In oktober 2018 verscheen de eerste waterdichte Kobo met ergonomische vormgeving en bladerknoppen: de Kobo Forma. Met de Kobo Libra H2O is er nu een kleiner en goedkoper alternatief met hetzelfde asymmetrische design.
In 2014 kwam Kobo met de eerste waterbestendige e-reader: de Kobo Aura H2O. Van dit succesvolle model werd in 2017 een verbeterde Edition 2 uitgebracht. Met zijn 7 inch scherm, fysieke bladerknoppen en bijzondere vormgeving is de Kobo Libra H2O zowel de opvolger van de Aura H2O als een kleinere en budgetvriendelijke versie van de Kobo Forma.
Display: 7 inch Carta E Ink HD-touchscreen
Resolutie: 1680×1264 (300 ppi)
Afmetingen: 144×159 mm x 7,8 mm aan de dikste zijde, 5 mm op het dunste punt.
Gewicht: 192 gram
Verlichting: ComfortLightPRO met instelbare lichtkleur
Bladerknoppen: Ja
Waterproof: Ja (IPX8)
Batterij: 1200 mAh
Audio: Nee (Wil je weten waarom niet? Lees ons interview met Kobo-CEO Michael Tamblyn.)
Intern geheugen: 8 GB
Processor: NXP i.MX 6SLL, 1GHz
RAM: 512 MB
Vormgeving
Het eerste wat opvalt aan de Kobo Libra H2O is natuurlijk het slanke, asymmetrische design en de bladerknoppen op de gebogen griprand. Dezelfde ergonomische vormgeving en de bladerknoppen zagen we eerder al in de Kindle Oasis en de Kobo Forma. Voor wie deze modellen mooi vond maar terugschrok voor de prijs, is de Kobo Libra H2O goed nieuws.
Een leuk extraatje is dat het apparaat beschikbaar is in wit en zwart. Ons testmodel is een wit exemplaar, en ja, dat ziet er strak & fris uit. Op de Forma zit de uit-knop nog in de griprand, op de Libra H2O is deze weer naar de achterkant verhuisd, waar hij makkelijker te bedienen is.
Voor de Kobo Libra H2O werd ook een bijpassende origami-cover ontworpen die in vier kleuren verkrijgbaar is, zwart, lichtroze, grijs en aquablauw. (Deze is niet bij de e-reader inbegrepen).
Scherm
De Libra H2O heeft een scherm van 7 inch en een resolutie van 1680×1264. Dit betekent een beeldscherpte van 300 ppi, die vergelijkbaar is met de Kobo Forma en de Clara HD. Het is overigens voor e-readers ook de beste resolutie die op dit moment te koop is. In vergelijking met de 265 ppi van de Aura H2O en de Aura H2O Edition 2 is het scherm van de Libra H2O dus net een tandje scherper. Pixelige letters zijn inmiddels echt verleden tijd: de tekst komt haarscherp over. Uiteraard is het scherm ook prima te lezen in de felle zon.
Als je het scherm van de Libra H2O vergelijkt met dat van de Forma, zie je meteen dat de Libra H2O, in tegenstelling tot de Forma, een licht verzonken scherm heeft. Een ander verschil is dat de Forma gebruik maakt van Mobius-technologie, die het scherm extra stevigheid geeft. Deze verschillen zullen je bij het lezen waarschijnlijk echter niet in de weg staan, hoewel ik zelf de voorkeur geef aan een scherm zonder opstaande randjes.
Verlichting
De verlichting is dezelfde ComfortLightPRO die ook in de Clara HD en de Forma te vinden is. Van de frontale schermverlichting is behalve de felheid ook de lichtkleur in te stellen. Dit houdt in dat je ervoor kunt kiezen om blauw licht weg te filteren zodat een warme, kaarslichtachtige verlichting overblijft. Hierdoor is met name ’s avonds lezen comfortabeler en staat de blauwe verlichting je nachtrust niet in de weg.
Je kunt de helderheid aanpassen via de schuifbalk of door te tikken op het zon-icoontje, waardoor de helderheid steeds met 1% tegelijk toeneemt. Je kunt de helderheid dus precies zo instellen als jij prettig vindt. De lichtkleur is zowel handmatig aan te passen als te gebruiken in de Auto-modus, waardoor de kleur zich automatisch aanpast aan het tijdstip van de dag.
Ik moet zeggen dat de schermverlichting er heel strak en egaal uitziet, eigenlijk zelfs nog beter dan de Kobo Forma, die aan de onderzijde een randje heeft waar de verlichting net niet helemaal bij lijkt te kunnen. Hierdoor is een ietwat donkerder strookje te zien.
