Review: Onyx Boox Note 10.3 inch (2018)

2
recensie onyx boox note

Het Chinese Onyx maakt niet alleen e-readers in standaardformaten, maar ook extra grote apparaten die met name geschikt zijn voor studiedoeleinden en het maken van aantekeningen. Wij testten de Onyx Boox Note, een Android e-reader met 10.3 inch scherm en indrukwekkende hardware. Is hij zijn pittige prijskaartje waard?

Scherm: 10.3 inch e-Ink HD Mobius Carta
Resolutie: 1872×1404(227ppi)
Dual touch: ja, stylus en touchscreen
Processor: 1.6 Ghz quadcore, 2GB RAM
Intern geheugen: 32GB, niet uitbreidbaar
Systeem: Android 6.0 met Google Play
Batterij: 4100mAh Polymer Li-on
Verlichting: Nee
Audio: Ja
Bluetooth: Ja
Afmetingen: 249.5 x 177.8 x 6.8 mm
Gewicht: 325 gram

Met de specificaties zit het in elk geval wel goed. De Onyx Boox Note heeft een 10.3 inch scherm met een resolutie van 1872×1404 en 227 ppi. Het scherm is voorzien van de flexibele Mobius-technologie, waardoor het minder kwetsbaar is voor breuk. Het apparaat heeft een meegeleverde stylus, maar is ook te gebruiken als touchscreen waardoor je hem op verschillende manieren kunt gebruiken. Opvallend is de processor van maar liefst 1.6 Ghz Quadcore. De meeste andere e-readers beschikken namelijk over een 1Ghz singlecore processor. Ook de Androidversie kreeg een opfrisbeurt: de Onyx Boox Note draait op Android 6.0. Een kleine stap als je het vergelijkt met smartphones, maar een reuzenstap in vergelijking met veel andere Android e-readers die het nog moeten doen met versie 4.0 of 4.4.

Vormgeving
De Boox Note wordt geleverd in een chique zwarte doos en ziet er strak uit. Aan de bovenkant bevindt zich de aan/uitknop, beide zijkanten zijn glad en aan de onderkant vinden we de usb-aansluiting (type C). Aan de achterzijde zitten twee speakertjes. Aan de voorkant zit de microfoon en een knop waarmee je vanuit ieder boek, menu of applicatie een stap terug kunt. Er is geen SD-ingang waardoor het geheugen niet uitbreidbaar is. In de doos vinden we verder ook een usb-c-oplaadkabel en een kartonnen doosje met de Wacom stylus. Voor een 10.3. inch apparaat voelt de Onyx Boox Note zeer licht aan. Minpuntje is de licht opstaande rand.

De Onyx Boox Note heeft geen schermverlichting. Uiteraard zijn lampjes wel los te koop, mocht je niet zonder kunnen. Hoewel je zou kunnen denken dat het in 2018 voor een e-reader die 560 euro kost wel vreemd is om geen frontlight te hebben, is het waarschijnlijk een bewuste keuze geweest van de fabrikant. Met ingebouwde verlichting zou de oppervlaktelaag dikker zijn, wat weer ten koste zou gaan van de schrijfervaring.

Lezen
Qua gebruiksgemak is het systeem eenvoudig te begrijpen. Op het startscherm staan een aantal snelkoppelingen: de Bibliotheek, Opslag, Applicaties, Instellingen, Notities en Browser. Ook kun je vanaf het startscherm handig naar het overzicht van alle geopende boeken en applicaties.

onyx boox note

Je kunt je favoriete leesapps installeren, maar er is ook al een standaardapplicatie die prima werkt.Als je ze eenmaal geopend hebt is de kaft van je boeken te zien, daarvoor zie je alleen de titel. Handig bij het lezen is het tabsysteem. Hiermee kun je eenvoudig switchen tussen meerdere boeken omdat ze allemaal in een apart tabje worden geopend. Je kunt tot 4 boeken tegelijk openen.

Je kunt via pinch-to-zoom het letterformaat aanpassen. Dankzij het grote scherm past er ook in een groter lettertype nog veel tekst op het scherm zodat je niet om de drie regels hoeft te bladeren. Het is mogelijk om het contrast, lettertype, marges en de lettergrootte naar eigen smaak aan te passen. Ook kun je het scherm horizontaal gebruiken. Er is geen automatische rotatiefunctie, je moet zelf instellen of je de portret- dan wel landschapsmodus wilt gebruiken. Ook is er een text-to-speechfunctie, hoewel die alleen werkt voor Engelse teksten.

Wat ik altijd jammer vind aan Android e-readers is dat de boeken die je binnen een app leest niet op het startscherm komen. Niet de schuld van de e-reader, maar toch. Kobo Plus bijvoorbeeld is ook te gebruiken op deze Note, net als op andere Android e-readers, maar het verschil in gebruiksgemak in vergelijking met het gebruik van Kobo Plus op een Kobo is toch wel aanzienlijk.

