Review: Kindle Paperwhite (2015)

5

Eind vorig jaar lanceerde de Amerikaanse webwinkel Amazon zijn ebookshop in Nederland. In combinatie met onder meer de Kindle Paperwhite, een ereader die in 2012 op de markt kwam en sindsdien elk jaar van een kleine update werd voorzien. Qua uiterlijk is de nieuwste Paperwhite grotendeels gelijk aan de eerdere versies, dus veel van wat er in de eerdere reviews (2012 en 2013) werd geschreven is nog steeds geldig. Wat zijn de belangrijkste nieuwe punten van deze ereader, en hoe verhoudt hij zich met de grootste concurrent in Nederland, de Kobo Glo HD?

Never change a winning team, moet Amazon gedacht hebben bij de introductie van de verschillende Paperwhite-edities. Het design voelt nog altijd niet achterhaald aan, en met slechts één knopje, de aan/uit-schakelaar, is het een erg minimalistische ereader. Alle bediening gaat verder via het touchscreen. Geen knopjes om bladzijden om te slaan, zoals je bijvoorbeeld nog wel op oudere Kindles én op de vorig jaar geïntroduceerde duurdere Kindle Voyage aantreft.

Wat is er dan wel nieuw? Vooral het scherm. In de Paperwhite zit nu hetzelfde HD-scherm als in de Kindle Voyage, en in de Kobo Glo HD. Een e-inkscherm met een resolutie van 300 pixels per inch, twee keer zoveel als de vorige generatie. Dat levert superscherpe letters op, en een sterk contrast. Met iedere generatie nieuwe schermen gaat de e-inktechniek nog weer iets meer op normaal drukwerk op papier lijken. Je ziet dit met name in de vloeiende letters, waar eerdere ereaders nog vaak een beetje pixelerige letters hadden.

Software
Daarnaast heeft Amazon nog een aantal verbeteringen aan de software van het apparaat doorgevoerd. Zo is er met de nieuwe Paperwhite ook een nieuw lettertype geïntroduceerd, Bookerly, dat speciaal voor de ereader ontworpen is. Bij elke lettergrootte een zo goed mogelijke leesbaarheid van de letters, dat was het doel bij het ontwerpen van dit lettertype. Binnenkort belooft Amazon bovendien een update waarmee de layout van boeken nog meer toegespitst kan worden op hoe uitgevers het bedoeld hebben.

Een aantal slimme functies maken de Paperwhite tot een bijzonder prettig apparaat om boeken van te lezen. Snel naar een bepaalde plek in het boek bladeren gaat bijvoorbeeld makkelijk met behulp van het pop-upschermpje zodra je onderaan het scherm je vinger naar boven schuift. Hierin kun je naar een ander gedeelte van het boek om snel iets op te zoeken, terwijl je de locatie waar je gebleven was niet kwijtraakt.

Waar de Kindle Paperwhite minder in uitblinkt is het aantal opties om de weergave van ebooks aan te passen. Bij de Kobo-ereaders kun je de letters tot in de puntjes naar eigen smaak vormgeven (dikte, afstand, marges, grootte), bij de Kindle heb je een aantal voorgedefinieerde opties, en daar moet je het mee doen.

Uiteraard beschikt de ereader ook over allerlei extra mogelijkheden, zoals woorden opzoeken in ingebouwde woordenboeken (Van Dale Groot woordenboek en voor het Engels de Oxford Dictionary) en Wikipedia, tekst highlighten en vertalen, notities maken en quotes delen met vrienden.

En een leuk handigheidje: in het instellingenmenu vind je het emailadres van je eigen Kindle, als je hier een document naar stuurt verschijnt deze automatisch op je Kindle.

Ebooks
De winkel van Amazon is voor ons Nederlanders iets minder uitgebreid dan bijvoorbeeld de winkel van Kobo en Bol.com. Je kunt de ebooks van andere winkels ook niet zonder meer op de Kindle openen, omdat Amazon een eigen bestandsformaat gebruikt. Sinds we in Nederland grotendeels zijn overgestapt op watermerkbeveiliging is omzetten naar een ander formaat gelukkig wel een stuk eenvoudiger, dit doe je in enkele seconden met behulp van een programma als Calibre. En via die tussenstap kun je de boeken van Bol.com, Bruna en eBook.nl alsnog heel eenvoudig op de Kindle lezen.
Wat mij bij de winkel van Amazon vaak opvalt is dat er geregeld tijdelijke, dagelijkse of wekelijkse acties met ebooks zijn. Het kan dus lonen om als je een ebook op het oog hebt, even bij de diverse ebookwinkels te kijken hoe duur het boek in kwestie op die dag is.

3G
Heb je eenmaal de keuze voor Amazon gemaakt, dan kun je ook nog kiezen tussen een ereader met enkel wifi of een ereader met ook 3G erbij. Lees je vooral thuis dan heb je aan dat laatste niet veel, maar als je vaak onderweg bent is de 3G-verbinding heel handig. Je hebt dan namelijk overal gratis toegang tot je ebooks, in binnen en buitenland, en kunt ook gewoon ebooks aanschaffen in de winkel van Amazon. Wel betaal je hier in de aanschafprijs ongeveer 60 euro meer voor. De 3G is vervolgens kosteloos in gebruik.

Andere modellen
De Kindle Paperwhite is niet het enige model van Amazon dat in Nederland te koop is. Je hebt ook nog de goedkope Kindle, voor ongeveer 80 euro. Grootste verschil is het ontbreken van achtergrondverlichting en een minder scherp scherm. Daarnaast is er de duurdere Kindle Voyage. De Paperwhite is met een prijs van ongeveer 140 euro precies tussen beide modellen gepositioneerd.

Conclusie
Als je al een Kindle Paperwhite hebt, zul je met deze nieuwe versie waarschijnlijk niet direct hoeven te updaten. Als je daarentegen in de markt bent voor een nieuwe ereader, dan is de Kindle Paperwhite een goede keus. Het is een snel apparaat, met handige, Kindle-eigen functies, gebruiksvriendelijk, en aantrekkelijk geprijsd. De keus tussen Kobo of Kindle is een persoonlijke, ieder platform heeft zo zijn voor- en nadelen. Zelf vind ik het Kindle-platform handig in gebruik, maar valt het aanbod in de Kindle-store nog wat tegen in vergelijking met het aanbod van Bol.com. Wel zijn er geregeld leuke aanbiedingen te halen.

De Kindle Paperwhite is te koop bij de Mediamarkt.

Vorig artikelUK: 2 tot 12 jaar cel voor ebookpiraten
Volgend artikelWelke boeken staan al jaren ongelezen in jouw kast?
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

5 REACTIES

 1. Heb je een abonnement op de bieb? Dan kun je met je Kobo gratis e-books lezen. Met de Kindle kan dat niet, omdat de Kindle geen DRM ondersteunt.

 2. Ik heb vandaag een Kindle Paperwhite Amazon 3G gekocht maat ik kan er geen boeken van mezelf opzetten die ik al had .die nu op me pc staan.

  Graag antwoord

  Mvg J v Campen

 3. hallo Jan,

  download het gratis programma Calibre. deze kan je boeken converteren van epub naar mobi (formaat wat de kindle gebruikt).

 4. Weet iemand op welke een woordenboek Spaans – nederlands beschikbaar is en goed werkt?

  En werkt dat woordenboek ook nog met Epub bestanden na omzetten voor Kindle. En het zijn bestanden die ik gekregen heb van iemand, dus werkt woordenboek dan nog?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in