Bij eReaders.nl kregen we van meerdere lezers het verzoek om meer informatie over de Onyx Boox e-readers. Daarom hier nu een uitgebreide recensie van de C67ML Carta 2 (met 300 ppi beeldscherm), een van de meest verkochte e-readers van dit merk. Ook keken we naar het goedkopere broertje van dit apparaat, de C67ML Carta. De recensie van de C67ML Carta vind je hier.
Specificaties Onyx Boox C67ML Carta 2
6 inch, 1448 x 1072, 300 ppi
Afmetingen: 170 x 117 x 8,7 mm
Gewicht: 187 gram
Scherm
Het scherm heeft 300 ppi en sluit daarmee samen met bijvoorbeeld de Kobo Aura One, de laatste Kindle Paperwhite en de Kindle Oasis aan bij de top op de e-readermarkt. De letters zijn zeer scherp en contrastrijk. Het apparaat heeft schermverlichting die naar eigen voorkeur ingesteld kan worden. De hoogste stand is niet erg fel maar wel ruim voldoende voor lezen in het donker. Er is met enige regelmaat sprake van ghosting, waarbij de letters van de vorige pagina doorschijnen in de huidige pagina. Wel heeft het apparaat in de menubalk aan de bovenkant een knop waarmee je de pagina op elk gewenst moment kunt verversen.
Gebruiksgemak
Hoewel het Nederlands soms te wensen over laat, is de interface is duidelijk. In het homescherm zie je bovenin het boek waarin je bezig was en onderin de laatst toegevoegde boeken uit je bibliotheek, die ook direct toegankelijk is via een eigen knop. Via Applicaties ga je naar de Playstore of naar de apps die je gedownload hebt. Ook kun je zelf apps toevoegen aan het startscherm. Via de vierkante knop in het midden ga je terug naar het startscherm. De bibliotheek heeft een zoekfunctie om snel boeken terug te kunnen vinden.
Snelheid
Als de e-reader uitgeschakeld is duurt het enkele minuten voor hij is opgestart. Handiger is het om het apparaat na gebruik niet uit te schakelen maar in de standby-modus te zetten door de aan/uitknop kort in te drukken.
Lezen en instellingen
De leesinstellingen zijn prima in orde. Lettertype, marges, regelafstand zijn naar eigen voorkeur in te stellen en bieden voldoende opties. De pagina omslaan kan door op het scherm te tikken, te vegen of gebruik te maken van de fysieke bladerknoppen. Het lezen van een e-book in de bibliotheek gaat soepel. Prettig is ook de mogelijkheid om het scherm te kantelen en in landscape-modus te gebruiken. Helemaal bij het lezen van PDF-bestanden is dit een fijne optie die op veel andere e-readers niet aanwezig is. Jammer is dat je niet kunt zoeken naar een bepaalde pagina, ook staan de paginanummers niet onderaan in beeld.
Android, Playstore en apps
De Onyx Boox e-readers werken met een Android besturingssysteem. Dit is een pluspunt omdat het hiermee een veelzijdig apparaat is waarbij je niet vastzit aan een bepaalde webwinkel en tegelijkertijd je favoriete leesapps kunt gebruiken op een e-inkscherm. Wel is het zo dat Android op een e-inkscherm nu eenmaal niet zo vloeiend werkt als op een smartphone of tablet. Bij het gebruik van de apps merk je daardoor regelmatig dat het apparaat niet snel genoeg is om de apps optimaal te laten draaien. Waarschijnlijk ligt dit aan de inmiddels verouderde Androidversie die op het apparaat staat (Jellybean, Android 4.2.2.).
Dankzij de ingebouwde Google Play Store kun je direct vanaf het apparaat je favoriete apps opzoeken en installeren. Je hoeft dus niet in de weer met apk-files. Ik heb enkele veelgebruikte apps geïnstalleerd en getest: Bliyoo, de Bibliotheek, Blendle en Bookmate.
– Bliyoo
Bliyoo is een fijne leesapp, die ik graag op mijn smartphone gebruik. Kan deze e-reader er ook mee overweg? Jammer genoeg is het antwoord: nee. Op zich werkt het, maar van leescomfort is geen sprake. Dat het openen van een boek van de leesplank lang duurt is tot daar aan toe, maar dat de pagina bij elke keer omslaan ‘op hol slaat’ is funest voor een fijne leeservaring. Het laden van een nieuwe pagina duurt lang en moet een aantal keer verversen. Dit is zowel bij het omslaan via de bladerknoppen als bij tikken/vegen op het scherm. In de app lijkt een boek op een boekrol, waarbij de ene pagina links uit beeld verdwijnt en de andere verschijnt. Op dit apparaat werkt dit niet goed. Ook bij het lezen van tijdschriften gebeurt hetzelfde. In Bliyoo heb ik ook geprobeerd een luisterboek af te spelen, dit gaat wel prima.
-De Bibliotheek
Wie lid is van een lokale bibliotheek of bij de KB een digital only abonnement heeft, kan via deze app e-books lenen. Op deze e-reader werkt dat redelijk goed. Handig is dat je geen computer nodig hebt om de boeken op het apparaat te zetten. Je kunt bij het e-books lenen kiezen voor de optie ‘App’ en het boek verschijnt in de app op je boekenplank. Wel is het zo dat je om een nieuw boek te kiezen via de browser doorgestuurd wordt naar de website van de Bibliotheek. Dat gaat niet zo snel met een e-ink browser en scrollen gaat met horten en stoten, maar het werkt in principe wel.
