We kennen BeBook inmiddels van de eInk-ereaders als de Neo en de Club. Sinds enige tijd waagt het merk zich ook voorzichtig op de tabletmarkt, met de BeBook Live. Een 7-inch Android-tablet met Android 2.2. Een van de zoveelste goedkope Android-tablets? Of weet BeBook zich te onderscheiden van de rest?
Hardware
De tablet van BeBook is niet direct uniek te noemen, in Spanje wordt het apparaat bijvoorbeeld verkocht door het bedrijf bq, en ook in Rusland brengt een bedrijf dit model op de markt. Aan de basis van het apparaat ligt een Samsung Cortex A8 processor met een kloksnelheid van 1.0 GHz. Dat dit behoorlijk geschikt is voor dergelijke tablets blijkt wel uit het feit dat bijvoorbeeld ook Samsung deze processor gebruikt voor de 7-inch Galaxy Tab. Verder heeft de Live een capacitief aanraakscherm, met een resolutie van 800 bij 600 pixels.
Een groot deel van de schijfruimte van het apparaat wordt ingenomen door het besturingssysteem en de apps die je er op zet, waardoor je al snel behoefte hebt aan een geheugenkaartje. De Live kan MicroSD-kaartjes aan waarmee je het geheugen kunt uitbreiden met maximaal 32 GB. De tablet beschikt qua verbindingen over een HDMI-uitgang, een miniUSB-ingang en wifi. Audio kan je via de ingebouwde luidsprekers afspelen of via de 3,5 inch stereoaansluiting op een koptelefoon.
Wat vormgeving betreft, valt op dat de tablet behoorlijk stevig oogt. De nepmetalen rand aan de zijkant is nageaapt van de iPad 1, zoals wel meer tablets dat element overgenomen hebben. Verder zitten er drie Android-knoppen aan de voorkant, een om naar het hoofdscherm te gaan, een om terug te gaan en een om een menu op te roepen.
Schermkwaliteit
De BeBook-tablet heeft dus een verhouding van 4:3, anders dan veel andere tablets, die een breedbeeldverhouding hebben. Hierdoor is het scherm net iets meer geschikt voor het lezen van content in de portretmodus, omdat het scherm net wat breder is. Vooral digitale boeken komen hierdoor mooi op het scherm te staan.
Aan het scherm zelf kun je echter helaas wel goed zien dat je te maken hebt met een budget Android-tablet. Je moet het scherm recht voor je houden, anders vervagen de kleuren al snel. Het scherm zit bovendien net als veel andere snel vol met vingerafdrukken en bovendien valt er buiten in zonlicht niet goed van te lezen.
Als laatste merk je het verschil tussen deze tablet en de duurdere concurrenten aan de helderheid van de kleuren en de korreligheid van het scherm. Het zwart is niet zo zwart als je misschien zou willen, en op een wit scherm zie je de korrelige pixels er goed uitspringen.
Gebruik
Bij het eerste gebruik van de tablet valt direct op hoe snel en ‘snappy’ hij reageert op je handelingen. Wat dat betreft trekt de BeBook echt voordeel van de snelle processor die erin zit. Android-schermen wisselen snel, apps laden binnen de seconde. Ook het capacitieve touchscreen zelf is een stuk beter dan dat van vergelijkbare budget-tablets. De ‘pinch-and-zoom’ beweging die we kennen van de iOS en duurdere Android-apparaten werkt hier ook behoorlijk goed.
Op ons reviewmodel ontbreekt de Android Market, daar is echter snel wat aan te doen doordat de nieuwste firmware op internet te verkrijgen is. Ook staat er een alternatieve applicatiewinkel voorgeïnstalleerd, waar eveneens aardig wat apps te vinden zijn.
Een minpuntje van de BeBook Live is dat het apparaat niet op te laden valt via de USB-poort. Om de accu weer vol te krijgen dien je het apparaat met een adapter aan de stroom te leggen. Hoe lang een volle accu het volhoudt is erg afhankelijk van wat je ermee doet. Bij normaal gebruik kon ik er zo’n 4 à 5 uur mee doen voordat het apparaat om meer stroom vroeg.
