Review: Icarus Illumina XL HD (2017)

5
recensie icarus illumina xl hd
,

Het Nederlandse bedrijf Icarus lanceerde in de zomer van 2017 een crowdfundingcampagne voor de ontwikkeling van de Illumina XL HD, de verbeterde versie van de in 2016 verschenen Illumina XL. De specificaties van deze Illumina XL HD zijn veelbelovend: een e-reader die op Android draait met extra groot scherm, een resolutie van 300 ppi en audio-aansluiting. Maar maakt hij zijn verwachtingen waar? We testten hem voor je uit.

Technische specificaties
Allereerst de technische specificaties. De Icarus Illumina XL HD heeft een scherm van 7.8 inch (e-Ink Carta). Met een resolutie van 1404×1872 en 300 ppi is het scherm haarscherp. Een zelfde resolutie vinden we onder meer in de Kindle Oasis en de Kobo Aura ONE, die overigens hetzelfde schermformaat heeft als de Illumina XL HD. Deze e-reader is toegerust met een 1.6 Ghz processor, 1 GB RAM-geheugen en 16 GB interne opslagruimte (niet uitbreidbaar). Ook is er bluetooth en een standaard 3.5mm audio-aansluiting. Dat laatste is zeker bijzonder, want het aantal e-readers met audio is vooralsnog zeer beperkt. De Illumina XL HD heeft een 2800 mAh-batterij. Het apparaat draait op Android, versie 4.2 (Jellybean).

De e-reader heeft een licht verzonken scherm en een achterzijde van glad plastic. Het apparaat voelt prettig stevig aan. Aan de bovenzijde vinden we de audio-aansluiting, micro-usb-aansluiting  en aan/uitknop. Aan de onderkant, net onder het scherm zit een ronde knop waarmee je altijd terug kunt naar het homescherm. De Icarus Illumina XL HD heeft, in tegenstelling tot zijn kleinere broer van 6 inch, geen fysieke bladerknoppen. Het apparaat weegt, net als zijn voorganger, 275 gram en is daarmee iets zwaarder dan de Aura ONE.

Lezen
Op het apparaat staan al twee apps waarmee je je e-books kunt lezen, namelijk FBReader en Adobe Reader. Geef je zelf de voorkeur aan een andere app dan kun je die via de Playstore simpel installeren. Bij het openen van een boek uit je bibliotheek krijg je de vraag met welk programma je het boek wilt openen, je kunt dan ook aangeven dat altijd een bepaald programma gebruikt moet worden. Ook onder Instellingen kun je dit instellen.

Boeken kun je erop zetten door ze via de pc gewoon naar het mapje Books te slepen, of door een programma als Adobe Digital Editions of Calibre te gebruiken. Icarus geeft zelf de tip om de boeken niet in een enkele map met honderden e-books op te slaan, maar submapjes aan te maken van niet meer dan 25 boeken. Dit om de e-reader sneller te laten werken.

De verlichting is aan te passen via een schuifbalk en ook helemaal uit te schakelen. In navolging van de Kobo Aura One kwamen ook andere e-readers met verlichting die blauw licht wegfiltert, maar dat kan op dit apparaat niet. Het is te zien dat de leds bovenin het scherm zitten, waardoor de verlichting niet helemaal egaal over het hele scherm is verspreid: onderin is het iets donkerder.

Door boven of onderin in het midden op het scherm te tikken komen de leesopties tevoorschijn. Hier kun je door het boek bladeren, lettertype, lettergrootte, regelafstand en marges instellen. Handig is dat er flink wat lettertypes zijn meegeleverd. Je kunt ze zelf ook eenvoudig toevoegen aan de map fonts. Ook fijn is dat je in de leesinstellingen het boek kunt draaien zodat je horizontaal kunt lezen, in landscapemodus dus.

illumina xl hd review

De software lijkt nog wel wat onvolkomenheden te hebben. Van alle epub-bestanden die ik installeerde werd de omslag niet getoond, maar zag ik in plaats daarvan een standaardafbeelding. Ook moet je voor elk nieuw boek dat je opent de lettergrootte en dergelijke opnieuw instellen omdat je voorkeuren niet bewaard blijven. Hopelijk zijn deze issues met een volgende softwareversie verholpen.

Gebruiksgemak
Het standaardscherm voor e-readers is nog altijd 6 inch. Inmiddels zijn er ook een aantal extra grote alternatieven, zoals bijvoorbeeld de 6.8 inch Kobo Aura H2O, de nieuwe Kindle Oasis en natuurlijk de Kobo Aura One. Waar de eerste versie van de Icarus Illumina XL uit 2016 een vrij lage resolutie had, is dat met de Illumina XL HD helemaal verholpen. Met 300 ppi heb je bij het lezen niets te klagen over de scherpte van de letters. Het extra grote scherm leest prettig doordat er meer tekst op het scherm past en je dus minder vaak hoeft te bladeren. Helemaal fijn voor degenen onder ons die niet meer zonder de leesbril kunnen en graag in een iets grotere letter lezen.

