Review: Kindle Oasis

1
review-kindle-oasis

Na speculaties over het al dan niet verschijnen van een Kindle Voyage 2, kwam Amazon dit voorjaar met een verrassende nieuwe Kindle: de Oasis.

Deze luxe e-reader heeft een innovatief en ergonomisch design en hoort qua specificaties tot de absolute top van de e-readermarkt. Goedkoop is de Oasis niet: voor de versie met wifi betaal je 290 Euro, wil je er ook gratis 3G bij dan moet je 350 Euro uitleggen. Ik heb dus hoge verwachtingen van deze Kindle. Is de Oasis het begin van een nieuw e-reader tijdperk? En is dit high end apparaat zijn geld waard?

Specificaties
De Oasis weegt slechts 133 gram (met hoes 240 gram). Ter vergelijking, De Kindle Voyage weegt zonder hoes 180 gram, net als de Kobo Glo HD. Op het smalste punt is de e-reader 3,4 mm dik.

Het 6 inch scherm heeft een resolutie van 1440 x 1080 en 300 ppi. Waar het premium model van Kobo, de Aura H2O een iets groter scherm heeft (6.8 inch), is deze nieuwe Kindle ‘gewoon’ 6 inch. Kennelijk is dit volgens Amazon het ideale formaat voor een e-reader want geen enkele Kindle wijkt hiervan af.

Instelbare verlichting en wifi-verbinding zijn natuurlijk ook aanwezig. Op het apparaat kun je, net als op de meeste andere e-readers van dit moment, 4 GB aan e-books kwijt, wat neerkomt op duizenden boeken.

Kindle Oasis
Foto: Amazon.de

Leescomfort
Deze e-reader is speciaal ontworpen om comfortabel met één hand te kunnen lezen en dat merk je meteen. Ik ken geen andere e-readers die zo comfortabel in de hand liggen. Het geringe gewicht is samen met de asymmetrische vorm duidelijk een winnende combinatie en ik zou me kunnen voorstellen dat we een soortgelijk design ook in andere e-readers gaan terugzien.

Het scherm is haarscherp: de letters zijn pikzwart en er is geen pixel te bekennen. Dit leest erg prettig. Wat ook fijn is: er zijn meerdere opties voor het omslaan van de pagina. Waar de Kindle Voyage page press sensoren heeft, beschikt de Oasis over twee langwerpige bladerknoppen waarmee je naar de volgende of vorige pagina kunt gaan. Uiteraard kun je ook swipen of op de zijkant van de pagina tikken, maar ik merkte dat ik graag de knoppen gebruikte.

Als je wilt wisselen van leeshand (of linkshandig bent) kunt je het apparaat gewoon omdraaien. Dankzij een ingebouwde versnellingsmeter roteert het scherm automatisch mee zodat de bladerknoppen nu aan de linkerkant zitten. Erg handig.

Tijdens het lezen kun je makkelijk notities en bladwijzers maken. Als je langer op een woord blijft staan wordt het opgezocht in de ingebouwde woordenboeken of op Wikipedia. Deze acties verlopen allemaal snel en soepel, net als het omslaan van de pagina en het roteren van het scherm.

recensie-amazon-kindle-oasis
Lezen met rechts…
review-kindle-oasis-recensie
–… en met links.
Oasis-kindle-wikipedia
Zoek een woord op in het woordenboek of op Wikipedia.

Instellingen
Het standaard lettertype op de Kindle apparaten is Bookerly, dat speciaal ontworpen is voor een zo prettig mogelijke leeservaring vanaf een scherm. Je kunt verder uit 8 andere lettertypes kiezen, waaronder OpenDyslexic speciaal voor dyslectici en uiteraard zijn ook de marges en lettergrootte in te stellen. Dit laatste gaat overigens ook eenvoudig via pinch-to-zoom.

Uiteraard kun je ook de helderheid van het scherm helemaal naar eigen voorkeur instellen. Dankzij de 10 LEDS die de Oasis aan boord heeft, is de verlichting bij iedere stand mooi egaal. (Ter vergelijking, de Voyage heeft er 6 en de andere Kindles 4). De Oasis beschikt niet over de speciale lichtsensor die de Voyage heeft, waarmee de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast. Wat mij betreft is dat ook niet perse nodig. De 24 verschillende lichtsterktes voldoen prima en je kunt deze met één tik op het scherm aanpassen.

review-kindle-oasis-zon
Ook in de zon lezen gaat prima met de Kindle Oasis.

