Review: Icarus Illumina XL

6
IlluminaXL-app

Al sinds 2010 brengt Icarus betaalbare e-readers op de markt. Het bijzondere aan de Icarus readers is dat ze op Android draaien, waardoor je als gebruiker je favoriete leesapps op het apparaat kunt installeren, zoals bijvoorbeeld Bliyoo, de Bibliotheek, Scribd, Kindle en Kobo. Je zit niet vast aan een bepaald ecosysteem maar bent vrij om te lezen wat jij maar wilt. Nu heeft de Illumina-serie er een grote broer bij: de Illumina XL. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze nieuwe reader een 8 inch scherm, wat nog meer leescomfort belooft.

Technische specificaties

De Illumina XL (E853BK) beschikt over een E-Ink Pearl HD scherm van 8 inch, met een resolutie van 1024×768 pixels. De reader heeft ingebouwde verlichting, die in verschillende gradaties ingesteld kan worden of helemaal uitgeschakeld kan worden. De Illumina XL is verder voorzien van touchscreen, wi-fi, 8 GB intern geheugen, een 2800 mAh batterij (tot 8000 bladzijden) en audio-ondersteuning voor het afspelen van luisterboeken.

De nieuwe Icarus Illumina XL is een van de weinige e-readers op de markt met een 8 inch scherm. In gebruik is dit even wennen, maar doordat je minder vaak hoeft om te slaan benadert het meer de ervaring van een ‘echt’ boek. Het apparaat is dun en licht (275 gram, ter vergelijking, de Kobo Aura H20 van 6,8 inch weegt slechts 30 gram minder). Ondanks het grotere formaat is het apparaat hierdoor zeker niet onhandig om mee te nemen. De Illumina XL heeft een lichtjes verzonken scherm en een strak design.

Apps

Het grote voordeel van de Illumina XL is dat je er leesapps op kunt zetten, die normaal gesproken niet op de e-reader te gebruiken zijn. De ingebouwde appstore biedt verschillende leesapps zoals Bliyoo, Bol.com en de Bibliotheek. Ook kun je er zelf andere apps op zetten door middel van een APK-file. Je kopieert dan de APK-file naar de reader en installeert deze vanuit de Verkenner op de reader. De leeservaring in de apps is echter niet altijd optimaal. Bijvoorbeeld in het geval van Bliyoo lijkt de tekst weinig contrast te hebben en hoewel je het lettertype van e-books wel aan kunt passen blijft de tekst een beetje onscherp.

Illumina XL appstore

Gebruiksvriendelijkheid en leeservaring

Bij aankoop staan er al een aantal rechtenvrije boeken op je reader. Boeken toevoegen die je in een webwinkel hebt gekocht gaat heel eenvoudig via de meegeleverde USB-kabel. Je kunt ze gewoon via de verkenner in het goede mapje slepen. Voor het beheren van je e-bookcollectie en het kopiëren naar je e-reader kun je natuurlijk ook Adobe Digital Edition of Calibre gebruiken. In tegenstelling tot de Illumina van 6 inch heeft de XL geen fysieke bladerknoppen meer. Persoonlijk vind ik dat er een stuk strakker uitzien en swipe ik liever naar de volgende bladzijde, maar dat is een kwestie van smaak.

Het startscherm is overzichtelijk en bestaat uit 4 delen: ‘Recent gelezen’, ‘Recent toegevoegd’, een balk met ‘Boeken’, ‘Apps’, ‘Instellingen’ en ‘Browser’, een menubalk waarmee je naar terug kunt gaan en het lamp-icoontje voor het instellen van de verlichting.

Illumina XL startscherm

De reader biedt genoeg mogelijkheden om het lettertype aan te passen (er zijn tientallen verschillende fonts). Daarbij kun je ook eenvoudig de lettergrootte, de regelafstand en de marge aanpassen en kun je het scherm roteren.

Het interne geheugen van 8GB is ruim voldoende is ruim voldoende voor de gemiddelde digitale lezer, maar kan uitgebreid worden tot 32 GB met een micro-SD kaartje. Bladeren gaat door te swipen of te tikken. Het licht kan door middel van het lamp-icoontje worden ingesteld op de gewenste sterkte door over het balkje te vegen. Er is geen fysiek lichtknopje. Op de Illumina van 6 inch zit een knopje waarmee je handmatig de pagina kon verversen, dit heb ik op de XL niet kunnen vinden.

Conclusie

Het concept van de open e-reader is zeer interessant en absoluut een pluspunt. Met de Illumina XL heb je de vrijheid om te lezen wat je maar wilt en kun je je favoriete leesapps installeren. De Bol.com app, de Bibliotheek, de VakantieBieb, Bliyoo, de Illumina kan er mee overweg en dit is zeker een stap vooruit in vergelijking met de concurrentie.

De adviesprijs van het apparaat is Euro 199,95 en richt zich daarmee op het hogere segment. Het grote scherm leest zeer comfortabel, en kan vooral voor mensen die graag een groot lettertype gebruiken een uitkomst zijn. Jammer is wel de vrij lage schermresolutie. De resolutie van 1024×768 is dezelfde als die van het kleine broertje van 6 inch, en bij een scherm van 8 inch levert dat geen topresultaat, zeker niet in vergelijking met andere e-readers in de hogere prijsklasse.

Is het jou veel waard om je favoriete apps te kunnen gebruiken vanaf je e-reader en vind je een groter scherm prettig, dan heb je met deze Icarus een veelzijdig en gebruiksvriendelijk apparaat in handen.

De Icarus Illumina XL is te koop bij o.a. Bol.com voor Euro 199,95.

Vorig artikelDigitale leesdienst Mofibo van start in Nederland
Volgend artikelWin een Icarus Illumina XL!

6 REACTIES

  1. Ereader heeft een aantal voordelen: open Android, helaas niet mogelijk om de App Google Books werkend te krijgen. Diverse APK ’s Google Books geprobeerd. Leverancier zou dit android product minimaal moeten afleveren met een werkende Google Books. De ereader (ook 6 inch) is wel handig voor e-books van bibliotheken te installeren. Indien WiFi aanwezig is kan je overal in de wereld de e-books binnen te halen op deze ereader, zonder PC/laptop. Om de bibliotheek App eenvoudig te installeren deze handleiding ontwikkeld: http://www.slideshare.net/digibieb/icarus-handleiding-om-ebooks

  2. Ziet er inderdaad heel gebruikersvriendelijk uit. Mijn kobo doet het nog goed maar dit lijkt me een meer dan geschikte opvolger: meerdere lees-apps, via wifi boeken erop zetten, etc.

  3. Het ding werkt goed en leest prettig al is er wel eens irritatie met het vegen om een bladzijde om te kunnen slaan. Helemaal geweldig is de mogelijkheid om met mini SDHC kaartjes van 32 GB je eigen bibliotheek aan te leggen en mee te kunnen nemen. Dat scheelt gewicht in de reistas. Ik verwachtte niks van de ingebakken woordenboeken en dat kwam dan ook uit want ze zijn incompleet. Omdat deze eReader er kennelijk uit gaat heb ik hem voor veel minder te pakken kunnen krijgen.

  4. Het is een prettig apparaat als hij het doet. Maar als hij het niet meer doet ( te warm is geworden) dan kun je de reader geen reset geven.( Dus over en uit en €199, foetsie)

    Groetjes Nic Bronsaer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in