Opvallend is dat de e-reader behoorlijk snel is. Uiteraard moet je geen wonderen verwachten van een e-inkapparaat als het gaat om het gebruik van apps, maar op zich reageert het scherm snel. Via het startscherm kun je direct naar je Recent Gelezen boeken, de Recent Toegevoegde boeken, naar Google Play, alle apps en de instellingen.

Het apparaat heeft een sterke batterij, van maar liefst 2800 mAh. Dat is ook wel nodig omdat Android en het gebruik van apps meer van een batterij vragen dan een e-reader met een ander besturingssysteem. De batterij gaat dan ook geen weken mee, zeker niet als je veel gebruik maakt van apps.

Apps
DistriRead, het Eindhovense bedrijf achter de Icarus, gelooft niet in gesloten ecosystemen, e-readers waarop je slechts in een enkele e-bookwinkel terechtkunt, niet je eigen (lees)apps kunt gebruiken of alleen e-books in één bepaald formaat kunt openen. De Icarus e-readers draaien op Android en laten de gebruiker daarom vrij in de keuze hoe en waar hij zijn e-books koopt, leent en leest. Zo is het met deze e-readers mogelijk om e-books te kopen via Kobo, bol.com, Amazon, Tolino en andere e-bookwinkels.icarus illumina xl hd test

Ook kun je de leesapps installeren die je graag gebruikt, zoals bijvoorbeeld de app van de Bibliotheek om e-books te lenen, Storytel of de LuisterBieb om audioboeken te luisteren of Kobo Plus om onbeperkt e-books te lezen. Wel met een kanttekening, want hoewel je de Illumina XL HD een Androidtablet met e-inkscherm zou kunnen noemen, moet je niet de snelheid verwachten van een ‘gewone’ tablet of smartphone. Het verschilt per app hoe goed hij te gebruiken is op deze e-reader. Wat het meeste opvalt qua gebruiksgemak is of de app animaties heeft bij het omslaan van de bladzijde. Op een e-inkscherm gaat dat vaak te langzaam. Bij bijvoorbeeld de Kobo/bol.com app, die je kunt gebruiken om e-books te lezen met de dienst Kobo Plus, kunnen de animaties bij het omslaan van de pagina uitgeschakeld worden. Dat is helaas niet bij alle leesapps het geval.

Een leuke extra is dat je met dit apparaat ook audioboeken kunt luisteren, met of zonder gebruik van een app. Je kunt via de 3.5 mm audio-aansluiting een koptelefoon inpluggen, of gebruik maken van Bluetooth. Storytel bijvoorbeeld werkt prima.

Conclusie
Met het extra grote en haarscherpe scherm met een resolutie van 300 ppi is het prettig e-books lezen. Wel is er in de software op de Illumina XL HD sprake van een aantal onvolkomenheden, die hopelijk met een volgende softwareupdate verholpen worden.

In principe kun je alle apps installeren op het apparaat, maar omdat de Androidversie Jellybean alweer van een tijdje geleden is en apps op een e-inkscherm niet zo vloeiend werken als op een smartphone of tablet, hangt het sterk van de app af of hij prettig te gebruiken is op de llumina XL HD. Verschillende leesapps animaties bij het omslaan van de bladzijde, die op een e-inkscherm hinderlijk lang duren. Bij veel apps is deze animatie niet uit te schakelen.

Een pluspunt is de mogelijkheid om mp3-bestanden af te spelen. Je kunt dus gekochte audioboeken beluisteren, net als de audioboeken van bijvoorbeeld Storytel, Bookchoice of de LuisterBieb. Zoek je een e-reader waarmee je zowel kunt lezen als luisteren dan is de Illumina XL HD een alternatief.

Boeken op de e-reader zetten gaat eenvoudig door ze naar het apparaat te slepen of ze er via Calibre of Adobe Digital Editions op te zetten. Er zijn al veel fonts beschikbaar en extra lettertypen zijn makkelijk toe te voegen.

En dan de batterij. Ondanks de 2800 mAh zorgt Android ervoor dat de e-reader sneller leeg is dan je van een e-reader zou verwachten. Vooral als je veel apps gebruikt zie je de batterij snel teruglopen.

Ben jij op zoek naar een e-reader met groot scherm en is het jou veel waard om op je e-reader ook leesapps te kunnen gebruiken, audioboeken te luisteren en in elke e-bookwinkel terecht te kunnen, dan is de Illumina XL HD iets voor jou.

De Icarus Illumina XL HD kost 199,95 en is te koop via Icarusreader.com.

Vorig artikelNieuwe PocketBook InkPad 3 heeft 7.8 inch scherm, instelbare lichtkleur en bladerknoppen
Volgend artikelCEO uitgeversconcern: “E-book is stom product”

5 REACTIES

  1. Ik lees op een Samsung Galaxy Tab S2 (kaartje 128GB), waarop de hele bibliotheek zou kunnen staan, ware het niet dat mijn huidige leesprogramma alle eboeken ‘opzoekt en ze daarbij uit hun mappen haalt.
    Het programma FBReader schijnt dit niet te doen, dus dat kan ik beter installeren (en het oude programma deïnstalleren. Maar waar vind ik dat, en zou het op deze Samsung geschikt blijven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in