Review: Onyx BOOX Poke 2 (2020)

0
onyx boox poke 2 review

Ben je op zoek naar een e-reader waar je je favoriete leesapps op kunt installeren? Lees dan deze recensie van de Onyx Boox Poke 2, een compacte maar zeer complete e-reader. We testten hem voor je uit!

Display: 6 inch Carta E Ink HD-touchscreen
Resolutie: 
1448×1072 (300 ppi)
Afmetingen: 153×107×6,8 mm
Gewicht:
150 gram
Verlichting: 
Ja, met instelbare lichtkleur
Bladerknoppen: Nee
Waterproof: Nee
Batterij: 
1500 mAh
Audio:
Ondersteunt WAV, MP3 en Text-to-speech (via bluetooth)
Intern geheugen: 
32GB
Processor: Cortex-A53 2.0 GHz Octa-core
RAM: 2GB
Software: Android 9.0 (Pie)

Vormgeving
De Poke 2 wordt geleverd in een strakke, zwarte verpakking, waarin ook een micro-USB-kabel zit. De e-reader heeft een tweekleurige, kunststof behuizing. Het scherm is zonder opstaande randen en is dus helemaal glad. Rechtsbovenin vinden we de aan/uitknop, onderin de micro-USB-ingang. De Poke 2 heeft geen bladerknoppen. Al met al oogt het apparaat zeer compact, luxueus en gestroomlijnd.

Verlichting en gebruikscomfort
Dankzij de krachtige octacore-processor reageert het apparaat snel, apps starten vlug op en ook schakelen tussen verschillende apps gaat vloeiend. Heel interessant is dat de Poke 2 is voorzien van Android 9.0 (Pie). Dit is verreweg de meest recente versie die op dit moment op Android e-readers te vinden is: op de meeste Android e-readers staat 6.0 of zelfs 4.04. Dit betekent niet alleen de veiligheid sterk is verbeterd, maar ook dat leesapps in principe zonder problemen gebruikt kunnen worden.

De Poke 2 is voorzien van verlichting met instelbare lichtkleur. Via een dubbele schuifbalk kun je zowel de helderheid als de warmte van de verlichting aan je eigen smaak aanpassen. De verlichting is egaal en toont geen vlekken.

Leeservaring
Op de Poke 2 kun je op twee verschillende manieren boeken lezen, namelijk vanuit de Bibliotheek of vanuit een leesapp, bijvoorbeeld E-books van de Bibliotheek, de VakantieBieb, Kindle of Kobo Bol.com. De boeken in de Biblitoheek zijn de e-books die je via de pc op het apparaat hebt gezet.

Tijdens het lezen, maar ook binnen alle apps, zie je rechts onderin het scherm een ronde knop. Hiermee kun je eenvoudig terug naar het vorige venster, switchen tussen verschillende geopende apps of de e-reader opnieuw opstarten.

Ook vanuit de apps kun je eenvoudig naar de instellingen voor de verlichting en wifi en kun je ook het scherm draaien om in de horizontale modus te lezen. Deze optie vind je door bovenin het scherm van boven naar beneden te swipen om de menubalk te openen.

De Poke 2 biedt ruime keus voor wat betreft lettertypen en leesinstellingen. Je kunt de marges en regelafstand aan je eigen voorkeur aanpassen. Handig zijn ook de opties om het tekstcontrast te vergroten of de letters vet te maken. Dit gaat via een schuifbalk zodat je het precies naar jouw smaak kunt instellen. Je vindt het leesmenu door in het midden van de pagina te tikken of via het uitklapmenu aan de rechterzijde. Je kunt kiezen op je dit menu’tje altijd in beeld wil hebben, of het invouwen. Wil je je eigen fonts toevoegen? Ook dat is mogelijk.

