Review: Kobo Plus Luisteren

0
kobo bol luisterboeken app

Sinds dit voorjaar bieden Kobo en bol.com ook luisterboeken aan. Ook de gezamenlijke abonnementsdienst Kobo Plus doet mee en heeft inmiddels zo’n 30.000 luisterboeken in de collectie. We probeerden de dienst voor je uit.

Alleen in de app, niet op de Kobo e-reader
Waar het e-bookabonnement zowel op Kobo e-readers als via de bol.com Kobo app te gebruiken is, geldt dat niet voor de luisterboekenfunctie. De luisterboeken zijn alleen beschikbaar zijn in de app waardoor je deze functie dus alleen kunt gebruiken op een smartphone of tablet. Kobo e-readers beschikken namelijk niet over een audiofunctie. (En volgens Rakuten Kobo CEO Michael Tamblyn is dat een bewuste keuze, lees hier waarom.)

Persoonlijk vind ik het geen bezwaar dat luisterboeken niet op mijn e-reader te beluisteren zijn. Voor het lezen van e-books via Kobo Plus gebruik ik weliswaar liever de e-reader dan de app, maar het is geen punt dat het luisteren van audioboeken op een ander apparaat moet gebeuren. Voor mij zijn e-books lezen en audioboeken luisteren twee verschillende activiteiten die niet per se op hetzelfde apparaat hoeven te staan.

Hoe werkt het?
Heb je een (proef)abonnement op Kobo Plus Luisteren of Lezen & Luisteren afgesloten, dan is het zaak dat je de app even downloadt en inlogt met het account waarmee je abonnement hebt afgesloten.

Je kunt op twee manieren nieuwe luisterboeken toevoegen aan je ‘boekenplank’ binnen de app, die je onder het nieuwe tabje ‘Mijn Luisterboeken’ terugvindt. In de app krijg je direct een lijst met aanbevelingen waaruit je kunt kiezen, maar je kunt ook in de Shop filteren op audioboeken of via de zoekfunctie een titel opzoeken. Heb je een titel gevonden, dan kun je deze direct in streaming beluisteren of het bestand downloaden zodat het ook offline beschikbaar is. Omdat luisterboeken vaak aanzienlijke bestanden zijn, is het een goed idee dit via een wifi-verbinding te doen.

Weet je nog niet precies welke titel je zoekt en wil je gewoon een beetje grasduinen in het aanbod, dan is het handig om dit op de website van bol.com of Kobo te doen. Je kunt daar eenvoudiger filteren op o.a. genre, uitvoering en taal, en ook direct de titels eruit pikken die beschikbaar zijn binnen het abonnement. Heb je een titel gevonden die je leuk lijkt, dan klik je op ‘Luister met Kobo Plus’ en de titel wordt vanzelf naar je boekenplank in de app gesynchroniseerd.

bol.com kobo plus luisterboeken

Overigens zijn van de 30.000 beschikbare audioboektitels in Kobo Plus ruim 26.000 Engelstalige boeken. Op dit moment zijn er 2155 Nederlandstalige titels. Ongetwijfeld werken bol.com en KOb er hard aan om de collectie zo snel mogelijk uit te breiden.
Hoewel het een afwisselend aanbod is waarin je ook wel recente titels vindt (o.a. Mijn verhaal van Michelle Obama, Het strandhuis van Suzanne Vermeer, Gouden Kooi van Camilla Lackberg en Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer), gaat het voornamelijk om oudere boeken.

Wat bij het zoeken naar een volgend luisterboek niet erg praktisch is, is dat op de website van bol.com niet bij elke titel de naam van de verteller wordt genoemd.Terwijl de verteller nu juist het boek maakt of kraakt! En staat de verteller er wel bij, dan is het niet mogelijk om hierop te klikken en zo een lijst met alle titels van deze verteller te voorschijn te toveren, iets wat bij de auteur wel kan. Zo vind ik in Kobo Plus bijvoorbeeld De vliegeraar van Khalid Hosseini, prachtig verteld door Sander de Heer. Maar als ik nu – fan geworden van Sander de Heer – alle andere luisterboeken wil opzoeken die hij heeft ingesproken, dan is dat niet mogelijk. Hopelijk komt hier nog verandering in. In de app is dit overigens wel beter geregeld: je kunt klikken op de naam van de verteller waarna je alle luisterboeken te zien krijgt waaraan hij of zij heeft meegewerkt.

De audiospeler
De speler in de app is zeer compleet en werkt goed. Het is mogelijk om in stappen van 10 seconden voor- en achteruit te gaan of via de schuifbalk onderin handmatig te spoelen. Direct naar een ander hoofdstuk? Dat kan ook: via de inhoudsopgave ga je meteen naar het gewenste hoofdstuk. De afspeelsnelheid kan worden aangepast.

De speler heeft ook een timerfunctie die het boek na 15, 30, 45, 60 minuten of aan het eind van het hoofdstuk automatisch uitschakelt. Uiteraard blijft de app op de achtergrond werken zodat je ook tijdens het luisteren je telefoon voor andere dingen kunt gebruiken.

speler app kobo plus luisteren

Kosten
Het Kobo Plus-abonnement is nu beschikbaar in drie varianten:

1) Het reguliere Kobo Plus Lezen-abonnement: onbeperkt e-books lezen voor €9,99 per maand.

2) Het nieuwe Kobo Plus Luisteren-abonnement: onbeperkt audioboeken luisteren voor een introductieprijs van €8,99 per maand (Na 01/09/2019 is de prijs €9,99 per maand.)

3) Het nieuwe gecombineerde Kobo Plus Lezen & Luisteren-abonnement: onbeperkt lezen en luisteren voor 12,99 per maand.

Heb je nooit eerder een Kobo Plus abonnement gehad, dan krijg je een maand de tijd de dienst gratis uit te proberen. Opzeggen kan elke maand, net als het aanpassen van je abonnement. Je zit dus nergens aan vast.

Conclusie
Luisterboeken groeien hard aan populariteit. Het voordeel van audioboeken is natuurlijk dat je ernaar kunt luisteren terwijl je iets heel anders aan het doen bent. Filerijden bijvoorbeeld, sporten, of gehaktballen draaien. Bol.com en Kobo hebben met luisterboeken dan ook een logische stap gezet om een nieuwe groep (potentiële) lezers/luisteraars te bereiken.

Ben je benieuwd of luisterboeken iets voor jou zijn? Dan is Kobo Plus Luisteren een leuke manier om kennis te maken met deze vorm van ‘lezen’. Een rekensommetje is gauw gemaakt: een los luisterboek kost algauw 15 euro, dus luister je er eentje per maand dan heb je je abonnementsbedrag er al uit. Als je ook graag e-books leest is het combinatie-abonnement zeker het overwegen waard.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in