Review: Kobo Aura ONE (2016)

46
Recensie-Kobo-Aura-One-ereader

Na het verschijnen van de Glo HD in het voorjaar van 2015 was het een tijdje stil bij Kobo. Maar half augustus kwam de Canadese e-readerproducent met goed nieuws en werd de revolutionaire, extra grote en waterdichte e-reader Aura One gelanceerd. Maakt deze nieuwe Kobo de hoge verwachtingen waar en is hij zijn 229,99 Euro waard? We testten het voor je uit!

Meer woorden op het scherm, minder bladeren
De Kobo Aura One is met een scherm van 7.8 inch de grootste e-reader in de Kobo-lijn. Er zijn nog maar weinig e-readers op de markt die groter zijn dan 6 inch. De Aura One combineert het 7.8 inch scherm met een HD-resolutie van maar liefst 1872×1040 en 300 ppi. Dit is vergelijkbaar met de Kobo Glo HD en de Kindle Oasis van Amazon.

Qua formaat en vorm is de Kobo Aura One te vergelijken met de iPad Mini. Als je hem in je hand houdt, valt meteen op hoe licht het apparaat is. Wat mij verbaasde is ook dat je de Aura One gemakkelijk met 1 hand kunt gebruiken. De achterzijde, die voorzien is van een rubberachtig reliëf, zorgt voor een goede grip.

Lezen op dit 7.8 inch scherm is ontzettend comfortabel: het scherm benadert de grootte van een ‘echt boek’ en dankzij de hoge resolutie zijn de letters haarscherp. Wel is het zo dat de zijkanten vrij smal zijn. Persoonlijk vind ik dat wel prettig, maar het kan gebeuren dat je ongewild het touchscreen aanraakt en per ongeluk de bladzijde omslaat.

Innovatieve schermverlichting
Goede schermverlichting is belangrijk om comfortabel te kunnen lezen. Zo moet het licht niet vlekkerig zijn maar mooi egaal en moet je de mogelijkheid hebben om de helderheid precies op jouw voorkeur af te stemmen. Dat zit met de Aura One allemaal wel snor.

Waar de Glo HD en de H2O beschikken over 5 LEDS, heeft de Aura One er 9 waardoor de pagina egaal en helderwit verlicht wordt. Behalve deze 9 witte lampjes heeft  het apparaat ook nog eens 8 extra LEDS. Dankzij deze lampjes kan de Aura One de blauwe tinten in de verlichting wegfilteren. Hierdoor krijgt de verlichting een warmere kleur (van licht- tot donkeroranje). De Aura One is de eerste e-reader die deze speciale lichtstand heeft en wat mij betreft is het een schot in de roos. Met name ’s avonds is dit apparaat veel rustiger voor je ogen: echt een wereld van verschil in vergelijking met andere e-readers. Zowel de gewone verlichting als de optie ‘Natuurlijk licht’ kunnen door middel van een schuifje precies in de gewenste combinatie ingesteld worden.

Ook beschikt de Aura One over een lichtsensor die aan de hand van de lichtomstandigheden automatisch de optimale helderheid kiest zodat je hier geen omkijken naar hebt. Wil je dit echter liever zelf regelen, dan kun je deze optie ook uitschakelen.

Review-Aura-One
De helderheid is naar eigen voorkeur in te stellen.

 

Kobo-Aura-One-frontlight-orange
Maximale helderheid en maximale stand ‘Natuurlijk licht’.

Waterdicht
De Aura One is waterdicht gedurende 60 minuten tot maximaal 2 meter diepte. Voor wie graag in bad leest is dat natuurlijk een uitkomst, en ook aan het zwembad hoef je niet bang te zijn voor spetters. Natuurlijk heb ik dat even getest door de reader onder de kraan te houden en een tijdje in het water te leggen. Dit bleek (gelukkig!) geen enkel probleem op te leveren.

Wat opvalt is dat het apparaat, waarschijnlijk omwille van de waterdichtheid, geen SD-gleuf en resetgaatje meer heeft. Dat je geen SD-kaartje meer kunt toevoegen vind ik geen punt, want het apparaat heeft een intern geheugen van 8GB en dat is genoeg voor zesduizend boeken. Wel ben ik een beetje bezorgd over de afwezigheid van het gaatje voor de resetknop: hoe kun je de Aura One nu een soft reset geven mocht hij onverhoopt een keer vastlopen?

