Review: Kobo Aura H2O Edition 2 (2017)

19
kobo-aura-h2o-review

In 2014 verscheen de eerste waterdichte en stofbestendige e-reader, de Kobo Aura H2O. Eind mei 2017 kwam Kobo met een upgrade van deze succesvolle e-reader. Wat is er precies anders aan deze verbeterde Aura H2O en is hij zijn geld waard?

De H2O is met 6.8 inch even groot als zijn voorganger. Dat is iets groter dan de meeste andere e-readers maar kleiner dan de Aura ONE die een scherm heeft van 7.8 inch. Zelf vind ik dit een fijne tussenmaat: meer letters op het scherm dan bij een standaard e-reader maar toch nog een heel handzaam formaat, ongeveer dat van een kleine paperback.

De nieuwe H2O heeft net als de Aura Edition 2 en de Aura ONE een rubberachtige achterkant die voor een goede grip zorgt. Daardoor ligt hij fijn in de hand. Vergeleken met de vorige versie, die 233 gram weegt, heeft deze een slanker ontwerp. Daardoor is de nieuwe H2O met 207 gram toch weer een stuk lichter.

kobo-ereader-recensie

Ook beschikt hij over dubbel zoveel opslagruimte, namelijk 8 GB. Wel is er, waarschijnlijk omwille van de waterdichtheid, geen ingang meer voor een SD-kaartje. Mij maakt het eerlijk gezegd niet uit, met 8GB is er ruimte voor 6000 boeken en dat lijkt mij een behoorlijk aantal.

Scherm
De nieuwe H2O is net als de vorige versie voorzien van een HD Carta e-inkscherm met een resolutie van 1440×1080 en 265 ppi. Het scherm is haarscherp, hoewel de Kobo Aura ONE met 300 ppi nog net iets helderder is. Lezen in de volle zon is geen enkel probleem.

review-kobo-aura-h2o-2
~

Innovatieve schermverlichting die blauw licht wegfiltert
Kobo’s paradepaardje de Aura ONE kreeg als eerste e-reader de ComfortLight Pro, innovatieve schermverlichting waarmee je niet alleen de helderheid maar ook de kleur van het scherm kunt instellen. Zo kun je ’s avonds het blauwe licht, waarvan bekend is dat het een negatief effect heeft op je slaap, eruit filteren. Het scherm krijgt daarmee een warmere kleur. Deze superuitvinding zit ook in de nieuwe H2O en dat is echt een mooie verbetering. De verlichting ziet er strak uit en is mooi egaal, er is geen sprake van vlekken. Ook kun je de optie Auto instellen. Het apparaat stemt dan automatisch de verlichting op de omgeving af.

Leesinstellingen
Het voordeel van een e-reader is dat je de letters kunt aanpassen aan jouw voorkeuren. Op de nieuwe H2O is dat geen enkel probleem. Met TypeGenius kies je het lettertype, lettergrootte, de regelafstand en de marge die jij prettig vindt. Je hebt de keuze uit elf voorgeïnstalleerde lettertypes. Door middel van een schuifbalk kies je uit de ruim 50 standen jouw ideale lettergrootte en letterdikte uit. In de preview kun je van tevoren bekijken hoe de tekst er met de nieuwe instellingen uit komt te zien. Ook is er natuurlijk een ingebouwd woordenboek, zoek je eenvoudig termen op Wikipedia, maak je notities maken of vouw je hoekjes om.

Waterdicht
Lees jij graag terwijl je op je luchtbed dobbert? De nieuwe H2O is nog beter waterdicht dan de vorige versie. Het apparaat is waterdicht voor maximaal 60 minuten op maximaal 2 meter diepte. Glijdt hij vanaf je luchtbed per ongeluk het zwembad in, dan duikel je gewoon hem op en lees je weer verder. Als de e-reader in aanraking is geweest met zeewater, water met chloor of water met zeepmiddelen, kun je hem het beste wel even afspoelen.

Functies
Koop je vaak e-books bij bol.com of Kobo, dan verschijnen deze automatisch op je e-reader via de wi-fiverbinding. Ook de abonnementsdienst Kobo Plus werkt op deze manier. Dat is qua gebruiksgemak toch wel een voordeel: je hoeft niet in de weer met usb-kabels en de pc. Nog meer handige tips voor je Kobo lees je hier.

Conclusie
De nieuwe Kobo Aura H2O heeft mooie verbeteringen gekregen waarvan de voornaamste de toevoeging van de ComfortLight schermverlichting is. Voor wie deze feature wel aanspreekt maar geen 229 euro wil uitleggen voor de Aura ONE is de nieuwe H2O een prima keuze. Het is een fijne tussenmaat: niet zo groot als de Aura ONE maar toch net iets meer ruimte op het scherm zodat je minder hoeft te bladeren. Vergeleken met de oude versie is de nieuwe H2O dunner en daardoor 26 gram lichter. Kortom: de Kobo Aura h2O Edition 2 is zeker een aanrader.

De Kobo Aura H2O Edition 2 kost 179,99 en is verkrijgbaar bij o.a. bol.com.

 

 

 

19 REACTIES

  • Waarom zou een ereader op een boek moeten lijken? Doet me weer denken aan die eerste auto’s, doe op koetsen zonder paard leken…

  • De redelijk brede randen vind ik wel fijn eigenlijk, bij dunnere randen heb je snel dat je per ongeluk swipet en de pagina omslaat.

