Review: Tolino Vision 5 (2019)

14
tolino vision 5 recensie

De Tolino Vision 5 verscheen in oktober 2019 en is het nieuwste vlaggenschip van de van oorsprong Duitse Tolino-Alliantie. De Tolino Vision 5 is een 7 inch e-reader met ergonomische vormgeving, fysieke bladerknoppen en SmartLIGHT-verlichting waarmee ook de lichtkleur kan worden aangepast. We testten hem voor je uit!

Display: 7 inch Carta E Ink HD-touchscreen
Resolutie: 
1680×1264 (300 ppi)
Afmetingen:
 144×159 mm x 7,8 mm aan de dikste zijde, 5 mm op het dunste punt.
Gewicht: 
195 gram
Verlichting: 
SmartLIGHT met instelbare lichtkleur
Bladerknoppen: Ja
Waterproof: Ja (IPX8, waterbestendig tot 60 minuten in zoet water van maximaal 2 meter diep.)
Batterij: 
1200 mAh
Audio: 
Nee 
Intern geheugen: 
8 GB (waarvan 6GB beschikbaar voor e-books)
Processor: 1 GHz NXP i.MX6
RAM: 512 MB

Tolino is een e-bookplatform dat in 2012 werd opgericht als een samenwerkingsverband van de Deutsche Telekom en de Duitse boekwinkelketens Club Bertelsmann, Hugendubel, Thalia en Weltbild. De partners wilden via de samenwerking tegenwicht kunnen bieden aan met name Amazon. Ook andere boekwinkelketens sloten zich bij Tolino aan, waaronder Libris in Nederland en de Vlaamse Standaard Boekhandel. In 2017 nam Rakuten Kobo de aandelen van Deutsche Telekom over en werd daarmee de nieuwe technologiepartner. De merknaam Tolino bleef bewaard. De afgelopen jaren bracht Tolino diverse modellen uit.

Vormgeving
De Tolino Vision 5 verscheen in oktober 2019 en is het nieuwste premium-model in de Tolino-serie. Met zijn ergonomische vormgeving, resolutie van 300 ppi, fysieke bladerknoppen en de mogelijkheid om zowel horizontaal als verticaal te lezen komt deze e-reader qua uiterlijk vrijwel overeen met de Kobo Libra H2O. Aan de achterzijde van het apparaat bevindt zich alleen de aan-uitknop; in het dikste gedeelte vinden we de micro-usb-ingang. De Vision 5 is alleen verkrijgbaar in het zwart.

tolino vision 5 horizontaal landschap

Startscherm
Op het startscherm vind je in het bovenste gedeelte de drie e-books die je recent hebt gekocht, geopend of gelezen. Aan de onderzijde vinden we vier aanbevelingen uit de webwinkel. Aan de linkerbovenzijde staat een uitklapmenu met daarin de opties Winkel tolino, Webbrowser, Instellingen, Mijn accounts en Informatie en Help. Het startscherm is niet te personaliseren.

tolino vision 5

Ingebouwde Libris-store en Tolino Cloud
Om de tolino te kunnen gebruiken moet je een account bij Libris hebben. (Dit kun je hier aanmaken.) Vanaf het apparaat kun je direct e-books aanschaffen. Het apparaat ondersteunt zowel epub- als pdf-bestanden, waardoor je er ook je elders gekochte e-books op kunt lezen. Je kunt de e-books eenvoudig van je pc naar je e-reader slepen of gebruik maken van de handige Tolino Cloud. Dit is een online dienst waarmee je al je e-books eenvoudig kunt beheren.

De boeken die je bij Libris hebt gekocht komen automatisch in de Tolino Cloud te staan. Ook kun je handmatig eigen e-books in de Tolino Cloud plaatsen. Dit kunnen ook e-books van andere aanbieders zijn. Door de Tolino Cloud te synchroniseren met de e-reader, worden alle e-books die hierin staan automatisch op de e-reader ingeladen.

tolino vision 5 recensie

Verlichting en leescomfort
De Vision 5 is natuurlijk voorzien van ingebouwde verlichting. Net als zijn voorganger, de Tolino Vision 4 HD, biedt de Vision 5 niet alleen de mogelijkheid om de lichtsterkte aan jouw voorkeuren aan te passen, maar ook de lichtkleur. Dit betekent dat je kunt kiezen voor warmer of koeler licht. Beide instellingen zijn handmatig aan te passen via een schuifbalk. Ook kun je gebruik maken van de automatische lichtinstellingen. Het apparaat kiest dan zelf de optimale lichtinstellingen voor ieder moment van de dag. De verlichting is goed over het scherm verdeeld: er zijn geen lijnen of vlekken te zien. Het scherm reageert bovendien snel op aanrakingen.

