Review Bebook Neo: een snelle en gebruiksvriendelijke ereader met wifi

1

De Bebook Neo is een ereader met een touchscreen dat te bedienen is door middel van een stylus. Met behulp van dit pennetje kun je ook makkelijk aantekeningen maken, tekst selecteren en door ebooks bladeren. Het apparaat heeft een 6-inch scherm van eInk en weegt bijna 300 gram. De Bebook Neo ondersteunt verder bestandsformaten als ePub en PDF. Eveneens is de ereader uitgerust met een 3,5mm audio-uitgang, waardoor je via je oordopjes naar muziek in MP3-formaat kunt luisteren.

Bebook, dat eerder de Bebook One en de Bebook Mini op de markt bracht, maakt voor de Neo gebruik van de hardware van Onyx. In feite zijn het uiterlijk, de meeste functies en de menu-opbouw daardoor gelijk aan de Onyx Boox. Wel verstrekt Bebook eigen firmware, waardoor het Nederlandse bedrijf toch een eigen touch aan het apparaat geeft. Het in deze review behandelde exemplaar bevat de nieuwste Bebook-firmware.

Uiterlijk
Wat opvalt aan de Bebook Neo is het gewicht. Hij is nog iets zwaarder (298 gram) dan de Sony Reader Touch, en door de metaalachtige achterkant van de ereader voelt hij stevig aan. Hij is vrij dun, ongeveer even dun als de eerdergenoemde Sony, maar wel iets langer. Als je vrij grote handen hebt zoals ik, ligt hij prima in de hand.

Het aan/uitknopje van de Bebook Neo zit aan de onderkant van het apparaat, wat even wennen is wanneer je ook andere ereaders hebt bediend. Naast dat knopje zijn ook de volumeregeling, de USB-ingang, de kaartlezer en de audio-uitgang aan de onderkant te vinden. De schuifschakelaar voor Wifi zit aan de linkerkant in de ereader verwerkt. Verder blinkt de bediening uit in eenvoud: met een overzichtelijk ‘bedieningswiel’ onder het scherm kun je de belangrijkste functies van het apparaat gebruiken.

Het scherm is afkomstig van fabrikant eInk en lijkt daardoor op de schermen van andere ereaders. Het is verder uitgerust met een Wacom-touchscreen, wat wil zeggen dat het aanraakgevoelige onderdeel achter het eInk-scherm ligt. Het nadeel hiervan is dat het touchscreen alleen met de stylus en niet met je vingers gebruikt kan worden. Het voordeel is dat het scherm hierdoor niet spiegelt zoals bijvoorbeeld bij het vinger-touchscreen van de Sony Reader Touch.

Lezen
Het opstarten van de Bebook Neo duurt zo’n twintig seconden. Na het aanzetten van de ereader beland je in het (Nederlandstalige) hoofdmenu. Daar kun je kiezen uit de opties ‘Bibliotheek’, ‘SD-Kaart’, ‘Recente Documenten’, ‘Snelkoppelingen’, ‘Notities’, ‘Instellingen’ en ‘Websites’.

Ik begin met de optie ‘Bibliotheek’, om te zien hoe het lezen op deze ereader in zijn werk gaat. Als de weergave op ‘tegel’ staat ingesteld, zie je de omslagen van de boeken in de bibliotheek verschijnen. Wanneer je op een titel klikt, opent het bijbehorende ebook snel. Het omslaan van een pagina gaat met de knop ‘next’, of met een veegbeweging van de stylus. Het wisselen van de pagina gaat opvallend snel. Dit is ook een van de eigenschappen waar Bebook de nadruk op legt in haar advertenties. De Bebook Neo is inderdaad op dit moment een van de ereaders die het snelste van pagina wisselt. De snelheid hangt overigens wel af van het aantal pagina’s en het bestandsformaat van het ebook. In het voor ebooks veelgebruikte ePub-formaat gaat het over het algemeen sneller dan in PDF.

De Bebook Neo kan de tekst van ebooks in vijf verschillende groottes weergeven. Als je op de knop ‘menu’ drukt of met de stylus links onderin op het pijltje klikt, opent het menu op het tabblad ‘Lettertype’. Wisselen tussen de vijf opties gaat snel en makkelijk, met een druk op de gewenste grootte. Het enige nadeel is dat hij dan niet automatisch het aantal pagina’s (de paginanummering onderaan het scherm) herberekent op basis van de lettergrootte. Hij verdeelt simpelweg de al bestaande pagina op in een aantal subpagina’s. In mijn ervaring leest de optie ‘Medium’ voor tekstgrootte bij de meeste boeken het prettigst.

Andere tabbladen in het menu bij een geopend ebook zijn ‘Aantekeningen’ en ‘Gereedschap’. Bij ‘Aantekeningen’ kun je gedeeltes uit het boek met de stylus selecteren en vervolgens bewaren om de passage later gemakkelijk terug te kunnen te vinden. Onder de optie ‘Gereedschap’ vind je zaken als het bookmarken van een pagina, het invoeren van een paginanummer, het zoeken van woorden en het zoeken in (helaas niet voorgeïnstalleerde) woordenboeken.

Het lezen gaat dus naar mijn mening gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Wat nu als je nieuwe boeken op de ereader wilt zetten? Dat kan op een aantal manieren.

