Onlangs verscheen de vernieuwde versie van de Illumina, de populaire e-reader van het Nederlandse Icarus. De Illumina E654BK heeft een e-ink scherm van 6 inch met schermverlichting en een resolutie van 1024×768. De e-reader draait op Android en is voorzien van de Google Playstore. Benieuwd naar deze nieuwe Illumina? Lees hieronder onze ervaringen met dit apparaat.
Specificaties:
Scherm: e-ink Carta, 6 inch, touchscreen
Resolutie: 1024×768 pixels, 215 ppi
Verlichting: Ja
Afmetingen: 168x118x9mm
Gewicht: 197 gram
Batterij: 2800mAh
Wi-fi: Ja
Audio: Nee
De Illumina E654BK ziet er degelijk en strak uit en heeft een handzaam formaat. Door de afgeronde hoeken en het materiaal aan de achterzijde ligt deze lichte e-reader fijn in de hand. Net als zijn voorganger, de E653, heeft ook de nieuwe Illumina fysieke bladerknoppen. Er is 8 GB aan schrijfruimte, die met een SD-kaart nog verder uitgebreid kan worden tot 32 GB.
De nieuwe Illumina is eenvoudig te gebruiken. E-books erop zetten is simpel: je sleept je boeken gewoon met de Verkenner naar het apparaat toe. Ook kun je er de apps van je verschillende e-bookwinkels erop installeren. De Illumina kan overweg met een keur aan bestandsformaten, zodat ook e-books lezen in het Kindle-formaat (MOBI) of in pdf geen probleem is.
Deze e-reader draait op Android en heeft een ingebouwde Google Playstore. Enkele leesapps, zoals bijvoorbeeld die van Kobo en Amazon Kindle, zijn al geïnstalleerd. Ik installeerde zelf Bliyoo, de Bibliotheek en Bookmate en testte of deze apps op de Illumina fijn te gebruiken zijn.
Lezen en leesinstellingen
Hadden de meeste e-readers de laatste jaren geen fysieke bladerknoppen meer, nu zien we ze steeds vaker terugkomen bij nieuwe modellen. De vorige Illumina had ze al, en ik ben blij dat ze ook in de vernieuwde versie weer aanwezig zijn. Ik vind het zelf prettig om af te wisselen, in de ene houding is het handiger om te swipen, in de andere houding gebruik ik liever de paginakoppen. Je kunt overigens zelf instellen met welke paginaknop je verder wilt bladeren en met welke terug. Handig als je links bent of vaak van hand wisselt tijdens het lezen.
Ook positief zijn de vele mogelijkheden om de leesinstellingen helemaal aan je eigen voorkeur aan te passen. Met instelbare marges, lettergrootte en regelafstand, 40 voorgeïnstalleerde lettertypes en de mogelijkheid het scherm te kantelen, kun je je e-books lezen op de manier die jij het prettigst vindt. Dit doe je door in een e-book in het midden van het scherm te tikken, waarna de statusbalk en de instellingen verschijnen. Via de statusbalk kun je tijdens het lezen ook snel de helderheid aanpassen. Tijdens het lezen kun je ook de lettergrootte snel aanpassen via pinch-to-zoom.
Scherm
Weliswaar heeft het scherm geen 300 ppi zoals verschillende andere e-readers van de laatste generatie, maar de scherpte en reactiesnelheid zijn met 215 ppi toch prima in orde.
Batterijduur
De Illumina heeft met 2800 mAh een krachtige batterij, helemaal als je hem vergelijkt met andere e-readers zoals bijvoorbeeld de Kobo Aura One en de Aura Edition 2. In vergelijking met de vorige Illumina, die een accu van 2000 mAh had, is de E654 ook zeker een stap vooruit. Dat was ook wel nodig, want de vorige Illumina had een korte batterijduur. De E654 gaat langer mee, maar zuinig is hij niet. Dit komt waarschijnlijk door het Android systeem en het gebruik van de apps. Tip om energie te besparen: zorg ervoor dat je in elk geval de wi-fiverbinding uitschakelt als je geen internet nodig hebt.
Apps
Op de Icarus Illumina vind je al een groot aantal apps, zoals bijvoorbeeld Amazon Kindle en Kobo maar ook Dropbox en Gmail. Andere apps kun je eenvoudig installeren vanuit de Playstore.
Bibliotheek
De Bibliotheek-app werkt prima op de nieuwe Illumina. Hij staat er niet standaard op dus je moet hem zelf even installeren via de Google Play Store. Het voordeel van een e-reader met Android is dat het lenen van e-books net zo werkt als op de smartphone of tablet. Sowieso is het handig dat je, om nieuwe e-books te lenen, geen PC of Adobe Digital Editions nodig hebt. Ook een voordeel is dat je nu ook de e-books kunt lenen die niet geschikt zijn voor andere e-readers.