Aantekeningen maken en exporteren
In elk type bestand kun je aantekeningen maken en deze vervolgens exporteren in een apart bestand. Door op het woord of fragment te te gaan staan verschijnt een uitklapmenu waarmee je tekst kunt kopiëren, markeren of een notitie kunt toevoegen. Handgeschreven aantekeningen toevoegen kan ook, maar in .epub-bestanden gaat dat niet direct in de tekst. (In pdf-bestanden kan dat wel!). Om handgeschreven aantekeningen toe te voegen kun je het scherm via de landschapsmodus in tweeën delen, waarbij je aan de ene kant het boek zit en aan de andere kant een lege pagina. Hier kun je al je aantekeningen kwijt.

In pdf’s kun je met de stylus ook direct in de tekst zelf woorden of alinea’s omcirkelen, onderstrepen, er uitroeptekens naast zetten of wat je ook maar handig vindt. Ook aardig: de achterkant van de stylus is te gebruiken als gum: tik met de achterkant kort op je tekening en je laatste pennenstreek wordt ongedaan gemaakt.

Via de functie Inhoudsopgave, rechtsbovenin, vind je niet alleen de gewone inhoudsopgave van je huidige boek terug, maar ook een handig overzicht met al je bladwijzers, aantekeningen en handgeschreven aantekeningen. Vanaf deze locatie kun je eenvoudig je aantekeningen bewerken of verwijderen, of naar de betreffende pagina om het nog eens na te lezen. De aantekeningen kunnen worden geëxporteerd in een .txt-bestand. De handgeschreven (aan)tekeningen kunnen worden geëxporteerd in een .png bestand.

Je kunt deze Note ook prima gebruiken voor het lezen van bladmuziek. Dankzij de mogelijkheid om met de stylus tekeningen in het bestand te maken kun je bijvoorbeeld vingerzettingen of andere aanwijzingen noteren.

review onyx boox note

Notitieblok-app
Er is ook een aparte app voor het maken van notities. In dit handige notitieblok heb je een zee aan mogelijkheden. Via het menu bovenin kun je je creaties opslaan, je wijzigingen ongedaan maken, pagina’s toevoegen aan je document en bladeren tussen de verschillende pagina’s.

Er zijn verschillende sjablonen om als achtergrond te gebruiken. Standaard heb je een wit vel, maar je kunt ook kiezen voor lijntjespapier, ruitjes, puntjes of verticale lijnen. Gebruik je het apparaat voor muziek, dan kun je als achtergrond notenbalken instellen en al je muzikale ingevingen of oefeningen noteren. Ook handig is de tool om eenvoudige geometrische vormen te tekenen, zoals cirkels en driehoeken. Nuttig om je aantekeningen in een bepaalde structuur weer te geven.

De stylus werkt als een trein. Er is amper een vertraging op te merken bij het schrijven en er is geen sprake van schokkerige lijnen. Binnen de notitie-app is de stylus ook drukgevoelig. Als je harder drukt wordt de lijn dus dikker. Ook is het mogelijk om handmatig verschillende lijndiktes te selecteren. Wel vind ik het onhandig dat er geen houdertje op het apparaat zit voor als je de stylus niet gebruikt. Het pennetje is wel voorzien van een clip.

notities onyx boox note

aantekeningen onyx boox note

Apps
Zoals gezegd is de Onyx Boox Note een van de (zeer) weinige e-readers die draaien op Android versie 6.0. In combinatie met de robuuste processor zorgt dit ervoor dat apps beter te zijn gebruiken. Houd er rekening mee dat een e-inkscherm wel zijn beperkingen heeft als het gaat om het gebruik van apps. Apps die zijn gebaseerd op tekst zijn over het algemeen goed te gebruiken.

Prettig is dat Google Play al is voorgeinstalleerd zodat je niet zelf hoeft te knutselen met apk-files. Net als op je smartphone reis je af naar de Playstore, zoek je de app die je wilt hebben en installeer je hem direct op het apparaat.

Batterij
De Note is voorzien van een flinke 4100MaH batterij. Geen overbodige luxe, want een Android e-reader met een dergelijk schermformaat vraagt flink wat energie. Een wekenlange accuduur verwachten is daardoor niet reëel, maar al met al valt het mij niet tegen.

Conclusie
Het enorme scherm van 10.3 inch is natuurlijk een groot voordeel voor wie regelmatig pdf’s leest, maar is ook weer niet zo groot dat het ten koste gaat van de handzaamheid. 13.3 inch e-readers zijn bovendien ook weer een flink stukje duurder.

Je hebt talloze mogelijkheden om het lezen van pdf’s zo comfortabel mogelijk te maken, zoals het croppen van te grote marges. Het maken van aantekeningen werkt uitstekend. Dankzij de stevige processor, robuuste batterij en Android 6.0 is dit een veelzijdig apparaat.

De Onyx Boox Note is te koop bij o.a. bol.com en E-readerweb.nl en kost Euro 559,00.

Vorig artikelKerstcadeautje van de bibliotheek: 5 gratis audioboeken in LuisterBieb-app
Volgend artikelGerucht: Amazon werkt aan nieuwe Kindle Voyage

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in