Je kunt natuurlijk ook de app op je smartphone installeren en via deze weg e-books uitkiezen en op je boekenplank zetten. Je vindt ze dan in de app makkelijk terug. Het omslaan van de pagina gaat in de Bibliotheek vloeiender dan in bij Bliyoo, maar heeft ook hier een hapering, die ik als hinderlijk ervaar. Ook is het bij gebruik van de app niet mogelijk om de pagina handmatig te verversen waardoor er regelmatig ghosting te zien is.
Wil je de geleende e-books in je gewone bibliotheek terugvinden in plaats van in de app, dan kun je bij het downloaden ook voor het formaat ‘e-reader’ kiezen en ze via het programma Adobe Digital Editions op de e-reader zetten. Dit is ook niet ideaal, want lang niet alle e-books van de Bibliotheek zijn geschikt voor e-readers en bovendien is het onhandig dat je, hoewel je de app hebt, dan toch weer de bestanden via je PC en Adobe Digital Editions op je e-reader moet zetten.
– Blendle
Het duurt even voor de artikelen zijn ingeladen. Scrollen door de artikelenlijst gaat gepaard met de nodige schermverversingen en flikkeringen, maar een artikel lezen gaat prima.
– Bookmate
Deze app kon niet gedownload worden via de Play Store, maar via een omweg (het downloaden van een apk-file via de PC en deze via de USB-kabel op het apparaat zetten) lukte het wel. Het openen van de app duurt even, net als het openen van een boek waarin je aan het lezen was. Het omslaan van de pagina’s gaat hier beter dan bij Bliyoo, hoewel het soms lang duurt voordat het apparaat reageert op een tik of veeg. Hierdoor begin je te twijfelen of je wel goed getikt of geveegd hebt, en doe je het opnieuw, waarna er uiteindelijk ineens meerdere pagina’s achter elkaar omgeslagen worden. De bladerknoppen werken gek genoeg niet in combinatie met de app.
Batterij
Het apparaat gaat zuinig om met zijn energie om en gaat weken mee. Ook bij veelvuldig gebruik van wi-fi en het licht is de batterijduur prima in orde. Met 3000 mAh beschikt deze reader over een krachtige batterij, zeker in vergelijking met andere apparaten (Kobo Aura Edition 2: 1500mAh, Aura ONE: 1200mAh). Wel is het natuurlijk zo dat een e-reader die op Android draait ook meer verbruikt, dus de extra capaciteit komt wel van pas.
Conclusie
De Onyx Boox C67ML Carta 2 kost 149 Euro. Deze prijs ligt tussen die van de Kobo Aura Edition 2 en de Kobo Aura H2O in en is iets duurder in vergelijking met de Amazon Kindle Paperwhite, die eveneens een 300 ppi scherm heeft.
De voordelen van dit apparaat zijn het Open Android systeem, het ingebouwde Google Play en de mogelijkheid om luisterboeken af te spelen. Helaas werken de door mij geteste apps niet optimaal waardoor dit potentiële pluspunt in waarde verliest. Wel blijft het voordeel dat je niet vastzit aan een bepaalde bookstore of e-bookformaat.
Wie gewoon e-books wil lezen heeft met deze e-reader niets te klagen: de leeservaring is helemaal naar eigen voorkeur in te stellen, de verlichting is mooi egaal en het scherm haarscherp. E-books zijn eenvoudig op het apparaat te zetten en de aanwezigheid van fysieke bladerknoppen zorgt ervoor dat je hem ook gemakkelijk met één hand kunt bedienen.
Wie echter op zoek was naar een e-ink reader voor een comfortabel gebruik van zijn favoriete leesapps moet er rekening mee houden dat Android niet optimaal werkt op een e-ink reader en dat de apps daardoor niet altijd even prettig te gebruiken zijn.
Het apparaat is in elk geval wel een interessante optie als je behalve e-books ook graag luisterboeken ‘leest’: als een van de weinige e-readers op de markt heeft de Onyx Boox C67 ML Carta 2 een audio-aansluiting.
Interesse in de Onyx Boox C67ML Carta 2? Je koopt hem voor 149,95 bij Bol.com.
Ben benieuwd hoe de Illumina E654Bk ervaren wordt? Zijn voorganger was met name ook geliefd vanwege het draaien van apps en de nieuwe is pas op de markt. Idee voor een test?
Wij zijn ook benieuwd naar de nieuwe Illumina, hij staat op het verlanglijstje om te reviewen!
Edit: hier vind je de review van de Icarus Illumina E654: https://www.ereaders.nl/review-icarus-illumina-e654bk/
Moet men (zoals bij Kobo) een account maken alvorens de e-reader te kunnen gebruiken.?
Nee, dat is niet nodig om het apparaat te kunnen gebruiken. Wel moet je je Google account koppelen als je apps wilt downloaden uit de Playstore, net als bij de Icarus Illumina.
we hebben veel plezier aan onze e-reader C67ML, echter krijgen we de taal in onze instellingen niet naar het nederlands omgezet. Hij blijft een mengeling tonen van Engels en Nederlands. In de menu staat nederlands als instelling, maar toch krijgen we nog altijd en mix.
Ik heb deze ereader vanwege dat het een open versie van Android zou bevatten. Echter de Google play store kan ik niet vinden.
Et een voor me B-day gekregen en hij gaat gelijk terug.
Alle “plus punten” zijn beter op je phone die je altijd bij je hebt. Audio boeken maar dan met een wireless headset, andriod etc
En als je alleen leest zijn er even ereaders die goedkoper zijn die daar ook goed in zijn.
Jammer maar k zoek verder
Kan er ook whatsapp en spotify gedownload worden?