Review BeBook Club S: scherp en snel eInkscherm is grootste troef

1

Een jaar na de introductie van de BeBook Club komt BeBook met een update van dit instapmodel ereader. De Club S heeft als belangrijkste vernieuwingen een Pearl eInkscherm met meer contrast en een snellere processor. Maken deze updates de BeBook tot een geduchte concurrent voor grootheden als Amazon, Kobo en Sony?

Aan het uiterlijk van de Club verandert deze update niets, maar van binnen des te meer. De ereader heeft de beschikking over een 6-inch scherm met de nieuwste generatie eInk. De eerste schermen van deze generatie kwamen in de zomer van 2010 al op de markt, dus wat dat betreft heeft BeBook niet bepaald opgeschoten met deze update. Het snelle en contrastrijke Pearlscherm wordt aangedreven door een nieuwe controller en de 800MHz-processor van Marvell. Verder heeft de ereader beschikking over 2GB opslagruimte, ondersteuning voor een SD-kaart en een 3,5 mm audio-aansluiting. Net als de eerdere editie van de Club, is de ereader niet uitgerust met een aanraakscherm en heeft hij ook geen draadloze verbinding. Zoals eigenlijk alle BeBook-modellen kun je op de ereader een keur aan bestandsformaten openen, waaronder uiteraard ePub maar ook MobiPocket en DOC.

Wat is er nieuw, en wat niet?
De S in de naam van de nieuwste BeBook staat voor Sports, Screen, Storage, Speed en Sight – volgens BeBook alle elementen van de vernieuwingen die er in dit apparaat zitten. Met dank aan de processor en het scherm kan gesteld worden dat de ereader inderdaad op de meeste punten behoorlijk snel is, waardoor hij op dat gebied niet onder doet voor de in 2010 geïntroduceerde apparaten van Sony en Amazon. Ook qua firmware heeft BeBook een aantal nieuwe dingen toegevoegd in vergelijking met de eerste editie, waardoor de Club toch net weer wat interessanter wordt.

Wat niet nieuw is, is zoals gezegd het uiterlijk. En dat is toch echt wel een van de minpunten van deze ereader. De knoppen zijn namelijk niet erg comfortabel te bedienen, ze voelen een beetje goedkoop, plastic aan. Vooral de terugknop en de menuknop erboven zitten elkaar duidelijk in de weg en doen niet altijd wat je wilt dat ze doen. Wanneer je de terugknop indrukt wil het nog wel eens gebeuren dat ook de menuknop meedrukt, zodat je het menu krijgt in plaats van dat je terug gaat. Ook is de Club wat aan de zware kant en bij koel weer voelt het apparaat door de gebruikte materialen behoorlijk koud aan.

Het gebruik
De ereader start snel op, waarna je aankomt in het homescherm met de opties ‘Bibliotheek’, SD-kaart, ‘Recente docs’, ‘Snelkoppelingen’, ‘Instellingen’ en ‘Toepassingen’. In de bibliotheek vind je de ebooks die op het apparaat staan. Deze kun je sorteren op naam, grootte, soort, datum en beoordeling. Verder kun je de weergave ook nog naar eigen voorkeur aanpassen in tegels, lijst of details, waarbij je bij die laatste info over de ebooks ziet als bestandstype en grootte. Het openen van een normaal ePub-ebook duurt 5 tot 10 seconden, waarna je in het ebook verder kunt lezen waar je eerder gebleven was. In een ebook heb je via de menuknop de mogelijkheid om de weergave te veranderen, zo kun je kiezen uit een indrukwekkende reeks aan lettergroottes. Het wijzigen van het lettertype gaat niet zo heel snel, wanneer je er een uitkiest of met de knopjes naar boven of beneden een stap groter of kleiner kiest, moet je meerdere seconden wachten tot de tekst verandert. Verder kun je tijdens het lezen een woord opzoeken in een woordenboek (dat helaas niet voorgeïnstalleerd is, dus dat moet je nog zelf toevoegen). Ook kun je een bladwijzer toevoegen, dat aan de hand van een veertje rechts bovenin getoond wordt. Als laatste kun je de tekst ook nog een kwartslag draaien, zodat je de ereader in verticale stand kunt gebruiken.

De reader is ook voorzien van een Tekst-naar-Spraakfunctie. Hiermee kun je Engelstalige teksten voor laten lezen. De kwaliteit hiervan is niet bijzonder goed, maar het is toch een leuke functie die voor sommige boeken aardig kan werken.

De bediening van het apparaat is niet zo heel intuïtief te noemen, je moet vaak nogal wat stappen doorlopen om ergens te komen, maar na een tijdje heb je de basis wel door. Een voorbeeld: om een bladwijzer toe te voegen moet je eerst de knop menu indrukken, vervolgens met de pijltjes naar ’tools’ en dan met de pijltjes naar ‘Bladwijzer toevoegen’. Het zou wel wat waard geweest zijn wanneer je met wat minder stappen iets eenvoudigs als een bladwijzer toe had kunnen voegen.

Extra’s
De ereader heeft onder meer de mogelijkheid om MP3-bestanden af te spelen. Op deze manier kun je tijdens het lezen van een ebook luisteren naar je favoriete muziek, of zelfs audioboeken beluisteren.

Hiernaast heeft de BeBook Club S onder ‘Toepassingen’ nog drie extra functies, te weten Kalender, Klok en Calculator. De kalender is slechts een overzicht van data, je kunt er geen dingen opzetten. Ook de klok is een basisklok, en met de rekenmachine kun je basale berekeningen uitvoeren.

Conclusie
Voor de fans van BeBook betekent de komst van een apparaat met Pearlscherm goed nieuws. Nog steeds de voordelen van een BeBook – veel verschillende bestandsformaten ondersteund, een Nederlands bedrijf, robuuste apparaten – maar dan met een sneller en contrastrijker scherm.

Het grootste voordeel ten opzichte van de vorige versie is wat mij betreft wel de snelheid, hij reageert toch net wat sneller dan tot voorheen. Ook heeft de ereader leuke extra’s voor een basismodel – want dat is het in feite, wie meer opties als wifi wil moet gaan voor de BeBook Neo, hoewel die laatste nog geen update heeft gehad met een Pearl-scherm.

Wie nog geen fan was van BeBook zal dat met de vernieuwde Club echter ook niet direct worden. In vergelijking met de concurrentie als Kobo, Sony en Amazon heeft de Club S weinig echt onderscheidende functies te bieden.

De BeBook Club S is te koop voor prijzen van 129-149 euro.

Met dank aan BeBook voor het ter beschikking stellen van een reviewexemplaar.

Vorig artikelThe King’s Speech
Volgend artikelWall Street Journal gaat ebook-bestsellerlijst publiceren
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar de laatste versie van de firmware van de BeBook Club S.
    Huidige versie die ik heb is van 2011 maar kan geen nieuwe vinden. Ook de website van mybebook ligt uit de lucht. Heeft iemand een nieuwe versie van de firmware voor mij.
    Alvast hartelijk dank voor de reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in