Review: Kobo Libra 2 (2021)

5
review kobo libra 2

De Kobo Libra 2 is de opvolger van de in 2019 verschenen Kobo Libra H2O. Welke verbeteringen heeft deze nieuwe versie en hoe bevalt hij in de praktijk? Je leest het in deze uitgebreide review.

Specificaties:

Display: Carta E Ink HD 7 inch 
Resolutie:
1680×1264 pixels en 300 ppi
Afmetingen:
144,6 x 161,9 x 9 mm
Gewicht: 215 gram
Verlichting:
 Ja
Instelbare lichtkleur:
Ja (ComfortLight Pro)
Bladerknoppen:
Ja
Waterproof: 
Ja (IPX8)
Batterij:
1420 mAh (2 weken standbytijd)
Audio:
Ja, via Bluetooth kun je oordopjes, een koptelefoon of speakers koppelen
Intern geheugen:
32 GB (niet uitbreidbaar)
Processor:
1 Ghz
RAM: 
512 MB

Vormgeving en hardware

In de doos vinden we natuurlijk de Kobo Libra 2, de handleiding en een USB-C-oplaadkabeltje. Dat laatste is al meteen een pluspuntje ten opzichte van de Libra H2O, het verandert de algehele gebruikservaring niet maar zo’n universeel kabeltje is toch handig.

De Libra 2 is verkrijgbaar in wit en zwart. Het eerste wat opvalt, is natuurlijk dezelfde ergonomische vormgeving als de Libra H2O en de Forma, met de brede, iets opstaande rechterzijde waarin de bladerknoppen zijn verwerkt. De bladerknoppen zijn iets meer afgerond dan bij de Forma en de H2O en de rand voelt prettig zacht aan.

De Libra 2 heeft een verbeterd Carta E Ink HD scherm dat weer net iets sneller is dan dat van zijn voorganger. Het formaat van 7 inch is een prettige tussenmaat. Het heeft nog steeds het handzame van de 6 inch-apparaten, maar toch ook het voordeel van een groter scherm: er past meer tekst op het scherm waardoor je minder vaak hoeft te bladeren.  Waar vroeger de 6 inch de standaardmaat voor e-readers was, heeft Kobo inmiddels meerdere formaten in het assortiment: de Kobo Nia en de Kobo Clara HD (6 inch), de Libra H2O en de Libra 2 (7 inch), de Kobo Sage en de Kobo Forma (8 inch) en natuurlijk de Kobo Elipsa (10.3 inch).

Bij de Kobo Libra 2 hoort ook een bijpassende beschermhoes die in vier kleuren verkrijgbaar is, blauwgrijs, klaproosrood, lavendel en zwart. Met deze sleepcover bescherm je niet alleen de e-reader, je kunt het apparaat ook makkelijk in een liggende of verticale stand zetten. (De cover is niet bij de e-reader inbegrepen).

Lezen op de Libra 2

De Libra 2 heeft een 7 inch scherm en is daarmee de gulden middenweg: iets groter dan de Nia en de Clara HD, iets kleiner dan de Sage en de Forma. De resolutie is 300 ppi, op dit moment het beste wat er is. Je kunt dus zeker zijn van een haarscherp beeld met kristalheldere letters.

Het prettige van Kobo e-readers is dat ook een beginnende gebruiker makkelijk zijn weg vindt. Bij het eerste gebruik verbind je de e-reader met het internet en vul je het account in dat je wilt gebruiken. Gebruik je een Kobo- of Bol.com account, dan kun je op deze manier het apparaat eenvoudig synchroniseren. Zo worden gekochte boeken op de e-reader geladen zonder de e-reader aan een pc te koppelen. (Dit blijft natuurlijk wel gewoon mogelijk, je kunt dus wel e-books die je ergens anders hebt gekocht op je Kobo zetten). Ook Kobo Plus-titels verschijnen na synchroniseren op je e-reader. Overigens kun je ook direct vanaf de e-reader nieuwe boeken kopen.

Ook het gebruiksgemak tijdens het lezen is dik in orde. Lezen blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur en op de Libra 2 kun je, net als op alle andere Kobo’s, precies instellen hoe jij het liefste leest. Er zijn een stuk of tien lettertypen geinstalleerd, maar je kunt ook handmatig je eigen favoriete fonts toevoegen. Ook kun je tijdens het lezen je voorkeuren aanpassen. Tik in het midden van de pagina en rechtsbovenin verschijnt de menubalk met leesvoorkeuren. Hier kies je voor de horizontale dan wel verticale modus, stel je de verlichting in, pas je het lettertype, de lettergrootte, de regelafstand en marges aan, of open je via het tandwieltje het aparte menu met overige leesinstellingen.

Leescomfort

De Libra 2 heeft gelukkig ook bladerknoppen, wat in mijn ogen absoluut een must is voor een e-reader waarmee je gewoon lekker comfortabel wilt lezen. Dankzij de knoppen kun je de e-reader makkelijk vasthouden met één hand.

kobo libra recensie ebooks lezenkobo libra review verlichting

De Libra 2 is voorzien van ComfortLightPRO, waarmee je zowel de helderheid van schermverlichting als de kleurtemperatuur kunt instellen. Op deze manier kun je ’s avonds het blauwe licht wegfilteren en voor een warmere lichtkleur kiezen.

Net als de Kobo Elipsa en de Kobo Sage is de Libra 2 voorzien van een nachtmodus, waarbij de pagina-achtergrond zwart is en de letters wit. Nu was dit met een kleine omweg ook wel mogelijk op eerdere Kobo’s, maar het is fijn dat deze optie nu gewoon op het apparaat zit.