*Update: De aan/uit knop gedurende 30 seconden ingedrukt houden zou een soft reset moeten geven als het apparaat vastloopt.

Test-Kobo-Aura-One-Water
Spannend: testen of een e-reader echt waterdicht is.

Gebruiksvriendelijkheid
Heb je al eerder een Kobo in gebruik gehad, dan zul je op enkele kleine dingetjes na weinig verschil zien in de interface van de Aura One. Ook als je nog geen ervaring hebt met lezen op een e-reader kun je zonder problemen met het apparaat overweg.

Op het startscherm vind je de herkenbare ‘tegels’ met laatst gelezen boeken en een zoekfunctie. Door op de linkerbovenhoek te tikken kun je vanuit het boek de lichtstand aanpassen, zoeken in het boek of terug naar het startscherm. Natuurlijk ontbreken ook de statistieken niet, zodat je precies weet hoe lang je over een bepaald boek hebt gedaan.

Fonts en lettergrootte
De Aura One heeft talloze mogelijkheden om je leeservaring precies aan jouw persoonlijke voorkeur aan te passen. Er zijn 11 lettertypen, 50 verschillende lettergroottes en diverse opties om de dikte en scherpte in te stellen. Net als op de andere Kobo’s kun je natuurlijk ook de marges aanpassen, fragmenten markeren en notities maken.

Batterij
De Aura One is de dunste in de Kobo-familie en weegt met zijn 7,8 inch toch maar 230 gram, net zoveel als de H2O van 6.8 inch. Bij het ontwerp van de Aura One is gekozen voor een 1200 mAh batterij, die kleiner en lichter is dan de 1500 mAh batterij van de Glo HD en de H2O. In combinatie met het grotere scherm en het toegenomen aantal LED-lampjes voor de verlichting gaat de batterij dus minder lang mee dan andere Kobo’s. Bij de specificaties wordt ook gesproken van 1 maand levensduur, tegenover 2 maanden van de Glo HD en de H2O.

De batterijduur inschatten is altijd lastig. Het hangt af van verschillende zaken, bijvoorbeeld de helderheid en het gebruik van wi-fi, maar bij normaal gebruik kun je met een volle batterij in principe een week tot enkele weken vooruit.

Conclusie
Bij het ontwikkelen van de Aura One heeft Kobo intensief samengewerkt met een team van intensieve lezers. Dat heeft een heel bijzondere e-reader opgeleverd waarbij je ontzettend veel mogelijkheden hebt om je leeservaring helemaal aan je eigen voorkeuren aan te passen: van de innovatieve verlichting tot aan de scherpte en dikte van de letters.  Dat hij ook nog waterdicht is, is een prettige bijkomstigheid.

Het echte grote pluspunt is echter de grootte van het scherm in combinatie met de hoge resolutie en het geringe gewicht. De Aura One is een zeer complete e-reader waarbij aan alles is gedacht om het de lezer zo aangenaam mogelijk te maken. Een absolute aanrader die wat mij betreft de prijs dubbel en dwars waard is.

De Kobo Aura One is vanaf 6 september te koop bij o.a. Bol.com voor 229,99 Euro.

46 REACTIES

 1. Een vraag: hoe zit het precies met de mogelijkheid om de aura One te resetten? Op mijn aura HD is er een paperclip ingang om dat te doen. Zit dat ook op de aura One? Dank alvast voor het antwoord. Groet, Toon

  • Ik vraag me ook wel af hoe dat resetten straks in de praktijk gaat. Je kunt dus niet meer even een kleine soft-reset uitvoeren in geval de Kobo is vastgelopen door bijvoorbeeld een corrupt bestand van een boek. Voor zover ik begrijp kun je de Kobo alleen terugzetten naar de fabrieksinstelling (via het menu of door het 10 seconden lang indrukken van de aanknop als je Kobo helemaal niet meer reageert). Maar dat zou betekenen dat je daarna wel al je boeken er opnieuw op moet zetten. Handig als je op dat moment even geen toegang hebt tot je originele boeken…

   • Het lijkt mij dat er wel een mogelijkheid moet zijn voor een soft reset, maar ik heb het nog niet kunnen ontdekken.

