Review: Amazon Kindle Paperwhite

0

Amazon introduceerde het nieuwste model van de succesvolle Kindle-serie in oktober 2012. Sinds enige tijd wordt deze Kindle Paperwhite ook naar Nederland verstuurd. De hoogste tijd dus voor eReaders.nl om dit apparaat ook eens aan de tand te voelen. Is deze Kindle beter dan de al langer in Nederland verkrijgbare Kobo Glo, die ook schermverlichting heeft?

De grootste innovatie die er vorig jaar op de ereadermarkt kwam, was de toepassing van schermverlichting. Steeds meer ereaders zijn hiermee uitgerust. De Nook van Barnes & Noble was de ereader die dit als eerste had. Daarna volgden al snel de Kobo Glo en de Kindle Paperwhite. Bij al deze ereaders zit de verlichting in de randen van het scherm weggewerkt. Door de toevoeging van verlichting hoef je niet meer van een extern leeslampje gebruik te maken als je bijvoorbeeld ’s avonds in bed wilt lezen. De sterkte van de verlichting is zelf in te stellen. Bij de Kindle Paperwhite is het ook nog eens zo dat de verlichting in principe altijd aanstaat: je kunt hem niet uitzetten, alleen zachter of juist feller instellen. Het feit dat de verlichting constant aanstaat gaat volgens Amazon overigens niet ten koste van de batterijduur. Die is ongeveer 2 maanden, als je ten minste gemiddeld niet meer dan een half uur per dag leest.

De Kindle maakt daarnaast, net als de Kobo Glo, ook gebruik van een scherm met een hogere resolutie dan tot dan toe gebruikelijk was voor 6 inch ereaders. Hierdoor neemt het contrast toe en worden de letters op het scherm scherper. Volgens Amazon levert dat bijvoorbeeld 25% meer contrast op en is de pixeldichtheid met 62% gestegen.

Uiterlijk en specs
Wat design betreft is er de laatste tijd weinig verandering te bespeuren onder de ereaders. Eigenlijk lijken de meeste nieuwe ereaders behoorlijk op elkaar en dat geldt ook voor de Kindle Paperwhite. Hij heeft een matte, zacht aanvoelende kunststof achterkant. Hij is niet bijzonder licht, maar ligt goed in de hand, wat uiteraard belangrijk is voor een ereader. De Kindle weegt 213 gram, ongeveer evenveel als de vorige versie. Knoppen heeft het apparaat niet, afgezien van de aan/uitknop. Alle functies bedien je via het aanraakscherm. De enige ingang, naast de aan/uitknop, is een microUSB-slot. Mogelijkheden om het 2GB geheugen van de Kindle uit te breiden zijn er niet. Volgens Amazon kun je hier ruim 1.000 boeken op kwijt. Daarnaast heb je via de Paperwhite ook toegang tot documenten die je in de cloud opslaat.

De Paperwhite ondersteunt de bestandsformaten Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, onbeveiligde MOBI en PRC. Daarnaast kun je bestanden in de formaten doc en HTML laten omzetten door Amazon naar het Kindle-formaat. Belangrijk: de Kindle ondersteunt geen ePub. Nederlandstalige boeken zul je dus eerst zelf moeten omzetten naar een formaat dat de Kindle wel kan lezen.
De ereader is iets kleiner en lichter dan de Kindle Touch. Als aanraaktechnologie gebruikt de Kindle een capacitieve laag over het scherm. De leesbaarheid van het scherm wordt hier niet door aangetast. Voor de Kindle Touch gebruikte Amazon nog de infrarood-techniek van Neonode, waar ook de Kobo Touch, Glo en de Sony T1 en T2 gebruik van maken. Het voordeel hiervan is dat je deze schermen behalve met je vinger ook met een willekeurig pennetje kunt bedienen, terwijl je voor de nieuwste Kindle een stylus nodig hebt die capacitieve schermen aankan.


Ingebruikname

Na het bestellen van de Kindle Paperwhite (inclusief douanekosten kan dat voor een bedrag van ongeveer 150 euro) heb je de ereader binnen enkele dagen in handen. Als je hem voor het eerst aanzet en je verbinding met het internet maakt, blijkt dat hij al direct is ingesteld op je eigen Amazon-account. Dat is handig, want daardoor kun je hem direct vanuit de doos gaan gebruiken. Al de boeken die je al eens bij Amazon hebt gekocht staan meteen klaar op je ereader. Daarnaast krijg je bij de ingebruikname een korte walkthrough die alle belangrijke functies van de ereader laat zien.

Je komt bij het aanzetten van de ereader binnen op het homescherm, waar je een overzicht krijgt van ebooks die je recent hebt toegevoegd of aangeschaft. Je kunt kiezen tussen de weergave van bestanden die op je ereader (device) staan en de bestanden die in de ‘cloud’ staan. Onder je recente bestanden staat een lijstje met aanbevolen titels vanuit de Kindle Store, die je met een klik kan aanschaffen. Standaard staat deze weergave ingeschakeld, maar via de instellingen kun je deze reclame van de Kindle Store op je homescherm uitzetten.