Leescomfort
Na het uitbrengen van de Kobo Touch met touchscreen in 2011, vond Kobo het niet langer nodig om e-readers van bladerknoppen te voorzien. Het omslaan van de pagina ging door te swipen of te tikken. Met de Kobo Forma kwam de fysieke bladerknop eindelijk weer terug. Dankzij de bladerknoppen kun je gemakkelijk met één hand lezen. Als je wilt wisselen van leeshand (of linkshandig bent) draai je het apparaat gewoon om. Het scherm detecteert automatisch hoe je het apparaat vasthoudt, zodat de onderste knop altijd vooruit bladert en de bovenste terug. Overigens kun je dit ook andersom instellen, als je dat logischer vindt. Wil je liever niet dat de e-reader automatisch meedraait? Dan zet je ‘m gewoon vast op landschaps- of portretmodus. De cover kan hierbij als leesstandaard worden gebruikt.
Lezen in landschapsmodus kan ook. De griprand zit dan onderaan. Het blijft natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ik vind zelf fysieke bladerknoppen echt het verschil maken qua leescomfort.
Leesinstellingen
Net als op de andere Kobo’s kun je uit 12 verschillende lettertypes kiezen en hierbij ook precies de lettergrootte, regelafstand en marges instellen die jij fijn vindt.
De Kobo Libra H2O komt echter ook met een nieuwe softwareversie met een aantal nieuwe functies. Zo zie je nu niet alleen meer de voortgang per boek, maar ook per hoofdstuk. Ook is er een verbeterde navigatiebalk, waardoor je makkelijker het hele boek of een bepaald hoofdstuk kunt doorzoeken. De zwarte stip laat zien waar je was gebleven. Het menu is direct vanuit een boek bereikbaar door onderin het scherm omhoog te vegen. Er opent zich een nieuw menu, met daarin de navigatiebalk, het huidige hoofdstuk, en de mogelijkheid je notities, bladwijzers en markeringen in een keer handig terug te vinden. Ook op de andere Kobo’s zal binnenkort automatisch de software-update worden geïnstalleerd.
Conclusie
Met de introductie van de Kobo Libra H2O is het succesvolle design van de Kobo Forma nu ook toegepast in een middenklassemodel. De Libra H2O is met 7 inch net iets groter dan de meeste e-readers, en net iets kleiner dan de Forma. Door het aangename design en geringe gewicht ligt hij prettig in de hand en de bladerknoppen zorgen ervoor dat je meer vrijheid hebt om urenlang comfortabel te lezen. De uitstekende beeldscherpte van 300 ppi en de waterbestendigheid maken het helemaal af. Ik kan er kort over zijn: de Kobo Libra H2O biedt een leeservaring op hoog niveau voor een heel redelijke prijs.
De Kobo Libra H2O is verkrijgbaar in wit en zwart en is vanaf 17 september 2019 te koop voor €179,99 bij o.a. bol.com.
Ik ben erg tevreden over dit model.
Hiervoor had ik een Sony T2, die problemen ging vertonen en je kunt goed zien dat de letters veel strakker zijn.
Het enige waar ik nog mee zit is het swipen. Op de Sony ging dit probleemloos, maar bij deze Kobo gebeurt er vaak niets of ik krijg het woordenboek, maar misschien is het wennen.
Persoonlijk houd ik niet zo van bladerknoppen, op de Sony heb ik deze nog nooit gebruikt.
Zeer grondige review….maakt me nog nieuwsgieriger naar dit toestel !!
Ik heb deze net aangeschaft en ben op vakantie. Hij is vastgelopen. Geen idee hoe dit op te lossen.
Hi Francis,
Je kunt proberen hem een nachtje of in elk geval een aantal uur aan de oplader te hangen, dat wil nog wel eens helpen.
heb sinds januarie een libra,helaas zit hij nu vast.
Wat te doen?
Kan je naast de fysieke knoppen het scherm ook bedienen als touchscreen nog, en de bladzijdes swipen? Alvast bedankt!
Jazeker, het scherm is een touchscreen dus je kunt inderdaad ook tikken en swipen om de bladzijden om te slaan.
Is er ook een mogelijkheid om het scherm een zwarte achtergrond met witte letters te geven voor de nacht. Persoonlijk vind ik dat rustiger, het gele achtergrond licht met de zwarte letters veroorzaakt toch na een tijdje branderige ogen.
Jazeker, dit kan via de developer opties makkelijk ingesteld worden.
Even aanwijzingen volgen : https://goodereader.com/blog/kobo-ereader-news/how-to-access-the-secret-kobo-developer-options