Review: Kindle Oasis 2 (2017)

0
kindle oasis 2 2017

De Kindle Oasis is het vlaggenschip van de Kindle-familie. In 2017 kreeg het model een upgrade met onder meer een groter scherm van 7 in plaats van 6 inch, verbeterde verlichting en een snellere processor.

Display: 7 inch HD eInk-touchscreen
Resolutie:
 (300 ppi)
Afmetingen:
159 x 141 x 3,4 tot 8,4mm
Gewicht: 
193 gram
Verlichting:
Ja
Bladerknoppen: Ja
Waterproof: Ja (IPX8, tot 60 minuten bij maximaal 2 meter diep in zoet water)
Audio:
Ondersteunt Audible-luisterboeken via bluetooth
Connectiviteit: wifi, 4G, bluetooth.
Intern geheugen:
8 of 32 GB
Processor: Freescale IMX7 dual core

In 2016 was de Kindle Oasis de eerste e-reader met asymmetrische en ergonomische vormgeving, die zowel met de bladerknoppen als via het touchscreen bediend kon worden en ook nog eens horizontaal en verticaal lezen ondersteunt. Deze Kindle Oasis uit 2017 is de tweede editie van dit luxe model met hetzelfde type vormgeving.

Deze Kindle Oasis 2nd Edition is verkrijgbaar in de uitvoeringen Grafiet en Gold en ja, dat ziet er net zo luxe uit als het klinkt. Ik heb niets tegen e-readers met een kunststof behuizing, maar qua uitstraling geeft een metalen behuizing toch altijd net dat beetje extra schwung.

Een belangrijk verschil met de eerste Kindle Oasis is het schermformaat. Deze nieuwe editie heeft een 7-inch scherm, waar de eerste Oasis het met 6 inch moest doen. Het scherm is wat je van een premium e-reader mag verwachten: een resolutie van 300 ppi, de beste die er op dit moment op de markt is.

kindle oasis 2

Verlichting
De verlichting van deze Oasis maakt gebruik van 12 LED’s (de eerste versie had er 10). Dit betekent dat de lampjes nog beter over het scherm verdeeld zijn waardoor de verlichting er egaal uitziet. De verlichting is in te stellen via 24 standen. Bovendien is er een automatische modus, waarbij het apparaat zelf de optimale lichtinstellingen kiest op basis van het omgevingslicht. de e-reader is ook voorzien van een nachtmodus, waarbij de verlichting geleidelijk wordt teruggeschakeld. Nieuw is ook de mogelijkheid om de kleuren wit en zwart om te draaien, zodat je witte letters op een zwarte achtergrond ziet. Dit kun je instellen via Instellingen>Alle Instellingen>Toegankelijkheid>Zwart en wit omkeren.

Leescomfort
Met de mogelijkheden om je leeservaring aan jouw voorkeuren aan te passen zit het wel goed. Je hebt de keuze uit tien verschillende lettertypen, die je ook nog trapsgewijs in 14 verschillende grootten kunt instellen. Ook de regelafstand, marges en uitlijning zijn aan te passen, net als de modus (horizontaal of verticaal). Handig is dat je tijdens het lezen snel kunt kiezen voor een compacte, standaard of extra grote paginaweergave. Door het 7 inch-scherm past er ook bij grotere lettertypen nog een prettige hoeveelheid tekst op een pagina.

Bladerknoppen zijn in mijn ogen echt een toegevoegde waarde. Bladerknoppen zorgen voor nog meer leescomfort doordat je meer vrijheid hebt om de e-reader te bedienen zoals jij handig vindt. Dankzij de asymmetrische vormgeving en de bladerknoppen is de e-reader makkelijk met één hand te bedienen.Wissel je van hand dan draait het scherm automatisch mee en met de landschapsmodus is het apparaat ook horizontaal te gebruiken.

Lees je graag in bad, aan het strand of dobberend op een luchtbedje? Ook dat is mogelijk, want de Kindle Oasis 2 heeft een IPX8-rating en is waterdicht tot 2 meter diep (in zoet water), gedurende 60 minuten.

Audio
De Kindle Oasis heeft geen audio-ingang, maar kan wel via de bluetoothverbinding met externe boxen of oordopjes worden verbonden. Houd er rekening mee dat alleen Audible-luisterboeken worden ondersteund. Je kunt er dus geen audioboeken van andere aanbieders op gebruiken.

Gebruikscomfort
Het design van de Kindle Oasis 2 is speciaal ontworpen voor lange leessessies, de letters zijn kraakhelder en de verlichting ziet er uitstekend uit. Met de hardware en de sioftware zit het wel snor. Wel zijn de Kindle e-readers gebonden aan de Amazon-omgeving. Dit houdt in dat je vanaf de e-reader direct e-books kunt kopen bij Amazon, die dan door te synchroniseren direct op de e-reader geladen worden. Ook houdt dit in dat Kindles geen e-bookformaten van andere aanbieders (bol.com, Kobo, Libris…) ondersteunt. Wel kun je e-books die je bij andere aanbieders hebt gekocht omzetten naar het juiste bestandsformaat, zodat je ze ook op de Kindle kunt lezen.

Conclusie
Kindle e-readers zijn stuk voor stuk prima e-readers, of het nu in de basiscategorie of in het luxe segment is. Het jammere is alleen dat de Kindle voor de gemiddelde Nederlandse gebruiker op dit moment toch niet de meest logische stap is, omdat het apparaat geen epub-bestanden ondersteunt en dit nu wel net het meest gebruikte formaat bij de populairste e-bookwinkels is. Uiteraard kunnen elders gekochte e-books wel eenvoudig worden omgezet naar het Kindle-formaat (bijvoorbeeld via het programma Calibre). Koop jij graag je boeken bij Amazon en is de prijs geen issue, dan is de Kindle Oasis de e-reader voor jou.

Vorig artikelVeelzijdige Dasung ‘Not-eReader’ kan ook video afspelen
Volgend artikelNieuw: Kobo Forma met extra dun 8 inch scherm en bladerknoppen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in