  • Nou Ronald dat vind ik nou ook, tenslotte is het naast de regels in een boek ook wit.
   Ik had een witte kobo glo, maar die heeft de geest gegeven.
   Bij Kobo, heb ik ergens gelezen, maken ze alleen nog ereaders in een zwarte behuizing, en dat vind ik heel vervelend.
   Een optie is een wit of crème kleurig hoesje, maar dan wel een die ook over die zwarte randen gaat.

  • Altijd lastig schatten, maar ik heb het idee dat hij langer meegaat dan de Aura One. Beide hebben een 1500 mAh-batterij en de One is natuurlijk nog een slag groter.

  • Toch wel vind ik! De nieuwe versie heeft, in tegenstelling tot de oude, dezelfde achtergrondverlichting als de Aura One, waarbij je het blauwe licht eruit kunt filteren. Ik vind dat zelf heel comfortabel. Ook is de nieuwe versie iets lichter. Het voordeel van de oude versie is dat deze een SD-ingang heeft voor een extra geheugenkaartje, dat heeft de nieuwe versie niet meer. Maar ondanks dat kun je op de nieuwe versie 8GB boeken kwijt, dus daar kom je wel een eind mee. Kortom, ik zou zelf de nieuwe versie aanraden. Maar als je heel erg hecht aan de mogelijkheid om er een geheugenkaartje in te doen, dan zul je de oude versie moeten nemen.

 1. Hoe zit het met de (snelheid van de) software waar deze e-reader op draait?
  Ik heb in 2014 een Aura HD gekocht en vind dat die software (alle updates t/m heden zijn verwerkt) zo traag is als dikke vla. Niet tijdens het lezen (bladeren) in een boek, maar bij het wisselen van schermen als je in het menu bezig bent. Bijv. bij het wijzigen van lettergrootte of vanuit het hoofdscherm naar de bibliotheek gaan en daar vervolgens in bladeren.

  • Ik heb het idee dat de Aura One is ook de nieuwe H2O wel iets sneller zijn dan oudere Kobo’s. Maar e-inkschermen zijn nooit zo snel als een LCD-scherm natuurlijk.

 2. Hallo! Ik wil graag een e-reader aanschaffen waar ik ook boeken vanuit Storytel op kan lezen. Ik kan niet echt vinden welke e-readers geschikt zijn. Het kan ook zijn dat ik nog wat beter moet zoeken. Weet je of ik de Storytel app zou kunnen installeren op deze e-reader? Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  • Nee, je kunt op deze e-reader helaas geen apps installeren. Je moet sowieso een e-reader hebben die op Android draait als je er apps als Storytel op wilt zetten. Bovendien heb je om Storytel te gebruiken ook een e-reader met audio nodig, de meeste e-readers hebben dit niet. Controleer dus altijd of het apparaat mp3-bestanden ondersteunt. Een van de weinige e-readers die je kunt overwegen is de Onyx Boox Carta of de Onyx Boox Carta 2. Hier vind je onze recensie: https://www.ereaders.nl/review-onyx-boox-c67ml-carta-2/

 3. Ik ben op zoek naar een ereader om makkelijk boeken uit de online bibliotheek te lenen en te lezen. Welke is hiervoor het meest geschikt?

 4. we hebben een Kobo abonnement, dus zowel mijn vrouw als ik kunnen gebruik maken van Het abonnement. Kobo heeft alle gegevens maar laat ons wel voor 2 abonnementen betalen. Een duidelijke uitleg van het hoe en waarom ontbreekt. Reclameren heeft tot nu toe als resultaat €5,- credit i.p.v. de teveel betaalde €60,- . We hopen nog tot een normale genoegdoening te komen.
  De Kobo readers bevallen prima, het kwalitatieve boekenaanbod is wat mager.

 5. Bij mijn exemplaar werkt de functie leesactiviteiten niet. Het schijnt een vaak voorkomend probleem te zijn, geeft de klantenservice van Kobo aan. Ze kunnen er niets aan doen. Het is wachten op een software update en ze hebben werkelijk geen idee wanneer die zal zijn en of het dan wel werkt. Ze snappen mijn frustratie, maar doen er niets mee.
  Ik vind het best jammer, ik vind het altijd erg leuk om leestijd, leessnelheid etc. bij te houden! Het is best een prijzige ereader, en als dan een functie niet werkt…

 6. Wat ik jammer vind aan de ereader is dat ze het zo hebben gemaakt dat je bijna een abonnement moet afsluiten. Ik vind dat Kobo dit niet moet bepalen maar de klant. Ik heb een aantal boeken of leenboeken van vrienden die ik er graag op wil zetten van calibre maar het is heel ingewikkeld geworden om die erop te doen. Ook boeken van andere firma’s dan bol.com of kobo kun je moeilijk op je reader doen. Heel vervelend,moet nu weer uren mijn boeken erop zetten,terwijl ik met een kaartje zo ze op de reader had kunnen plaatsen. Deze heeft geen ingang meer voor een kaartje. Alles wordt om nog meer gegevens van je te krijgen en zoveel mogelijk te verdienen. Bibliotheekboeken van de bieb vind ik een ramp om erop te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in