Review: Kindle (2019)

0
amazon kindle test

In het voorjaar van 2019 verscheen de nieuwste versie van de Kindle, het budgetvriendelijke instapmodel in de Amazon e-readerfamilie. Met deze update van het basismodel zijn nu alle Kindle e-readers voorzien van ingebouwde schermverlichting. We testten de nieuwe Kindle voor je uit.

Display: 6 inch Pearl eInk-touchscreen
Resolutie: 
600×800 (167 ppi)
Afmetingen:
160 x 113 x 8,7mm
Gewicht: 
174 gram
Verlichting:
Ja
Instelbare lichtkleur:
Nee
Bladerknoppen: Nee
Waterproof: Nee
Batterij: 
1200 mAh
Audio:
Nee
Intern geheugen: 
4 GB
RAM: 
512 MB

Vormgeving
Deze nieuwe Kindle (Generatie 10 uit 2019, om precies te zijn) is verkrijgbaar in wit en zwart en wordt geleverd in een langwerpige verpakking. In de doos vinden we behalve de e-reader ook een USB-2.0-kabeltje en natuurlijk de handleiding.

kindleIn vergelijking met de vorige Kindle is deze vernieuwde versie slanker en heeft hij afgeronde hoeken, zodat het apparaat er net wat chiquer uitziet. Ook ligt hij prettiger in de hand dan zijn voorganger. Verder is er weinig verschil qua vormgeving: ook de nieuwe Kindle heeft een verzonken scherm en vrij dikke randen. Aan de onderzijde bevinden zich de aan/uitknop en de micro-USB-poort, de achterzijde is glad met het logo van Amazon.

kindle 2019 review

Scherm en resolutie
Deze nieuwe Kindle heeft – net als de vorige versie – een 6 inch scherm met een resolutie van 600×800 en 167 ppi. Dit is een behoorlijk verschil met de Kindle Paperwhite en de Kindle Oasis, die beiden een HD-scherm van 300 ppi hebben (de hoogste resolutie die op dit moment voor e-readers verkrijgbaar is). Het verschil in resolutie zit ‘m in het aantal puntjes per inch: hoe hoger dit is, hoe scherper de letters op het scherm worden weergegeven. Hoe lager de resolutie wordt, hoe ‘korreliger’ de letters eruit zien. Betekent dit dan dat de resolutie van deze Kindle slecht is? Zeker niet, de tekst is prima leesbaar en uiteraard kun je er ook in de zon uitstekend op lezen. Het is een persoonlijke afweging of een hogere resolutie voor jou het prijsverschil rechtvaardigt.

Het scherm van de nieuwe Kindle kreeg wel verschillende verbeteringen ten opzichte van het voorgaande model, zoals een hoger contrast en een capacitief touchscreen. Tijdens het instellen van de e-reader (en het invullen van mijn ellenlange wifi-wachtwoord) valt inderdaad meteen op dat het scherm snel op aanrakingen reageert. Ook ontwaakt het apparaat snel weer uit de slaapmodus.

Verlichting
Het is absoluut een pluspunt dat het Kindle basismodel nu ook is voorzien van ingebouwde verlichting, inmiddels toch wel een must. Met de update van dit instapmodel hebben nu alle Kindle e-readers ingebouwde verlichting.

Op deze Kindle kun je de helderheid instellen via een tikbalkje met 24 gradaties en is het ook mogelijk de verlichting helemaal uit te schakelen. Wel zie je, als je goed kijkt, aan de onderzijde dat de verlichting niet helemaal gelijkmatig is verdeeld. Dit heeft te maken met het aantal LED’s: hoe meer lampjes, hoe egaler de verlichting. De Kindle heeft er vier, de duurdere Paperwhite heeft er vijf, de Oasis zelfs 25.

kindle ereader review

Leescomfort en gebruiksgemak
Met het aantal opties voor wat betreft de leesinstellingen zit het wel snor. In het uitgebreide Paginaweergave-menu heb je de keuze uit negen lettertypen, waarvan je ook de dikte en de grootte naar eigen voorkeur kunt instellen. Ook vind je er verschillende opties voor de regelafstand, de marges en de uitlijning. Lees je liever in de landschapsmodus (horizontaal)? Dat kan ook en uiteraard verandert de plek waar je moet tikken om de pagina om te slaan gewoon mee. Ook aardig is de optie Word Wise, waarmee automatisch verklaringen onder moeilijkere woorden komen te staan. Je kunt zelf via een tikbalk instellen of je weinig of veel hints wilt zien. (Deze optie werkt overigens alleen als je in het Engels leest.)

Om e-books op de Kindle te krijgen kun je op verschillende manieren te werk gaan. Koop je e-books bij Amazon.nl, dan worden deze door te synchroniseren via de wifi-verbinding direct op je Kindle geladen. Dat is alvast de allermakkelijkste manier.
Heb je e-books bij een andere webwinkel (zoals bijvoorbeeld bol.com, Kobo of Libris) gekocht, dan zijn dit epub-bestanden. Omdat de Kindle het epub-formaat niet ondersteunt, moet je deze e-books eerst omzetten naar het Mobi-formaat.Je kunt dit eenvoudig doen via het e-bookbeheerprogramma Calibre en vanuit dat programma de e-books ook gelijk op de Kindle zetten.

Goed om te weten is dat Kindle e-readers niet geschikt zijn voor het lezen van bij de bibliotheek geleende e-books en niet kunnen worden gebruikt in combinatie met de abonnementsdienst Kobo Plus. E-books van de dienst Bookchoice kun je wel op je Kindle lezen. Dit doe je door deze e-books, op dezelfde wijze als hierboven, om te zetten van het epub-formaat naar het mobi-formaat.

kindle

Conclusie
Met dit instapmodel van Kindle heb je een degelijke e-reader voor een zacht prijsje. De Kindle kost 89,99 en dat is absoluut een scherpe prijs voor een e-reader met ingebouwde verlichting. Minpunt is de resolutie, die met 800×600 en 167 ppi wel erg ‘basic’ is. Dat neemt niet weg dat het een prima koop is voor wie wel een e-reader wil maar er niet al te veel geld aan wil uitgeven. Houd vooral ook de aanbiedingen in de gaten, want Amazon biedt de Kindle af en toe met extra korting aan. De Kindle is te koop via Amazon.nl.

Vorig artikelEuropees Hof: ‘Verkoop tweedehands e-books in strijd met auteurswet’
Volgend artikelDeze e-books verkocht Kobo het meest in 2019

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in