Google Playstore
De Poke2 draait op Android 9.0, waardoor het mogelijk is om apps op het apparaat te installeren. Handig is ook dat je de Google Playstore kunt activeren zodat je apps eenvoudig kunt downloaden. Je hebt hiervoor dan geen apk-files nodig. Je moet de Google Playstore eenmalig activeren. Dit doe je door in Settings>Apps de optie Enable Google Play aan te vinken en dan de optie GSF-ID aan te tikken. Vul de benodigde gegevens in. Na  tot 24 uur is de activatie compleet en ga je naar Apps>Google Playstore. Log in met je Google account en voilà, je kunt nu eenvoudig apps opzoeken en downloaden.

review onyx boox poke 2

App: E-books van de Bibliotheek
Op deze e-reader kun je bijvoorbeeld ook de app ‘E-books’ van de Bibliotheek gebruiken. Je downloadt de boeken die je wilt lezen eerst via de internetbrowser (kan op de e-reader zelf via de browser, maar ook via de pc). De gedownloade boeken zijn nu te vinden in de app. Deze werkt in principe goed. Het omslaan van de pagina’s gaat vloeiend, er is geen hinderlijke vertraging. Ook het downloaden van de boeken gaat vlot. De letters worden scherp weergegeven. Wel vreemd is dat er in de app een klein probleempje is met de menubalk van de leesopties bovenin. Hierin staan vier knoppen: de inhoudsopgave, lettertype en lettergrootte, de zoekfunctie en bladwijzers. Helaas zijn op deze e-reader de knoppen leeg. Ze werken wel als je erop klikt, maar je kunt niet zien waar ze voor staan. Maar al met al is de app prima te gebruiken. Hopelijk wordt het schoonheidsfoutje van de menubalk bij een volgende firmware-update aangepakt.

App: VakantieBieb
Met de VakantieBieb-app van de Online Bibliotheek kun je van 1 juli t/m 31 augustus gratis e-books lezen. De collectie bestaat uit tientallen e-books voor kinderen en volwassenen. De app werkt goed en alle icoontjes werken zoals ze moeten werken.

App: Bol.com Kobo app
De Bol.com Kobo app werkt snel en goed. Het laden van de e-books gaat vrij snel. De icoontjes met leesopties verschijnen door in het midden van de pagina te tikken.

App: Blendle
Lees je graag artikelen uit kranten en tijdschriften via Blendle? Ook de Blendle-ap is op de Poke 2 te gebruiken. De snelheid waarmee de artikelen worden geladen en waarmee je door een artikel scrollt is acceptabel. De getoonde artikelen zijn haarscherp.

Goed om te weten: soms werken leesapps op een e-inkscherm net een beetje anders dan op een smartphone. Het kan daarom zijn dat bijvoorbeeld bepaalde knoppen niet zichtbaar zijn of marges niet juist staan ingesteld. Door het icoontje van de app lang ingedrukt te houden verschijnt de mogelijkheid ‘Optimaliseren’. Je kunt hier o.a. de dpi instellen. Dit staat standaard op 350, maar soms werken apps beter bij bijvoorbeeld een range tussen de 280 en 320. Ook kun je ‘Achtergrond van apps wit maken’ en ‘Lettertype invoegen’ aanvinken voor meer contrast. Mocht je toch met een bepaalde leesapp een probleem ondervinden, dan is mijn ervaring dat E-mediaweb.nl (verkoper van Onyx in Nederland) dit snel oppakt. 

Conclusie
De Poke 2 is de meest compacte maar tegelijk ook een van de krachtigste e-readers in de Onyx Boox-familie. Dankzij de robuuste octa-core processor en recente versie van Android (9.0 Pie) werkt de e-reader vloeiend en snel en functioneren ook de geteste leesapps goed. Ook de prijs is met Euro 189,00 alleszins toegankelijk. De Poke 2 is daarom een uitstekende keuze als je een veelzijdige e-reader zoekt waarop je je favoriete leesapps kunt gebruiken.

De Onyx Boox Poke 2 is te koop bij o.a. E-readerweb.nl voor Euro 189,00.

Vorig artikelKobo Plus breidt uit naar Canada
Volgend artikelReview: Kobo Nia (2020)