   • Aan-uitknop even ingedrukt houden volstaat. Er verdwijnen geen boeken van je reader. Hij start gewoon opnieuw op, je opent het boek dat je aan het lezen was, en hij komt terecht op de pagina waarop hij was vastgelopen. Heb dit al 2x aan de hand gehad en was dus geen enkel probleem …

 2. Is de aura one net zo gevoelig als de de andere kobo ereaders. Mijn ervaring is namelijk erg slecht met de glo HD. Het apparaat ziet er prachtig uit maar is veel te gevoelig voor intensief gebruik. Apparaat is na 10 maanden vast gelopen en heeft strepen op het scherm. Eigenschuld zegt kobo. Meenemen in de tas (in een hoesje) kan het apparaat duidelijk niet tegen.

  • Tja, die apparaten – heus niet enkel de Kobo – zijn gevoelig. De meestal dure door of voor de fabrikant geproduceerde hoezen zijn niet voor niets steevast voorzien van een stevige voor en achterkant die o.m. moet voorkomen dat het toestel door een verkeerde handeling of de aanwezigheid van te veel spullen in de tas verbogen en het scherm beschadigd wordt. Voor de meeste toestellen zijn goede goedkopere hoezen te koop als alternatief. Niet alle zorgen voor de nodige stevigheid.

   • Ik heb mijn goede oude Kobo Aura jarenlang overal mee naar toe gesleept. Hij zat altijd in mijn tas (wel in een degelijke cover) en ik heb hem veelvuldig gebruikt. Niet alleen thuis maar ook op reis, in het openbaar vervoer en op vakantie aan het strand. Hij doet het nog steeds prima en ook het scherm ziet er nog steeds goed uit (geen krassen). Wat Joan zegt, een goede hoes is een investering maar maakt wel dat je een stuk langer plezier van je apparaat hebt.

  • Ik heb een Kobo Aura HD en er is ineens een witte balk bovenaan het scherm verschenen die na resetten gewoon blijft staan. Hierdoor vallen de bovenste 2 regels weg.
   Heeft iemand een tip om de tekst wat lager te laten beginnen?
   Zonde om een nieuwe ereader te kopen maar dit leest ook niet prettig, je mist regelmatig belangrijke tekst.

 3. Ik heb deze Kobo Aura One net binnen maar heb al problemen met opstarten. Ik krijg steeds bericht dat ik moet inloggen met account KOBO of bv. Bol.com. Als ik dat gedaan heb krijg ik steeds bericht dat ik het eens moet zijn met Gebruiksvoorwaarden en privacy. Dat moet ik bevestigen. Dat kan ik zo vaak doen als ik wil maar hij gaat niet verder. Heb KOBO een mail gestuurd maar nog niets gehoord.
  mvg Rob

  • Ik heb zo gauw geen idee wat er aan de hand kan zijn waardoor je niet verder kunt. Heb je al geprobeerd de ereader te configureren met behulp van het Kobo Desktop programma? Misschien lukt het op die manier wel.

 4. Hallo,
  ik heb ook vandaag de Aura One binnen gekregen en een vergelijkbaar probleem als Rob de Graaff.
  Het instellen van mijn bol.com account gaat op dezelfde manier fout.
  snel achter elkaar het “return” icoontje in de linker bovenhoek intypen lukt het om terug te gaan zodat ik mijn kobo account kon instellen.
  dat lukt, maar ik heb helaas al boeken bij bol.com gekocht. hoe krijg ik die nu op mijn Aura One?

  Ook heb ik bij onder de instellingen geen tabje “Overdrive”, dus mijn bibliotheek account kan ik ook niet instellen. wie iemand hier raad? Door Kobo is nog niet gereageerd op mijn vragen.

  Alvast Bedankt!!

  • Het schijnt dat je de optie “Overdrive” alleen ziet in landen waar Overdrive beschikbaar is, en daar valt Nederland niet onder. Nederlandse bibliotheken werken niet met Overdrive.

 5. Bedankt voor jullie reacties.

  Het probleem van het niet kunnen activeren van mijn bol.com account wordt dus waarschijnlijk door een fout in deze versie van de Kobo sooftware veroorzaakt. Daarvoor ben ik dan afhankelijk van Kobo….

  En de andere vraag is anders geworden als OverDrive hier in Nederland niet werkt:
  Hoe kan ik Ebooks vanuit de bibliotheek op mijn aura One krijgen om ze te kunnen lezen?

  alvast bedankt,

  • Via de website van Kobo (kobobooks.com) kun je na inloggen met je eigen Kobo account het account van bol.com koppelen, staat ergens in de account opties. Dan verschijnen de bij Bol gekochte boeken automatisch op je ereader.

