden. Dat kan hier. In de onderstaande video (Engelstalig) wordt duidelijk uitgelegd hoe je de Playstore op de Likebook Mars installeert.

Op het startscherm vinden we de de icoontjes om naar het startscherm te gaan, een terugknop, een synchroniseerknop en een knop waarmee je lichtinstellingen opent. Ruim driekwart van het scherm is gevuld met negen boekcovers van boeken die je recent hebt gelezen of op het apparaat gezet. Via het tabje Library ga je naar je complete boekencollectie. Ook is er een tabje Notes waarin al je notities handig bij elkaar staan. Helemaal onderin zie je een tabje met Read en een tab met App. Via App kom je in het overzicht van al je geïnstalleerde apps plus de Google Playstore.

Met een resolutie van 1872×1404 en 300 ppi is de scherpte van het scherm te vergelijken met onder meer de Kobo Forma. Het is de hoogste resolutie die er op dit moment voor e-readers op de markt is.

Leescomfort
Boeken op de e-reader zetten gaat eenvoudig via de meegeleverde usb-kabel. Erg handig is dat elk boek dat je aan het lezen bent, als tabje bovenaan de pagina verschijnt. Lees je, zoals ik, altijd meerdere boeken tegelijk dan is het fijn als je snel naar een ander boek kunt switchen. Het leesprogramma van de Likebook Mars biedt slechts 1 standaardlettertype (en 3 Chinese lettertypes). Wel kun je via de leesinstellingen andere lettertypen uit de cloud downloaden. Kies daarbij wel eerst voor de optie ‘English fonts’, anders krijg je een eindeloze collectie van Aziatische lettertypen. Je kunt ook zelf via internet fonts downloaden en deze via de pc op de e-reader plaatsen (in de map Fonts).

Op de Likebook Mars kun je de pagina-instellingen aan je eigen voorkeur aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen waar op het scherm je moet tikken om de bladzijde om te slaan en of je in horizontale of verticale modus wilt lezen. Het apparaat reageert aangenaam snel op aanrakingen.

Apps
Het voordeel van een e-reader die Android als besturingssysteem heeft, is dat het mogelijk is er apps op te installeren. Lees je je e-books liever via andere leesapps dan via de standaard software, dan zit je met deze e-reader dus goed. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om de apps van de Online Bibliotheek te installeren en je geleende e-books direct via de app te lezen. Zo kun je op deze e-reader bijvoorbeeld de VakantieBieb, de app waarmee de Bibliotheek elke zomer gratis e-books aanbiedt, gebruiken.

Ik probeerde enkele apps uit, waaronder de ThuisBieb. De ThuisBieb-app, de speciaal voor de coronatijd in het leven geroepen app van de Online Bibliotheek, biedt tijdelijk 100 gratis titels aan. De app lijkt erg op de VakantieBieb. Deze app werkt prima. Het omslaan van de pagina’s gaat vloeiend en zonder problemen.

De app Kobo Bol.com werkt ook goed op dit apparaat. Hoewel bladeren door e-books in de app een fractie langzamer gaat dan dan wanneer je de e-books via je je pc op het apparaat geplaatst hebt, is de app goed te gebruiken. Ook audioboeken luisteren via de app gaat prima.

Het is wel goed om te weten dat de Likebook Mars niet de meest recente versie van Android bevat, maar Android 6.0. Het kan dus zijn dat apps die een nieuwere versie vereisen problemen geven. Ook heeft de Likebook Mars een intern geheugen van 16GB, waardoor je er geen eindeloze hoeveelheid aan apps op kunt zetten.

Kobo Plus
Kobo Plus Luisteren
ThuisBieb

Verlichting en batterij
De verlichting van de Likebook Mars ziet er strak en egaal uit. Je kunt de verlichting via een klik op de knop in vier verschillende standen instellen: Off, Day, Night en Bed. Of zelf de verlichting aanpassen aan jouw voorkeur via de schuifbalk. Via de knop Customize kun je ook de lichtkleur handmatig aanpassen.

De Likebook Mars is voorzien van een sterke batterij en de batterijduur valt zeker niet tegen voor een Android e-reader. Toch merkt je dat het apparaat in verhouding met andere e-readers sneller leeg is. Door de wifi uit te schakelen uit te schakelen gaat de batterij een stuk langer mee.

Conclusie
De Likebook Mars is een veelzijdige e-reader, waarmee je niet alleen e-books leest, maar ook audioboeken luistert en apps gebruikt. Je bent niet gebonden aan een bepaalde webwinkel en hebt geen account nodig om het apparaat te kunnen gebruiken. Het feit dat je de vrijheid hebt om je favoriete leesapps te installeren en via deze apps te lezen op een e-inkscherm is een groot pluspunt. Verwacht alleen geen volwaardige tablet, want dat is de Likebook Mars niet. Het apparaat is voldoende snel en de geteste leesapps zijn goed te gebruiken.

Het is dan ook zeker een vooruitgang in vergelijking met eerder verschenen Android e-readers. De prijs is alleszins redelijk voor wat je krijgt. Wil jij op je e-reader meer kunnen doen dan alleen e-books lezen, dan is de Likebook Mars zeker het overwegen waard.

De Boyue Likebook Mars is verkrijgbaar bij o.a. Amazon.nl vanaf 224,99.

2 REACTIES

  1. Ik heb de Likebook Mars om uit te proberen, met de update van 2020. Het !ukt mij niet om de app van de Onlinebieb er goed werkend op te krijgen. De lettergrootte laat zich met geen mogelijkheid groter maken dan superklein.
    U scnrijft dat de Bieb app prima werkt. Is dat voor of na de recente update van Likebook Mars? Ik las elders dat het meer mensen niet lukt. Vandaar mijn vrasg.

    • Ik heb de E-books app van de Online Bibliotheek zelf niet getest, alleen de ThuisBieb (die min of meer hetzelfde is als de VakantieBieb). Deze werkte goed. Heb je al geprobeerd om in het midden van het e-book te tikken? Als het goed is zie je dan een oranje menubalk met daarin de knop Aa. Tik je op de hoofdletter A, dan worden de letters groter. Sommige e-books van de Online Bibliotheek zijn echter in pdf. Hiervan kun je het lettertype en de grootte helaas niet aanpassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in