Lezen
Zoals gezegd, een 7 inch scherm leent zich uitstekend voor het lezen van bijvoorbeeld ebooks. Het oppervlakte van het scherm is in dit geval ongeveer net zo groot als een standaard pocketboek. Op de BeBook Live kun je je digitale boeken het beste lezen met het voorgeïnstalleerde programma Aldiko 2.0. Deze applicatie kan ePub- en PDF-bestanden aan. Verder kun je er ook ebooks mee lezen die zijn beveiligd met Adobe DRM.
De applicatie Aldiko biedt je redelijk wat keuze op het gebied van lettergrootte en tekstweergave. Aantekeningen en markeringen kun je er helaas nog niet mee maken. Uiteraard kun je ook de Bol.com app op de BeBook Live installeren, zodat je direct toegang hebt tot al de ebooks die je via deze webwinkel aangeschaft hebt. In deze app voer je de logingegevens van je Bol.com-account in, waarna je de app kunt koppelen aan een Adobe-account.
Voor het bezoeken van veel websites is over het algemeen de mobiele versie van websites de beste keus. Bij normale websites moet je op een 7-inch scherm meestal veel inzoomen en scrollen om alles te kunnen lezen. Bij veel websites word je met de BeBook Live echter al automatisch doorverwezen naar de mobiele site. Dit is bijvoorbeeld bij eLinea het geval, waar de artikelen op het 7-inch scherm erg goed uitkomen. Ook bij leesplatform Yindo word je direct doorverwezen naar de mobiele site, waarop je eenvoudig je daar aangeschafte of geleende titels kunt lezen.
Multimedia
Vanzelfsprekend is een tablet vooral interessant voor mensen die naast het lezen van ebooks en digitale magazines ook meer willen doen met hun apparaatje. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan internetten, maar ook aan emailen, sociaal netwerken en multimedia afspelen.
Door de snelle processor is dit alles geen enkel probleem, alleen komt hier de wat matige kwaliteit van het scherm om de hoek kijken, evenals de gelimiteerde opslagruimte. De interne schijf zit snel vol, dus voor het afspelen van films of het opslaan van veel muziek heb je zeker wel een geheugenkaartje nodig met 16 of 32 GB ruimte. Omdat je daarvoor toch al gauw 50 euro of meer voor betaalt, moet je die kosten dus eigenlijk bij de prijs van de tablet optellen.
Met dank aan de verschillende applicaties die er voor Android beschikbaar zijn kan de tablet vele verschillende bestandsformaten aan op het gebied van video, maar ook wat audio en afbeeldingsbestanden betreft.
Conclusie
De Live-tablet van BeBook is een van de vele nu beschikbare tablets die aan de ene kant weinig kosten maar tegelijk niet de nieuwste Android-versie bieden. Qua hardware is het apparaat goed uitgerust en dit levert dan ook goede prestaties op. Enkel het korrelige scherm en de gelimiteerde opslagruimte zijn duidelijke minpunten.
Voor sommigen kunnen enkele pluspunten van deze tablet (naast de prijs bijv. HDMI-output) genoeg zijn om tot aanschaf over te gaan, anderen kunnen misschien toch beter nog even verder kijken. Zeker wat prijs betreft zit de BeBook in de hogere regionen van de budget-tablets. Voor honderd euro meer heb je inmiddels al de Samsung Tab, met onder meer 3G en vier keer zoveel opslagruimte.
Met de komst van veel meer goedkope Android-tablets en de prijsdaling van veel high-end tablets met nieuwere Android-versies in het vooruitzicht is de BeBook Live waarschijnlijk snel gedateerd. Ondanks dat, wanneer je een tablet wilt die snel werkt en veelzijdig is, en je niet veel geeft om beperkte opslagruimte en een wat korrelig scherm, dan biedt de BeBook wel voldoende waar voor het geld.
De BeBook Live is te koop voor 279 euro.
Standaard levert BeBook de tablet met USB-kabel, een beschermhoes kan apart gekocht worden. Ons reviewmodel kwam met een hoes van Geckocovers, waarbij de BeBook onder verschillende hoeken bediend kan worden.