   Een betere optie zou zijn het gratis te downloaden Calibre te gaan gebruiken om je boeken te beheren (stuur een eenmalige donatie, dat verdient de maker van de software wel). Met Calibre kun je ze naar elk apparaat sturen dat je wilt. Ongeacht waar je de boeken koopt. Het enige probleem ontstaat als je boeken hebt gekocht met Adobe DRM beveiliging. De meeste boeken in Nederlandse winkels hebben een watermerk beveiliging, maar af en toe krijg je er toch eentje met DRM. Die kun je niet in Calibre openen. Dan moet je eerst de DRM beveiliging eraf halen (is te doen als je een beetje handig bent).

   Hoe het met een bibliotheek gaat weet ik eigenlijk niet. Download je in zo’n geval specifiek de boeken? Ik neem aan dat daar dan ook een soort tijdsbeveiliging op zit… Moet ik even induiken…

 6. Even snel gekeken. Bibliotheek werkt volgens mij ook met DRM, dus:
  1. Adobe Digital Editions installeren
  2. Een AdobeID profiel aanmaken en die gebruiken om het programme te autoriseren
  3. Ook de Kobo ereader autoriseren via Adobe Digital Editions
  4. Bibliotheek boek downloaden, je krijgt een ACSM link die je moet openen met de Adobe software
  5. Boek uploaden naar de gekoppelde Kobo ereader

 7. Gisteren gekocht en hetzelfde probleem als Rob de Graaff. Kom gewoon niet verder. Ook een mail verzonden, maar nog geen antwoord.

 8. ik ben vandaag terug gebeld door Kobo.
  Het komt er op neer dat je in je Kobo account moet aangeven dat je je bol.com account linkt aan je Kobo account. Daarna zullen bij het synchroniseren ook je boeken van bol.com op je Aura One verschijnen.
  Net gedaan, boek gekocht en het werkt inderdaad!
  Overigens gaf Kobo wel een “vreemde” reden waarom de accounts gelinkt moeten worden: ze willen kunnen zien wat je bij bol.com hebt gekocht om je bij problemen beter te kunnen helpen. hmm, ze willen volgens mij gewoon weten wat je bij de concurrent hebt gekocht.

  Maar goed, nu werkt het synchroniseren via WiFi, zonder gebruik van Adobe, wel.
  Hopelijk hebben jullie hier iets aan.

 9. Gisteren een One gekocht en al de problemen met het opstarten niet gehad. Ik had al een bestaand account van Kobo. Hij is fantastisch scherp en de One ligt prettig in de hand, ook in 1 hand. Dat het randje wat smal is dat is ook bij de normale Aura, heb je daar last van dan stel het omslaan van de bladzijde anders in en je hebt er geen last meer van. Na 1 avond vol gebruiken blijkt de accu al op 73% te staan. Dit komt volgens mij doordat de 2 instellingen voor het licht op automatisch staan. Bij elke beweging van het apparaat gaat hij de instellingen wijzigen en dat kost natuurlijk stroom. Snel de automatische regeling uitgezet en de Wifi uitgezet. Het grote scherm is erg prettig daar je niet zoveel hoeft te bladeren, het lijkt meer op een echt boek. Ook op Calibre werkt het allemaal prima. Deze is voor mijn vrouw, ga er zelf snel 1 kopen.

 10. Zijn er meer mensen die ‘last’ hebben van de verlichting aan de onderkant?

  Het lijkt net alsof je daar kleurverschil waarneemt qua verlichting.

  Hoop dat het een beetje duidelijk is hoe ik het omschrijf en ben benieuwd naar de reacties.

  Anders misschien toch even terug, want ’s avonds valt dit best op en stoort het ook enigszins.

 11. Alleen bij de “oranje” achtergrondverlichting ‘s-avonds is er bij mij iets sprake van bleeding: helemaal onderop het scherm is de verlichting dan iets vlekkerig. Niet echt storend.
  Overigens ben ik erg tevreden over het apparaat. Grootte van het scherm, de speciale nachtverlichting en waterdichtheid zijn grote pro’s t.o.v. de Kindle Voyage, die ik het laatste jaar heb gebruikt. Wel heb ik het lettertype Bookerly dat op de Kindle staat handmatig toegevoegd aan de Kobo.
  Tip: gebruik in Calibre de plug-in KoboTouchExtended i.p.v. de staandaard geinstalleerde plug-in KoboTouch voor het overzetten van bestanden naar de Kobo. De lay-out op het apparaat ziet er dan veel beter uit.

