Review: Onyx Boox C67ML Carta

1
onyxbooxc67-Carta-review

Deze e-reader is de goedkopere versie van de bijna gelijknamige C67ML Carta 2, waarover we onlangs een recensie schreven. Ben je op zoek naar een e-reader met Android en is de Carta 2 je te duur, lees dan deze recensie.

Specificaties:

Scherm: 6 inch, 1024×758, 212 ppi.
Afmetingen: 171x117x9mm
Gewicht: 187 gram
Verlichting: ja

ereader-Onyx-c67mlcarta
Lezen op de Boox C67ML Carta

Behalve het scherm (en daarmee de prijs) zijn er weinig verschillen tussen de Carta en de Carta 2. De batterij, RAM, CPU en Androidversie zijn exact hetzelfde. Ook hebben beide apparaten 8 GB intern geheugen (uitbreidbaar tot 32 GB met een micro SD) en een audio-aansluiting, zodat je ook muziek of luisterboeken af kunt spelen. Handig als je behalve van e-books ook graag van luisterboeken wilt genieten.

recensie-ereader-Onyx
Het startscherm van de Onyx Boox C67 ML Carta

Gebruiksgemak
Het apparaat is eenvoudig te gebruiken, ook voor wie digitaal lezen nieuw is. Het startscherm is overzichtelijk en biedt direct toegang tot de meest gebruikte functies zoals de bibliotheek, de applicaties en het licht.

Scherm
Het 6 inch scherm heeft een resolutie van 1024×758 en is daarmee vergelijkbaar met de Kobo Aura Edition 2. Het ziet er prima uit, hoewel je in vergelijking met de Carta 2 duidelijk ziet dat deze laatste een wittere achtergrond heeft. De verlichting is mooi egaal en hoewel de felste stand niet heel fel is, voldoet het prima om ’s avond comfortabel te kunnen lezen.

Lezen en leesinstellingen
Het apparaat weegt 187 gram en is daarmee bijna net zo licht als de Kobo Aura Edition 2 (180 gram). De Carta ligt prettig in de hand.

Fijn is de mogelijkheid om de pagina’s om te slaan met de fysieke bladerknoppen. Voor de liefhebber kan dit zeker een pluspunt zijn bij de keuze van een e-reader: bij veel apparaten, bijvoorbeeld de huidige Kobo’s gaat het omslaan uitsluitend via het touchscreen.

De Onyx Boox C67ML heeft veel verschillende opties om zo comfortabel mogelijk te lezen. Zo kun je het scherm roteren (90, 180, 270 graden), zijn er tientallen lettertypen beschikbaar en kun je ook de marges en regelafstand aanpassen.

Apps
Wil je een e-reader waarmee je apps kunt gebruiken, dan kun je dit apparaat overwegen. Houd er wel rekening mee dat veel apps op een e-ink scherm niet optimaal werken. Voor een beschrijving van de tests met verschillende apps, zie de recensie van de Carta 2. Er is hierin geen verschil tussen de beide apparaten.

Batterijduur
De krachtige batterij van 3000 mAh zorgt ervoor dat je niet snel met een lege e-reader komt te zitten. In vergelijking met andere e-readers is de batterij zeer goed. Ook is de verlichting erg zuinig en dat is prettig omdat dat normaal gesproken toch een energieslurper is.

Conclusie
De Onyx Boox C67 ML Carta is een heel redelijke e-reader met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Het apparaat kost 114,95, iets minder dan de Kobo Aura Edition 2. Het is daarmee een degelijk instapmodel. Net als voor de Carta 2 geldt ook hier: prima als je gewoon e-books wilt lezen en verder niets bijzonders verwacht maar het gebruik van de leesapps is niet optimaal.

De Onyx Boox C67ML Carta is te koop voor 114,95.

Vorig artikelBlendle lanceert abonnementsdienst: Blendle Premium
Volgend artikelNL: Groei voor e-books en luisterboeken

1 REACTIE

  1. hai ik heb de aldi promedia versie welke me prima bevalt . de originele onyx heeft wel meer mogelijkheden [internet] dus ik heb er toch nog maar eentje besteld . 1 min punt; opstarten van 1 boek gaat wel traag, hoorde dat als je hem in slaapstand zet dit ongemak ook over is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in