Review BeBook Club: instapmodel ereader met clubgevoel

0

In september 2010 kondigde BeBook een nieuwe ereader aan. De BeBook Club is een vereenvoudigde versie van de BeBook Neo en daardoor te zien als een instapmodel ereader. Onze review van de Neo was behoorlijk positief, scoort de BeBook Club ook zo goed?

Net als de BeBook Neo heeft de Club een 6-inch eInkscherm. Het apparaat weegt met 278 gram net iets lichter. Qua uiterlijk zijn de overeenkomsten tussen beide ereaders goed zichtbaar. Wat betreft de functie van het apparaat zijn er wel wat meer verschillen te bespeuren. Zo heeft de ereader geen aanraakscherm en beschikt hij ook niet over een wifi-verbinding. Het ontbreken van deze functies is ook in de prijs terug te zien. Waar de BeBook Neo op dit moment 269 euro kost, gaat de Club voor 149 euro over de toonbank. De ereader heeft verder een intern geheugen van 512 mb, dat uitbreidbaar is met behulp van een SD-geheugenkaart, en een batterij die het zo’n 12.000 paginawisselingen uit zou moeten houden.

Uiterlijk
De Club komt in een combinatie van wit en lichtgrijs, wat ervoor zorgt dat het scherm goed uitkomt en alle aandacht naar de tekst kan uitgaan. Het apparaat heeft licht afgeronde vormen en ligt mede daardoor goed in de hand. Al met al voelt de Club behoorlijk stevig en degelijk aan. Aan de voorkant zitten een achttal knoppen waarmee de ereader eenvoudig bediend kan worden. De bladerknoppen bevinden zich aan de linker- en rechterkant onder het scherm. Aan de linkerkant vind je verder ook de menu-knop en de knop om terug te gaan. Onderaan de Club zitten vier navigatieknoppen om door de menu’s te bladeren.

De aan/uit-knop vind je net als bij de Neo onderaan het apparaat. Die is middenin gepositioneerd, met links ervan nog de volumeregeling, de MiniUSB-aansluiting, en rechts een 3,5 mm audioaansluiting en de SD-kaartingang.

Wat het scherm betreft biedt de Club weinig nieuws. Het gaat om een standaard 6-inch eInkscherm dat ook in vergelijkbare ereaders te vinden is. Bladeren gaat even snel bij als veel andere ereaders van dit moment. Het scherm haalt niet de kwaliteit van het Pearl-eInkscherm van de nieuwste Sony Readers, maar ook de vorige generatie eInkschermen biedt al een goed leesbaar contrast en tamelijk snelle schermverversing.

Gebruik
Ook de menustructuur van de Club lijkt op die van de Neo. Wanneer je de ereader aanzet zie je een vijftal opties, namelijk Bibliotheek, SD-kaart, Recente documenten, Snelkoppelingen en Instellingen. Bij het eerste gebruik van de ereader staat het apparaat nog op de Engelse taal ingesteld, maar via het instellingenmenu verander je dat makkelijk in het Nederlands.

Een ereader heb je natuurlijk om ebooks mee te lezen, dus is het belangrijk dat die er eenvoudig op te zetten zijn. Wat dat betreft verschilt de Club weinig van andere ereaders. Omdat er geen wifi op zit kun je de ebooks er niet draadloos op krijgen. In plaats daarvan maak je gebruik van de meegeleverde USB-kabel, of lees je de ebooks door ze op een SD-kaart te zetten. Net als eerdere BeBooks ondersteunt de ereader veel verschillende soorten bestandsformaten. Je kunt uiteraard het in Nederland gangbare ePub (beveiligd en onbeveiligd) erop openen, maar ook met formaten als PDF, DOC, HTML, MOBI en FB2 kan de Club overweg.
Om ebooks die je via een Nederlandse webwinkel koopt te openen op de BeBook kun je het best gebruik maken van het gratis programma Adobe Digital Editions. Deze software herkent de ereader zonder problemen en vervolgens kun je eenvoudig je ebooks naar de ereader verslepen. Die ebooks vind je vervolgens terug in de map Digital Editions op de BeBook Club.

De menuknop biedt in de bibliotheek toegang tot een aantal extra opties. Je kunt bijvoorbeeld een ebook van een snelkoppeling voorzien, waarna deze in het menu ‘snelkoppelingen’ verschijnt. Dit is handig wanneer je een grote bibliotheek aan ebooks op je ereader hebt staan en snel toegang wilt hebben tot een aantal favorieten, of boeken waarin je aan het lezen bent. Je hebt verder ook diverse mogelijkheden om je ebooks te sorteren, zoals op grootte en op naam. De ebooks op auteur sorteren is helaas niet mogelijk met de BeBook Club.

Lezen
Tijdens het lezen van een ebook heb je via de menu-knop de beschikking over diverse opties, waaronder het vergroten van lettertype (17 groottes), het zoeken in een ebook, het toevoegen van bladwijzers en het draaien van het scherm. Het is niet mogelijk aantekeningen in ebooks te maken.

Het lettertype kun je ook direct vergroten of verkleinen door de pijltjes naar beneden en naar boven in te drukken. Door op de middelste knop te drukken en het paginanummer in te voeren kun je direct naar een bepaalde pagina springen. Al met al zijn de basisfuncties van de reader goed en makkelijk te bedienen en reageert de ereader op de meeste functies snel, alhoewel het wijzigen van het lettertype met zo’n vier secondes behoorlijk lang duurt. Mogelijk ligt dit echter ook aan de grootte van het ebook.

Naast ePub-bestanden kun je ook onder meer PDF-bestanden weergeven op de BeBook Club. Dit werkt echter alleen goed wanneer het om zogenaamde reflowable-PDF gaat, voor andere PDF-bestanden met bijvoorbeeld veel afbeeldingen is het scherm van de reader te klein. DOC-bestanden zijn zonder problemen te openen met de ereader.

Als je onder het lezen van ebooks bij het bladeren last hebt van het knipperen van het eInkscherm, geeft de Club je de mogelijkheid de volledige verversing van het scherm uit te zetten, zodat de ereader nog rustiger voor je ogen is.

Conclusie
De BeBook Club is een instapmodel ereader met op dit moment een vergelijkbare prijs als andere ereaders in deze klasse. Voor die prijs krijg je een goed functionerende ereader die ook nog eens gebruiksvriendelijk is. Je hebt aardig wat opties bij de weergave van ebooks en het beheren van de verzameling ebooks op de ereader. Verder ondersteunt de ereader in de traditie van BeBook veel verschillende bestandsformaten, zodat de BeBook Club wel een veelzijdig instapmodel is en daarmee goed past binnen de volledige BeBook productlijn.

Mensen die het digitale lezen van een ereader uit willen proberen kunnen de aanschaf van deze ereader zeker overwegen. Wel is het zo dat de Club qua prestaties niet boven andere instapmodellen uitstijgt.

Met dank aan Endless Ideas voor het verschaffen van een reviewexemplaar.

De BeBook Club is te koop voor 149 euro.

Vorig artikelEerste literaire tijdschrift voor de ereader verschenen
Volgend artikelSymposium belicht nieuwe inkomstenbronnen voor schrijvers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in