Review: Kobo Elipsa (2021)

1
kobo elipsa recensie

De Kobo Elipsa is de grootste Kobo ooit, en de eerste die geschikt is om met een stylus aantekeningen te maken in e-books en pdf’s. Hoe bevalt deze nieuwe Kobo?

Specificaties:

Display: 10.3 inch Carta E Ink touchscreen
Resolutie: 
1404×1872 pixels, 227 ppi
Afmetingen:
193 x 227.5 x 7.6 mm
Gewicht: 383 gram
Verlichting:
 Ja
Instelbare lichtkleur:
Nee
Bladerknoppen:
Nee
Waterproof: 
Nee
Batterij:
2400 mAh (wekenlange batterijduur)
Audio:
Nee
Intern geheugen:
32 GB (niet uitbreidbaar)
Processor:
1.8 Ghz
RAM: 
1 GB

Vormgeving en hardware
Bij aankomst van het pakket verbaast het me hoe groot de doos is. In de doos bevinden zich uiteraard de Kobo Elipsa, een usb-C-kabel en aparte doosjes met de sleepcover en de Kobo Stylus.

Met zijn scherm van 10.3 inch is dit apparaat is een flink stuk groter dan de Kobo Forma (8 inch). Het formaat is vergelijkbaar met dat van een tablet. Het apparaat is asymmetrisch, met aan één lange zijde een griprand. De sleepcover werkt als een vouwbaar standaard dat je op verschilende manieren kunt neerzetten. In de cover is ook plaats voor de stylus, zodat je deze niet kwijtraakt.

kobo elipsa pack

Lezen op de Elipsa
Het voordeel van de Elipsa is natuurlijk zijn formaat. Dankzij het grote scherm kun je veel tekst op de pagina kwijt, zodat je minder hoeft te bladeren. De resolutie is met 227 ppi minder dan die van Forma en de Libra H2O (beiden 300 ppi), maar toch prima in orde. Ook afbeeldingen en pdf’s komen goed over.

De Elipsa biedt, net als de andere Kobo e-readers, de mogelijkheid om je leeservaring helemaal naar eigen smaak in te richten. Er is bijvoorbeeld al een tiental lettertypen voorgeinstalleerd, maar je kunt ook zelf je eigen favoriete fonts toevoegen. De lettergrootte, regelafstand, marges en uitvulopties zijn tijdens het lezen in te stellen door in het midden op de pagina te tikken en dan rechtsbovenin naar het Aa-icoontje te gaan. Hier vind je, onder het tandwieltje ook het menu Leesinstellingen.

kobo elipsa review

De Elipsa is zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Draai je het scherm, dan draait de tekst automatisch mee. Vind je dit irritant, dan kun je deze functie ook uitzetten, zodat het scherm ofwel in landschapsmodus ofwel in verticale modus blijft staan. Tijdens het lezen vind je rechtsbovenin het icoontje voor ‘automatisch draaien’ waar je dit kunt in- en uitschakelen.

Ook fijn is dat het op de Elipsa mogelijk is om te kiezen voor de donkere modus, zodat je een zwarte pagina met witte tekst hebt. Je vindt deze optie bij de Leesinstellingen.

vanwege het formaat en het gewicht zie ik mezelf de Elipsa niet zo snel gebruiken voor het lezen van fictie. Daarvoor gebruik ik toch sneller naar de 8 inch Forma, die wél een instelbare lichtkleur en vooral fysieke bladerknoppen heeft. Ook voor lezen in bed vind ik deze e-reader te groot en te zwaar. (De Elipsa is met 383 gram bijna dubbel zo zwaar als de Forma van 197 gram).

Maar ik merk dat ik de Elipsa wél heel graag gebruik voor het lezen van non-fictieboeken, bijvoorbeeld bij het doen van achtergrondonderzoek of boeken waarvan ik iets wil opsteken. Het is een erg handig apparaat voor wie voor zijn werk of studie veel boeken en documenten leest. Schrijven in de kantlijn, omcirkelen en onderstrepen helpt mij in ieder geval altijd wel bij het verwerken en opnemen van nieuwe informatie.

Strips en graphic novels
Zelf ben ik geen striplezer, maar ik kan me wel voorstellen dat de Kobo Elipsa juist voor stripliefhebbers een interessante optie kan zijn. Daarom deel ik hier deze video van Kevin Pressault, waarin hij zijn ervaring met het lezen van comics op de Elipsa deelt.

 

Schrijven en aantekeningen maken
De Kobo Elipsa wordt geleverd met een stylus waarmee je op het scherm van de Elipsa handig aantekeningen kunt maken. De stylus werkt op een meegeleverd AAAA-batterijtje, dat goed verborgen zit aan de achterkant van het kussentje in het stylusdoosje. Draai de bovenkant van de stylus voorzichtig los en plaats de batterij in het pennetje. Goed om te weten is dat de Kobo Stylus alleen werkt op de Kobo Elipsa en niet op andere apparaten, en dat op de Elipsa geen styli van andere merken kunnen worden gebruikt.

kobo elipsa notities ebook
Kobo Elipsa – Notities in e-book

Onderstrepen, pijlen trekken, omcirkelen en schrijven in de marge: het kan allemaal. De stylus heeft twee knopjes. Met het onderste kun je makkelijk een woord selecteren en markeren. Met het bovenste gum je je krabbels weer weg. Wat ook handig is dat je alle handgeschreven notities die je hebt gemaakt ook in een lijst kunt weergeven.