Lezen

Wanneer je een boek wilt lezen klik je dat eenvoudigweg aan, waarna het geopend wordt. In een boek blader je tussen pagina’s door op het scherm te vegen of te tikken. Als je bovenaan het scherm drukt, krijg je toegang tot diverse opties. Zo kun je terug naar het hoofdscherm, snel naar een bepaald gedeelte in het ebook, het lettertype wijzigen, de verlichting aanpassen, naar de ebookwinkel, zoeken of naar de instellingen van je apparaat. De bediening van de Kindle verschilt hierin weinig van andere vergelijkbare ereaders.

Wanneer je je vinger langere tijd op een woord gedrukt houdt, opent het woordenboek waarin je de definitie van een bepaald woord kunt opzoeken. Ook kun je via de knop “more” de vertaling van een woord opzoeken, onder andere van en naar het Nederlands. Deze dienst wordt verzorgd door vertalingen van Microsoft Bing. Je moet hier dus wel een internetverbinding voor hebben. Door te drukken en te slepen kun je een passage selecteren, waaraan je vervolgens een notitie kunt verbinden. Ook kun je passages delen via sociale netwerken. Snel door een ebook heen bladeren met een scrollbalkje is er helaas niet bij, dat vind ik zelf vaak de makkelijkste manier om een bepaalde passage in een boek terug te zoeken. Wel kun je onderaan het scherm zien hoeveel tijd het lezen van het boek nog vergt. Dit wordt berekend op basis van je leessnelheid in het boek.

Het lettertype vergroten of verkleinen gaat makkelijk door de bekende “pinch to zoom” techniek, waarbij je twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt over het scherm.

Om nieuwe ebooks op de Kindle te zetten kun je gebruik maken van de ingebouwde Kindle Store. Hier vind je een groot aanbod aan voornamelijk Engelstalige titels in allerlei prijsklassen. Ook heeft Amazon een aantal ebooks die enkel maar op de Kindle te vinden zijn en dus niet bij andere boekwinkels in het assortiment zitten. De winkel van Amazon op de Kindle is niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Je ziet bijvoorbeeld in de overzichtslijsten geen prijsweergave, om te zien hoe duur een ebook is moet je op de detailpagina van een ebook kijken. Wat wel handig is: je kunt van de meeste ebooks een ‘sample’ downloaden, bestaande uit de eerste pagina’s van het boek. Zo krijg je alvast een idee van de inhoud van het boek. Als je een creditcard aan je account hebt gekoppeld kun je met een klik ebooks kopen, die worden automatisch naar je Kindle gedownload en zijn ook beschikbaar op je smartphone en tablet door middel van de Kindle apps.
Een andere handige optie om ebooks naar je apparaat te sturen is de ‘Send to Kindle’ software. Dit is een programma voor je computer waarmee je bestanden vanuit de verkenner van je computer via het rechter muisknopmenu direct draadloos naar je Kindle kunt versturen. Als laatste heeft je Kindle ook nog een eigen e-mailadres, waarnaar je bestanden als bijlage kunt mailen.

Extra’s en verlichting
De Kindle beschikt ook over een basale browser waarmee je op internet kunt. Zo kun je bijvoorbeeld snel iets op Wikipedia opzoeken, of je e-mail bekijken.
De verlichting van de Kindle Paperwhite staat zoals gezegd altijd ingeschakeld. Je kunt de lichtsterkte, afhankelijk van hoe licht het in je omgeving is, zelf instellen. Lees je bijvoorbeeld in schemerlicht dan zal je hem wat harder zetten, om de tekst beter te kunnen lezen. Anders dan bijvoorbeeld tablets en smartphones past het apparaat niet zelf automatisch de lichtsterkte aan. Wat opvalt is dat de verlichting ook in de felste stand niet heel fel is. De Kobo Glo heeft bijvoorbeeld een veel fellere verlichting, deze is zelfs op de laagste stand eigenlijk nog wat aan de felle kant. De Kindle Paperwhite leest wat dat betreft iets prettiger in het donker.


Conclusie

De Kindle Paperwhite is een prima ereader, zelfs een van de beste op dit moment. Dat komt voornamelijk door de degelijke hardware en enkele handige functies. Echt hele grote verschillen zijn er echter niet met de Kobo Glo, die bovendien nog wat voordelen heeft boven de ereader van Amazon. Zo heeft Amazon nog steeds geen Nederlands aanbod van ebooks. Daarnaast is de interface van de ereader en de ingebouwde shop in mijn ervaring niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Zo kun je bijvoorbeeld niet snel naar een bepaalde passage in een boek terugspringen. De Kobo heeft daar een handig schuifbalkje voor. Ook is het aanbod gratis titels van Amazon slecht terug te vinden in de Store op de Kindle.

Wil je een ereader en lees je voornamelijk Engelstalige ebooks, dan is de Kindle zeker een aanrader. Het aanbod titels van Amazon is enorm, en ze komen over het algemeen ook nog eens voor een redelijke prijs. Wat Amazon daarbij als voordeel heeft boven concurrenten als Kobo, Barnes & Noble en Sony, is verder het uitgebreide ecosysteem waarbij je heel eenvoudig vanaf diverse locaties je eigen documenten en bijvoorbeeld blogartikelen draadloos naar de Kindle kunt sturen.

Klik hier om de Kindle Paperwhite te bestellen bij Amazon.

Vorig artikelFranse ebookmarkt nog slechts op 0,6% van boekenomzet
Volgend artikel“Samsung wil Liquavista verkopen aan Amazon”
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in