Bij het downloaden van een nieuw e-book via Bibliotheek.nl kies je voor ‘tablet of smartphone’, daarna moet je alleen het scherm van de app op de e-reader verversen om het boek op te halen. (Hier vind je onze uitgebreide uitleg over e-books lenen bij de Bibliotheek). Het bladeren gaat prima, er zijn geen storende haperingen. Wel zie je af en toe de vorige pagina wat doorschijnen (ghosting).
Bliyoo
Ik was erg nieuwsgierig naar hoe Bliyoo zou werken op deze Illumina. Het duurt even om de app te openen en ook het laden van een boek kost wat tijd, maar dat is overkomelijk. Wat ik wel hinderlijk vind, is dat het scherm bij het laden van elke nieuwe bladzijde flikkert en ververst wordt, waarna de nieuwe pagina heel even zwart is.
Hetzelfde probleempje met Bliyoo viel mij op bij twee andere Android e-readers die we recent hebben getest, de Onyx Boox C67ML Carta en Carta2. Het lijkt erop dat de animatie van de app bij het omslaan van de bladzijde op een e-inkscherm niet optimaal werkt.
Verder werkt de app overigens goed.
Bookmate
Abonnementsdienst Bookmate, waarbij je voor 9,99 per maand onbeperkt e-books kunt lezen, krijgt ook in Nederland steeds meer bekendheid. Een goede reden dus om ook deze app te testen. De pagina omslaan gaat net een tikje te langzaam en de bladerknoppen werken in deze app niet, maar afgezien van deze schoonheidsfoutjes is Bookmate op nieuwe Illumina prima te gebruiken.
Conclusie
De Icarus Illumina kost 119,95 en ligt daarmee in het middensegment. Voor die prijs krijg je zeker waar voor je geld: een degelijke e-reader in een handzaam formaat, met een goed scherm en ingebouwde verlichting. Ook is er een ruime keuze aan lettertypes en mogelijkheden om de marges en regelafstand naar eigen voorkeur in te stellen en heeft het apparaat fysieke bladerknoppen. Een minpunt is de relatief korte batterijduur.
De Icarus Illumina is een veelzijdige e-reader. Ben je op zoek naar een goede reader met e-inkscherm waarop je ook leesapps kunt gebruiken, dan is dit een goede keuze. Vooral de Bibliotheek-app werkt prima op dit apparaat.
De Icarus Illumina E654BK is te koop bij o.a. Bol.com voor Euro 119,95.
Dank je wel voor deze mooie review! Het lijkt al met al dus een behoorlijk aardig apparaat.
Kun je nog iets meer vertellen over de batterijduur? Hoe lang kun je er ongeveer mee doen met de wifi uitgeschakeld?
Het is altijd lastig schatten. Het hangt natuurlijk niet alleen van de wifi af maar ook van de ingestelde helderheid, of je vaak de apps gebruikt, hoe vaak je hem gebruikt enzovoort. Al met al zou ik zeggen een kleine week.
Een tikje weinig ,maar op zich dus wel te doen. Dank je wel!
Ziet er goed uit. Zijn er woordenboeken Engels – Frans – Duits – Spaans.
de e-reader werkt met het opensource Quickdic. Er zijn hier vele vertaalwoordenboeken van te downloaden.
ik ben ook een groot fan van lezen via de bibliotheek en kan alleen maar beamen dat het heerlijk werkt. Je kunt ook zonder computer (op vakantie) bv. boeken toevoegen.
Bedankt Hans voor de info.
Moet men (zoals bij Kobo) een account maken alvorens de e-reader te kunnen gebruiken.?
Een account is niet per se nodig om de e-reader te kunnen gebruiken. Je kunt ook zonder account e-books op je e-reader zetten. Als je apps wilt downloaden vanuit de Playstore moet je natuurlijk wel je Google account koppelen.
Ik heb een Sony ereader PRS-T2S. Hier laad de batterij niet meer van op. Ik was erg tevreden over deze ereader en zoek een vergelijkbare ereader.
Welke e-reader zou je mij nu aanraden? De Icarus Illumina E654BK , Kobo Aura edition 2, KOBO Aura H2O
Het ligt eraan wat je belangrijk vindt aan een e-reader en wat je eraan wilt uitgeven. De Aura H2O is een mooie e-reader, die met 6,8 inch net iets groter is dan de meeste apparaten. Hij is daarom ook iets duurder, wel is hij nu overal in de aanbieding voor 159 i.p.v. 179 Euro zag ik. Qua scherm is dit het scherpste van de drie die je noemde en bovendien is de H2O waterdicht.
De Kobo Aura Edition 2 is op zich ook een prima apparaat, een handzaam instapmodel van 6 inch. Het scherm is qua scherpte vergelijkbaar met de Icarus Illumina.