Houd er wel rekening mee dat je je aantekeningen in e-books (epub-bestanden) alleen ziet op de e-reader zelf en dat je deze niet kunt exporteren. Je kunt ook geen notities maken in epub- of pdf-bestanden die met DRM beveiligd zijn. Krabbelen in de met DRM beveiligde e-books van de bibliotheek is dus ook niet mogelijk.

Wat je wel kunt exporteren, zijn niet-beveiligde pdf’s waarin je notities hebt gemaakt. Je kunt deze bestanden, compleet met je handgeschreven notities, onderstrepingen en krabbels via de USB-C-kabel overzetten naar je pc. Of gebruik maken van de mogelijkheid om de Elipsa aan een Dropbox-account te koppelen, zodat je ook zonder een pc te koppelen bestanden van en naar je e-reader kunt kopiëren. Hier lees je hoe je dit doet.

kobo elipsa aantekeningen in pdf
Kobo Elipsa – Aantekeningen in pdf

Functie Notitieblokken
Op de Kobo Elipsa vind je via het startscherm de functie ‘Mijn notitieblokken’. Je kunt hier een oneindig aantal notitieblokken aanmaken en deze een naam geven. Wil je gewoon een kladblok of schetsboek, dan kies je voor de optie ‘Basis notitieblok’. Je kunt dan overal op de pagina schrijven of tekenen of droedelen. In dit notitieblok kun je ook de achtergrondpagina veranderen, waarbij je de keus hebt uit een wit vel, ruitjes, lijntjes of stipjes.

Basis notitieblok kobo elipsa
Kobo Elipsa – Basis Notitieblok

Wil je echter later je handgeschreven notities omzetten naar tekst, dan moet je kiezen voor een Uitgebreid Notitieblok. Hier heb je ook nog andere extra mogelijkheden, zoals het invoegen van bijvoorbeeld tekeningen of diagrammen. Handgeschreven aantekeningen veranderen in getypte tekst als je erop dubbeltikt. Zelfs met mijn niet zo mooie handschrift dat ik zélf soms niet eens meer kan lezen, blijkt dit prima te lukken.

In zowel de Basis als de Uitgebreide notitieblokken heb je verschillende opties voor wat betreft het soort pen, de pendikte en de schaduw. Deze opties zijn standaard verborgen, maar je haalt ze tevoorschijn door rechtsbovenin op het uitklappijltje te tikken. In het Uitgebreide Notitieboek kun je geen andere achtergrond kiezen, je hebt altijd lijntjes. Dit is om de omzetting van handschrift naar getypte tekst mogelijk te maken.

Uitgebreid Notitieblok kobo elipsa
Kobo Elipsa – Uitgebreid Notitieblok

Je eigen notitieblokken kun je zonder problemen exporteren naar je pc of Dropbox. Je kunt de bestanden exporteren in verschillende bestandsformaten. Een Basis Notitieboek kun je exporteren als png-, jpeg-, pdf- of zip-bestand. Een Uitgebreid Notitieboek kan worden geëxporteerd als Word-, tekst-, of html-bestand.

Tik in Mijn Notitieblokken voor het notitieblok dat je wilt exporteren, tik op de drie puntjes, kies of je het bestand naar je computer of naar Dropbox wilt exporteren en kies het bestandsformaat.

Conclusie
Het formaat van de Kobo Elipsa is zowel een plus- als een minpunt. Het is aangenaam dat er er veel tekst op een pagina past, maar anderzijds neem je de Elipsa minder makkelijk mee in je tas. Het apparaat heeft geen fysieke bladerknoppen, geen instelbare lichtkleur en is niet waterdicht. Voor wie alleen fictie leest is de Kobo Elipsa daarom waarschijnlijk meestal niet de eerste keus. Behalve natuurlijk als het schermformaat voor jou het belangrijkste is in een e-reader. Ga er dan voor, want in combinatie met de prima resolutie en de opties om je leeservaring aan jouw voorkeuren aan te passen heb je hier een fijne e-reader aan.

Gebruik je de Elipsa zowel voor studie/werk als voor ontspanning, dan is het een handig en veelzijdig apparaat waarmee je veel kanten op kan. Je kunt niet alleen aantekeningen maken in de kantlijn, omcirkelen en onderstrepen in boeken en documenten, maar ook to-dolijstjes, ideeënlijstjes, notulen of schetsen maken en bewaren. Ten opzichte van een tablet heb je het voordeel van een e-Inkscherm, dat rustiger voor je ogen is.

Natuurlijk, met een prijs van Euro 399,99 is de Kobo Elipsa niet voor iedereen. Maar je krijgt er wel gelijk een stylus en een sleepcover bij. Dat maakt de prijs toch acceptabel.

De Kobo Elipsa is o.a. te koop bij bol.com en kost Euro 399,99. De stylus en sleepcover zijn bij de prijs inbegrepen.

Vorig artikelDe leukste gratis e-books #51
Volgend artikelRakuten Kobo lanceert Kobo Sage én Kobo Libra 2

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in