De oplaadhoes
In tegenstelling tot de meeste andere e-readers wordt de Oasis standaard met hoes geleverd. Dankzij deze speciale oplaadhoes gaat de batterij extra lang mee. Zonder hoes kun je de reader enkele weken gebruiken, met hoes kun je er maanden mee doen.

De luxe lederen hoes geeft het apparaat een chique uitstraling en een langere batterijduur is natuurlijk nooit weg. Toch stuwt het feit dat de hoes automatisch wordt meegeleverd de prijs flink omhoog: los kost de Oasis-cover 90 Euro.

Wellicht zou het handig zijn om de keus te hebben of je hem er wel of niet bij wilt. Erg schokbestendig is de dunne lederen hoes waarschijnlijk niet (ik heb het niet durven testen), en niet iedereen vindt een cover nodig of gebruikt er zelfs liever geen. Daarbij kun je het apparaat met deze cover niet rechtop zetten, wat bij andere Kindles (met de speciale Origami covers) wel kan.

kindle-oasis-oplaadhoes
De lederen oplaadhoes van de Oasis.

kindle-oasis-oplaadhoes
De Kindle-omgeving
Ook als je nooit eerder een e-reader hebt gehad of nooit een Kindle hebt gebruikt, kun je met de Oasis zonder moeite overweg. De Kindle-omgeving is intuïtief en eenvoudig.

Het installeren van de Kindle verloopt vlotjes. Je vult je Amazon-account in en daarna leidt een tutorial je door de basisfuncties.  Aan de linkerkant van het homescherm vind je de recente boeken: de boeken die je onlangs hebt gedownload of geopend. Aan de rechterkant vind je je leeslijsten: en gratis fragmenten en de boeken die je op je Amazon verlanglijst staan. Hoeft dit voor jou allemaal niet op het startscherm te staan, dan kun je dit aanpassen zodat je alleen nog je recente boeken ziet.

De meest gebruikte functies (helderheid aanpassen, vliegtuigmodus, synchroniseren) zijn in één klik op te roepen vanuit het boek dat je aan het lezen bent of vanuit het hoofdmenu.

Kindle-oasis-home
ŽHet homescherm.

Je bibliotheek beheren
Om nieuwe e-books aan te schaffen kun je natuurlijk terecht in de Amazon store. Dit gaat eenvoudig direct vanaf de e-reader. Koop je liever je boeken bij een andere webwinkel of ben je lid van bijvoorbeeld Elly’s Choice, hou er dan rekening mee dat deze e-books doorgaans in .epub formaat zijn. Aangezien Kindles geen .epub bestanden lusten, zul je je e-books dus eerst moeten converteren naar het .mobi formaat. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Met het programma Calibre is het in 2 klikken gepiept en kopieer je de boeken direct naar je Kindle.

Conclusie
Is lezen jouw grote hobby en vind jij dat kwaliteit in leescomfort best wat mag kosten? Dan is de Kindle Oasis een absolute aanrader. Het apparaat ligt enorm comfortabel in de hand en is zo licht dat je bijna niet merkt dat je hem vast hebt. Met de haarscherpe resolutie, vlekkeloze verlichting, snelle processor en ergonomische vormgeving is de Oasis het ultieme gadget voor fanatieke lezers.

Je kunt de Kindle Oasis kopen via Amazon.de.

Vorig artikelWinnaars prijsvraag Kobo Aura H2O
Volgend artikelDe leukste reacties op de Kobo Aura H2O prijsvraag

1 REACTIE

  1. Maar 300-350 euro vind ik wel een absurde prijs voor een lezertje. Het ziet er naar uit dat uitgevers aan e-boeken voorlopig héél veel geld willen verdienen, in plaats van dat door groeiend gebruik de prijs flink daalt.

    Enfin, in een wereld die zich elke twee jaar weer een mobiele telefoon van 600 euro of duurder laat verkopen, moet ik voor dit peperdure apparaat wel een markt te vinden zijn. Het zijn misschien mensen die opzichtig onder vrienden, op het terras of in de trein hun apparaatjes zitten te ‘showen’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in