Review: PocketBook Touch Lux 4 (2018)

0
pocketbook ereader ervaringen

De Zwitserse e-readerfabrikant PocketBook is in Nederland niet zo bekend maar is toch al sinds 2007 op de markt. Deze Touch Lux 4 is een middenklassemodel dat in het najaar van 2018 is verschenen maar nog steeds te koop is. Hoe bevalt deze e-reader? Lees het in deze review.

Scherm: 6 inch
Aanraakscherm: Ja
Verlichting: Ja
Instelbare lichtkleur: Nee
Resolutie: 758×1024 pixels (212 ppi)
Gewicht: 155 gram
Afmetingen: 161,3 x 108 x 8mm
Audio: Nee
Batterij: 1500 mAh
Waterproof: Nee
Intern geheugen: 8GB (uitbreidbaar tot maximaal 32GB)
Processor: 1GHz
RAM-geheugen: 512MB

Vormgeving
De PocketBook Touch Lux 4 is een lichte, compacte en dunne e-reader met een e-Inkscherm van 6 inch. Aan de onderzijde van de e-reader bevinden zich een micro-usb-aansluiting, een ingang voor een micro-SD-kaartje en een aan/uitknop. De Touch Lux 4 heeft bovendien vier fysieke knoppen, van links naar rechts: de homeknop, terigbladerknop, vooruitbladerknop en een knop waarmee je snel naar de (lees)instellingen gaat. De knoppen bevinden zich onder het logo aan de onderzijde van het scherm.

pocketbook ereader recensie

Gebruiksgemak
Het startscherm is eenvoudig en overzichtelijk. Over tweederde van het scherm zie je recent geopende of gelezen boeken. Daaronder zie je de boeken die je recent hebt toegevoegd. En onderin zien we een balk met de opties Bibliotheek, Winkel en Browser. Swipe je deze omhoog, dan worden de andere opties zichtbaar, waaronder de instellingen en woordenboeken.De e-reader is bovendien voorzien van een aantal spelletjes (Patience, Sudoku, Scribble). In vergelijking met andere e-readers reageert deze Touch Lux 4 een tikje trager op aanrakingen.

Als een van de weinige e-readers op de markt is de Touch Lux 4 niet gekoppeld aan een bekende e-bookwinkel. Het voordeel daarvan is dat je de e-reader kunt gebruiken zonder een account aan te maken. Het nadeel is dat je in de meeste gevallen een omweg nodig hebt om boeken op je e-reader te krijgen. Je kunt ze of via de pc naar het apparaat overzetten, of gebruik maken van Dropbox of de PocketBook Cloud. Wel ondersteunt de e-reader de meeste e-bookformaten.

Voor wat betreft abonnementsdiensten die je op deze e-reader kunt gebruiken: deze e-reader is geschikt voor het lenen van e-books bij de Online Bibliotheek en het lezen van e-books die je via de dienst Bookchoice. De dienst Kobo Plus is op deze e-reader niet te gebruiken.

Bij het instellen van de e-reader, krijg je de vraag om je emailadres met bijbehorend wachtwoord in te voeren. Dit is om de dienst Send-to-PocketBook te activeren. Ook krijg je de vraag of je al een PocketBook-account hebt. Je kunt beide stappen ook overslaan. Het gebruik van de dienst Send-to-PocketBook is overigens heel eenvoudig. Vanaf je pc stuur je hiermee e-books of andere bestanden naar je persoonlijke PocketBook-mailadres. Deze bestanden vind je dan na synchroniseren terug op je e-reader. Je kunt PocketBook ook op een later moment activeren. Dit doe je door naar Instellingen>Account en synchronisatie>Send-to-PocketBook te gaan en uw e-mailadres en een wachtwoord te kiezen. U ontvangt dan een e-mailo met een activeringslink. Na het activeren ontvangt u het persoonlijke PocketBook-mailadres waarnaar u uw bestanden kunt sturen.

Verlichting
De Touch Lux 4 is voorzien van verlichting. Door van boven naar beneden te swipen komt het bovenmenu tevoorschijn met daarna sneltoetsen voor de verlichting, wifi, synchroniseren, taakbeheer, instellingen en een zoekfunctie. Via een sleepbalk kun je de helderheid van de verlichting aan je eigen voorkeur aanpassen. Let er wel op dat de Touch Lux 4 niet is voorzien van instelbare lichtkleur.

pocketbook ereader review

Leescomfort
Fysieke bladerknoppen zijn altijd een pluspunt. Op de Touch Lux 4 kun je zowel via het touchscreen bladeren door te vegen of te tikken, maar je kunt ook gebruik maken van de twee bladerknoppen onderin. Tijdens het lezen kun je snel naar de instellingen toe via de knop uiterst rechts. Er verschijnt nu een menubalk van waaruit je naar de leesinstellingen kunt doorklikken. Je hebt de keuze uit veertien verschillende lettertypen waarvan je de grootte via een schuifbalk kunt instellen. Er zijn drie standen voor de regelafstand en drie voor de marges. Ook is het mogelijk om in horizontale modus te lezen.

Standaard is er een Engels-Nederlands woordenboek geïnstalleerd. Het is wel mogelijk om eigen (verklarende) woordenboeken toe te voegen.

Het is ook prettig dat de Touch Lux 4 bladerknoppen heeft. De terugknop kan overigens ook worden gebruikt om vanuit een menu terug te gaan naar het vorige scherm.

Conclusie
De Touch Lux 4 is een middenklassemodel dat prima werkt. De prijs is 129 euro en de prijs/kwaliteitsverhouding is daarmee matig, in vergelijking met andere e-readers op de markt. De PocketBook Touch Lux 4 is een degelijke e-reader, maar met 212 ppi haalt de resolutie het niet bij die van andere middenklassemodellen als de Kindle Paperwhite en de Kobo Clara HD. Wil je echter niet vastzitten aan een bepaalde webwinkel of merk, dan kan deze e-reader een goede optie zijn.

De PocketBook Touch Lux 4 is onder meer te koop bij bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in