En last but not least is het ook een pluspunt dat je deze e-reader zonder zorgen kunt gebruiken in bad of op je luchtbedje in het zwembad, want hij is waterproof (IPX8-rating).

Luisterboeken op de Kobo Libra 2

Op de Libra 2 is het ook mogelijk om audioboeken te luisteren. Het apparaat beschikt niet over een audiojack-aansluiting, maar via Bluetooth kun je gebruik maken van oordopjes, een koptelefoon of speakertjes.

Het luisteren naar audioboeken op de Libra 2 verloopt zonder problemen. Het koppelen van mijn Bluetooth-oordopjes gaat eenvoudig. Bij het openen van een audioboek staat rechts onderin het Bluetooth-icoontje, dat aangeeft of je wel of niet verbonden bent. Ben je dat niet, dan klap je het venster uit en kies je het juiste apparaat uit de lijst. Mocht het verbinden toch problemen geven, dan kun je terecht bij de Bluetooth Hulp, rechtsonderin.

review kobo libra 2 audioboeken

Het downloaden van audioboeken gaat snel en het geluid is prima. Handig is ook dat je zowel de play- en pauzeknop van de e-reader als die van je headset kunt gebruiken. Dit geldt ook voor het regelen van het volume. Wat ook fijn is, is de inhoudsopgave en de mogelijkheid snel naar een ander hoofdstuk te gaan. In de inhoudsopgave staat bij elk hoofdstuk ook de luistertijd aangegeven. Overigens maakt het niet uit als het scherm in de slaapstand gaat, het afspelen blijft gewoon doorgaan.

Wat jammer genoeg (nog) niet kan, is het switchen tussen e-book en audioboek. Stel dat je beide versies hebt, dan zou het toch geweldig zijn als je makkelijk kunt wisselen, en dat je dan automatisch verder gaat waar je gebleven was. Ik heb wel goede hoop dat dit een volgende stap is. Ook voor Kobo Plus-abonnees zou dit een fijne extra feature zijn.

Audioboeken op je e-reader
Het grappige is dat Rakuten Kobo-topman Michael Tamblyn enkele jaren geleden nog stellig was: audioboeken horen niet op een e-reader. “Wij zien e-books en audioboeken als twee verschillende werelden, die zich op verschillende apparaten bevinden. Alles wat met luisteren te maken heeft gebeurt op de smartphone: podcasts, audioboeken, muziek… En alles wat met boeken en lezen te maken heeft gebeurt op de e-reader.”

Inmiddels verkoopt Kobo audioboeken en heeft ook Kobo Plus een ruime collectie aan audioboeken in het assortiment. Wel is het zo dat de Libra 2 alleen audioboeken ondersteunt die in de Kobowinkel gekocht zijn (en Kobo Plus). Audioboeken die je ergens anders gekocht hebt kun je dus niet luisteren op de e-reader.

Maar is het nu eigenlijk wel nodig of handig om op je e-reader ook luisterboeken te hebben staan? De meeste mensen zullen al wel minstens één apparaat in huis hebben waarop je naar audioboeken kunt luisteren, zoals een smartphone en/of een tablet.

Toch moet ik zeggen: ik vind het verrassend prettig om al mijn boeken op één apparaat te hebben staan, of dit nu e-books of audioboeken zijn. Het fijne van een e-reader is juist dat je je telefoon even kunt wegleggen en geen last hebt van notificaties en opdringerige social media apps. Gewoon jij en je boek. En ja, het is waar dat er momenten zijn dat je wellicht wel liever je smartphone gebruikt om naar boeken te luisteren, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Maar voor veel luistermomenten, zoals in het openbaar vervoer, tijdens huishoudelijke klusjes of gewoon op de bank, werkt het prima.

Conclusie
Met de Libra 2 krijg je absoluut waar voor je geld. Je krijgt een uitstekend scherm,een comfortabel ergonomisch design met bladerknoppen en audioboek-ondersteuning. De tussenmaat (en daarmee de schappelijke prijs) zal veel mensen aanspreken.

De Kobo Libra 2 is o.a. te koop bij bol.com en kost Euro 189,99. De sleepcover is los te koop in 4 kleuren en kost Euro 42,95.

5 REACTIES

  1. Het enthousiasme over deze ereader mag wel wat getemperd. Uploaden van audiobooks gaat tergend langzaam. Het beschikbare geheugen van 32 Gb is prima voor ebooks maar niet echt veel als het om audiobooks gaat. De webbrowser valt qua functionaliteit helaas tegen.
    Verder een prima scherm voor een stevige prijs en hopelijk beter gebouwd dan de Kobo Glo HD.

  2. Het is jammer dat alleen Bluetooth audio oordopjes mogelijk zijn. Mijn usb-c bekabelde oordopjes werken helaas niet. Hopelijk past Kobo de software aan om dit gewoon mogelijk te maken.

  3. Mijn huidige e-reader (inkPad 3) krijgt kuren, Er staan echter nog wel veel -ongelezen- boeken op. Als ik een nieuwe e-reader koop (b.v. Kobo Libra 2 (2021), op welke manier kan ik dan de reeds in mijn bezit zijnde e-books overzetten naar de volgende?

  4. Jammer dat je geen luisterboeken van andere (alleen van Kobo) op de ereader kan zetten. Willen zeker alleen heerser blijven. Mochten het ook duidelik op de verpakking aangeven, als ik het van tevoren had geweten had ik deze niet gekocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in