Op de Tolino staan 7 lettertypes geïnstalleerd, waaronder OpenDyslexic voor dyslectische lezers. Voor elk lettertype kun je de grootte, regelafstand, uitlijning en paginamarge aan je eigen voorkeur aanpassen.

Tijdens het lezen kun je ook notities maken, tekst markeren en woorden opzoeken. Je doet dit door op het woord te tikken. Om de woordenboek- en vertaalfuncties te kunnen gebruiken moet je eerst de gewenste woordenboeken downloaden.

tolino ereader recensie

Het apparaat heeft ingebouwde schermverlichting met instelbare lichtkleur. De Vision 5 weegt 195 gram en is waterbestendig tot 60 minuten in 2 meter zoet water (IPX8-rating).

Het slaapscherm van Tolino toont het kenmerkende gezichtje en het bijschrift Ssst….tolino slaapt. Maar wil je liever de kaft van je laatst gelezen boek of een eigen afbeelding als standby-afbeelding zien, dan stel je dit in bij Instellingen>Overige instellingen. De afbeelding die je wilt gebruiken zet je via de pc op de e-reader in het mapje DCIM.

Conclusie
Met zijn ergonomische design, instelbare lichtkleur en goede waterbestendigheid is de Tolino Vision 5 is een zeer complete e-reader. Niet alleen kun je dankzij de ingebouwde Libris-winkel direct vanaf het apparaat e-books aanschaffen, ook heb je alle vrijheid om elders gekochte e-books op de e-reader te zetten. De Tolino cloud is een heel handige functie waarmee je je e-books kunt beheren en deze door te synchroniseren eenvoudig op je e-reader kunt laden.

De Tolino Vision 5 kost €189,00 en is te koop bij de Libris boekwinkels of via de website.

14 REACTIES

 1. Ik ben zo langzamerhand toe aan een nieuwe ereader, heb nu een oude Sony. Ik wil me niet binden aan Amazon of aan welk platform dan ook. Tenslotte kan ik gewone boeken ook overal en nergens kopen en/of lenen. Op mijn PC staan veel boeken in ePub formaat, waarvan ik begrijp dat die goed over te zetten zijn. Ik heb daarnaast Adobe Reader voor PC en daarin staan ook te downloaden boeken. Kunnen die laatste ook op de tolino? En wordt de ereaaders Gelder met een koppeling naar de PC?
  Alvast bedankt voor het antwoord
  Jantien de Koning

  • Je kunt je oude e-books via je pc gewoon op een nieuwe e-reader over zetten. Je koppelt je e-reader aan via de usb-kabel en sleept je e-books van je pc naar het mapje van je e-reader. Dit kun je ook doen via het programma Adobe Digital Edition of Calibre.

   Bij de Tolino zit je niet vast aan de Libris boekwinkel, je kunt ook elders gekochte of geleende boeken erop lezen. Bij Kobo hetzelfde, die hebben standaard de Kobo/bol.com store erop staan maar je kunt ook andere e-books er zonder problemen op zetten. Het enige wat je nodig hebt is een account, dan wel bij Libris dan wel bij Kobo/Bol. Wil je helemaal geen ingebouwde bookstore, dan zou je eens kunnen kijken naar Pocketbook e-readers.

   Alle mij bekende e-readers hebben overigens een usb-ingang zodat je het apparaat via de usb-kabel aan een pc kunt koppelen.

   Succes en alvast veel leesplezier!

  • Ja, dat kan zeker! Je kunt bijvoorbeeld ook je boeken onderverdelen in bijvoorbeeld genres of categorieën. Zeker als je veel e-books hebt is dat erg handig.

 2. Is een account bij Libris dan wel bij Kobo/Bol beslist noodzakelijk? Is dat makkelijk te omzeilen?
  Ik zou deze ereader dus zonder account willen gebruiken en via Calibre mijn boeken beheren.

  • Beste Arend, als je onafhankelijk wilt zijn vn welke aanbieder dan ook , kun je een e-reader proberen die op android draait. Bijvoorbeeld de de Poke2 of nova2 van Boox. Kun je zowel via apps van kindle, kobo lezen, en al je eigen boeken er op zetten. Totale vrijheid. Mij bevalt het heel goed.

 3. Dank voor de review, maar zijn er dan geen minpunten? Zoals het nu beschreven wordt lijkt het mij een “verhaal” van de fabrikant. Graag een kritischer blik!
  En nog vollediger zou het zijn wanneer deze reader vergeleken wordt met de Kobo Libra, die lijkt er verdacht veel op…

 4. Beste,
  IK twijfel tussen de aankoop van de Tolino Vision 5 of de Kobo libra H2O. Welke raad jij mij aan of wat zijn de voor- en nadelen van beide ?
  Alvast bedankt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in