De Icarus Illumina heeft als grootste voordeel dat je er apps op kunt installeren, wat met de Kobo’s niet kan. Leen je vaak e-books van de Bibliotheek dan raad ik deze e-reader aan. Wel gaat de batterij van de Illumina minder lang mee dan die van de beide Kobo’s.
Kortom, het is maar net wat je zoekt in een e-reader. Het zijn in principe alledrie prima apparaten.
Succes met het maken van je keuze!
Inmiddels gebruik ik de Icarus een tijdje. Wat bevindingen:
* batterij is snel leeg zeker in vergelijking tot andere e-readers
* opbouw van pagina’s is erg schokkerig
* via Bliyoo probeerde ik tijdschriften te lezen, dit werkt echter niet, weergave matig, inzoomen moeizaam dan over pagina naviger: ondoenlijk
* verder is concept waarmee je dus via meerdere apps kunt lezen goed. Bibliotheek app, bliyoo app, Kobo etc
Gisteren mijn tweede Icarus Illumina gekocht. De eerste liep vast en was niet meer te herstellen. Binnen 1 dag had ik het volledige bedrag terug via Cool Bleu. Prima service. Na rondneuzen op internet en bij verschillende winkels op zoek geweest naar de nieuw uitgekomen ereaders heb ik toch weer gekozen voor de Illumina 6″. Ligt goed in de hand. Makkelijk te bedienen. Dit model is uitgekomen in 2017 en heeft wat verbeteringen ondergaan tov de vorige versie. Het grootste pluspunt is het lezen in de modus ‘landscape’. Dit vindt je praktisch niet terug op de andere ereaders.
Op de Tolino kun je ook prima in Landscape lezen.
Mijn icarus wordt niet meer herkend door computer (meerdere geprobeerd). Slepen van boeken lukt dus niet meer, eerst wel.
Iemand een idee?
Onthoud de Icarus de pagina van het boek dat je aan het lezen bent?
Kun je op deze e-reader ook gebruik maken van I-tunes? Ik lees overal Android, maar ik heb Apple apparaten thuis en dus geen Google appstore account. Wil dat ook liever niet. Welke e-reader kun je gebruiken met Ios software?
Ik twijfel tussen deze het de Onyx Carta. Carta heeft het luisterbookvoordeel maar de Icarus heeft goede reviews. Heeft iemand al beiden goed kunnen gebruiken?
Ik geef zelf de voorkeur aan de Icarus. Ik vind hem net wat sneller en prettiger in gebruik dan de Onyx BooxC67 Carta en C67ML Carta 2. Toch heeft vooral de Carta 2 ook zeker wel voordelen boven de Icarus Illumina, het scherm is namelijk net een tikje scherper. En inderdaad, luisterboeken luisteren gaat prima op de Onyx e-readers, dit is op de Illumina niet mogelijk.
Eens in de zoveel tijd moet de e-reader van Kobo worden gesynchroniseerd.
Nu ontdekte ik dat dan alle niet KOBO boeken van de reader worden verwijderd en een aantal KOBO previews die je tegen betaling kan downloaden er op teruggezet. Zo werden bij mij meer dan 800 boeken door KOBO na synchronisatie gewist. Daarom wil ik een e-reader aanschaffen die dat niet doet.
Is de Icarus dan een goed alternatief?
kun je hiermee in de zon lezen???
Jazeker, dat gaat prima!
Helaas deed de eerste Icarus Illuma het niet toen ik deze binnenkreeg. Het toetsenbord deed het al meteen in het begin niet. Gelukkig kreeg ik meteen een dag later mijn tweede Icarus waar ik super blij mee was. Alleen na een paar dagen begon deze ook kuren te vertonen. Na een paar uur lezen in de zon stopte mijn Icarus en bleef deze hangen. Niks meer mee te beginnen zelfs niet na opnieuw opstarten. Heel jammer want ik vind het een super fijne ereader maar ook deze is terug gegaan. Het gaat toch een ander merk worden dus ben nu op zoek naar een goede vervanger.
Hi allen, wij hebben 2 Icarus e-readers gekocht, de omnia M70 3BK. We zijn nu in Sri Lanka en net lekker aan het lezen geslagen. Heel fijn, de eerste begaf het na 5 dagen, het scherm gaf voor een groot deel een troebel, niet meer leesbaar beeld. De ander is overgegaan op Chinese tekens en het lukt ons dus niet om dit om te zetten. Lekker lezen dus, absolute afrader!
Mijn icarus Ereader heeft de pagina waarmee je boeken upload van laptop via WIFI in het chinees.
Hoe kan ik dat wijzigen naar Nederlands ?
Wie heeft de oplossing voor dit probleem
Oh jee, onze illumnia is een soort van ontploft. Omdat we er twee van hadden lag deze een hele tijd ongebruikt in de kast. Toen deze weer van stal werd gehaald bleek dat ie drie keer zo dik was. De batterij is helemaal uitgezet en de ereader helemaal ontwricht.