 12. En na al die jaren is de internet browser nog steeds bagger van de bovenste plank en is het bovendien bijna ondoenlijk om in Dropbox, OneDrive of Google Drive opgeslagen boeken simpel hierlangs op de reader te krijgen. Zo jammer. En zo onnodig. Als Kobo daar totaal geen affiniteit mee heeft en het zo laat versloffen, zet het er dan gewoon liever niet op! Maar liever nog: zorg voor een fatsoenlijke applicatie hiervoor!

 13. Accu toch wel redelijk snel leeg, 1 week maximaal. Maar het leesplezier is erg fijn dus daarom maar wat vaker ’s nachts aan de lader. Het licht rechts onderin is bij een gekleurd scherm iets anders maar niet hinderlijk. Ik heb er 1 gehad met een donkere vlek onderin en kreeg bij BCC direct een nieuwe.

 14. Als het apparaat werkt een zeer prettige reader. Echter net na de garantieperiode slaat het apparaat vast, geen beweging meer in te krijgen. Opvallend trouwens dat dat bij de vorige Kobo ook al gebeurde. Melding gemaakt bij Kobo, reactie was simpel gezegd: Jammer maar helaas. Voor mij geen Kobo meer dus.
  Opvallend veel dezelfde ervaring op internet trouwens.

  • Paul, hoe kan je ‘garantie verlopen” zijn als het app. net 1 maand in Nederland is?? Je hebt gewoon (fabrieks)garantie. Of heb je hem gejailbreakt? In dat geval, inderdaad Jammer maar helaas. Zo niet dan heb je gewoon garantie

 15. Heb het apparaat nu ongeveer anderhalve maand en ik ben er zeer tevreden over. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van een Pocketbook, ook prima, maar die was toch vooral bedoeld voor de Duitse markt. Bij mij werkt alles prima. In het begin liep de accu wel binnen een dag leeg, Kobo gemaild en te horen gekregen dat ze dat met een softwareupdate zouden regelen. Is blijkbaar gebeurd want nu is het beter, al haal ik zeker niet de beloofde maand.
  Ter bescherming ook de Kobo-hoes gekocht. Wel duur maar effectief.

 16. leest in mijn ogen beter dan Kindle voyage, maar gaat terug: kan teveel boeken van Bol niet openen…we leven in 2016. Jammer. Stel je voor: boeken kopen bij Amazon en de kindle kan ze niet openenen. Provincialisme.

 17. Als ik mijn gegevens invult om een boek te kopen
  Kom er op het scherm gegevens cadeaukaart invullen
  Kan ik geen boek kopen zonder cadeaukaart

 18. Ik heb een Kobo Aura HD en er is ineens een witte balk bovenaan het scherm verschenen die na resetten gewoon blijft staan. Hierdoor vallen de bovenste 2 regels weg.
  Heeft iemand een tip om de tekst wat lager te laten beginnen?
  Zonde om een nieuwe ereader te kopen maar dit leest ook niet prettig, je mist regelmatig belangrijke tekst.

 19. Ik heb zojuist de Kobo Aura H2O edition binnen en er boeken opgezet. Ik heb nog geen ervaring met e-readers maar ik vraag me af of het volgende normaal is:
  1) Bij het omslaan de letters een mili seconde oplossen ipv verdwijnen zoals op een beeldscherm. Het is net zichtbaar. Ook bij Instellingen zit er een vertraging bij de icoontjes waarbij de pixtels als het ware eerst wegfaden bij elke aanpassing
  2) Ik zie op een lege pagina een soort doordruk van het vorige scherm
  3) Af en toe wordt het scherm tijdens het ombladeren een mili seconden zwart.

  Moet ik ‘m omruilen?

 20. Nooit meer een Kobo (AuraJ voor mij! Na een jaar gebruik is mijn batterij na drie uur lezen al leeg. (Geen WiFi, scherm op nul) Het apparaat is vreselijk traag waardoor de bediening enorm gebruikersonvriendelijk is. En als het licht een keer aanstaat vertoont het scherm onderling lelijke vlekken. Heb het onding pas een jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in