Downloaden via wifi
De gemakkelijkste manier om nieuwe boeken op deze ereader te zetten is om ze direct via internet te downloaden. De Bebook Neo heeft ingebouwd draadloos internet. Dat kun je gebruiken door in het hoofdmenu te klikken op ‘Websites’. In het submenu kun je daarna kiezen uit een viertal voorgeïnstalleerde links. Het handige ‘ebook portal’ van Bebook biedt direct toegang tot een groot aantal webwinkels. Ook zijn er links naar Google, Wikipedia en Adobe. Jammer is dat je niet direct zelf een URL in kunt voeren, dat kan pas later als je eerst op een van de vier links geklikt hebt. Ook kun je zelf niet meer koppelingen toevoegen aan het ‘Websites’ menu. Wanneer je op een van de links klikt, start de ereader de Wifi-module op en krijg je een lijstje met beschikbare netwerken te zien. Verbinden met een beveiligd netwerk gaat vrij eenvoudig en het laden van een website als Google gaat ook redelijk snel. Meer geavanceerde websites kunnen ook bekeken worden, maar bijvoorbeeld filmpjes kijken is niet mogelijk. Het internetten gaat verder wel vrij traag, net zoals op vergelijkbare eInk-ereaders met internetfunctie.

Voor het downloaden van ebooks heb je grofweg twee keuzes. Of je gaat op zoek naar gratis boeken of je koopt ze online via boekwinkels als Bol.com. Voor betaalde ebooks dien je eerst een account aan te maken bij Adobe, zodat je ebooks daar aan gekoppeld kunnen worden. Het draadloos kopen van ebooks gaat eenvoudig. Ik heb het getest door een ebook van Bol.com via Wifi te kopen en deze werd zonder problemen geladen. Je bestelt het boek, rekent af via iDeal, downloadt het boek en voert je Adobe gebruikersnaam en wachtwoord in op het moment dat de ereader daarom vraagt. Vervolgens komt het gekochte boek te staan in de ‘Bibliotheek’ van de Bebook, in de map ‘DRM-Contents’.

Via de computer
Je kunt ook ebooks op de Bebook Neo zetten via de computer. Dit is mogelijk met behulp van de USB-kabel of via een SD-geheugenkaartje. Voor betaalde ebooks kun je dit het beste doen via het programma Adobe Digital Editions. DRM-loze, gratis ebooks kun je simpelweg naar het geheugenkaartje slepen en vervolgens op de ereader openen.

Notities
Het maken van notities is ook een onderscheidend punt van de Bebook Neo. Bij ePub-boeken kun je geen handgeschreven aantekeningen toevoegen, maar enkel tekst selecteren en bewaren als aantekening. Bij PDF-bestanden kun je echter op de pagina’s zelf met de stylus tekenen, onderstrepen en schrijven. Deze functie werkt goed en is een waardevolle toevoeging als je documenten van handgeschreven aantekeningen wilt voorzien. Verder kun je ook nog bookmarks of bladwijzers aan pagina’s toevoegen. Die kun je helaas niet vanuit het hoofdmenu terugvinden, maar wel vind je bij ieder ebook in het menu een overzichtje van de bookmarks.

MP3
De ereader is natuurlijk vooral gericht op het lezen van boeken, maar de Bebook Neo biedt ook nog enkele andere mogelijkheden. Zo kun je er MP3-bestanden op afspelen. Dat werkt prima en het stelt je in staat om tijdens het lezen van boeken te luisteren naar je favoriete muziek. Verder kun je ook extra apps, zoals bijboorbeeld spelletjes, op de ereader installeren.

 

Conclusie
Al met al is de Bebook Neo een degelijke ereader die doet waar het voor gemaakt is en vrij positief uit deze beoordeling komt. De leeservaring is goed, het omslaan van bladzijden gaat snel en de navigatie is duidelijk en overzichtelijk. Het internetten op eInk ereaders in het algemeen is erg basic, maar het eenvoudig opzoeken van Wikipedia-artikelen en het gebruik van Google werkt prima op de Bebook Neo. Ook het draadloos kopen en autoriseren van ebooks werkt naar behoren en is een onderscheidende factor. Tegelijk vereist dit wel enig inzicht en geduld, omdat het browsen en online zoeken naar ebooks op het eInk-scherm nu eenmaal niet zo vloeiend gaat.

Toch zijn er ook wel wat minpunten te noemen bij de Bebook Neo. Een belangrijk nadeel aan de Wifi-functie is dat je steeds weer opnieuw verbinding moet maken als je wisselt tussen de interne bibliotheek en het internet. Waarschijnlijk hebben ze dit gedaan om te verhinderen dat de batterij te snel leegloopt, maar toch werkt het niet prettig. Ook is het jammer dat je geen nieuwe snelkoppelingen aan het beginscherm ‘Websites’ kunt toevoegen.

Wat betreft het touchscreen blijft het voordeel ten opzichte van ereaders zonder touchscreen toch vrij beperkt. De menu’s kun je zonder stylus prima bedienen. Handgeschreven notities maken bij ePub-ebooks is niet mogelijk. Bij PDF-bestanden werkt dit dan gelukkig wel weer goed.

Verder is het ook jammer dat er geen woordenboeken standaard zijn geïnstalleerd. De functie zou prima kunnen werken en een waardevolle aanvulling kunnen zijn, maar de toegevoegde waarde van de functie blijft zonder woordenboeken natuurlijk nihil.

Bekijk onze kieswijzer om te zien waar je de Bebook Neo kunt kopen.

Met dank aan Endless Ideas voor het verstrekken van een reviewexemplaar.

Vorig artikelPVI breidt productie eInk-schermen uit
Volgend artikelKBb-voorzitter roept op tot samenwerking
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

1 REACTIE

  1. Ik heb een probleem om contact te maken met mijn WiFi modem thuis daar staat een code in en die kan ik niet invoeren in de e reader ik heb hem overgenomen van iemand anders en mijn WiFi werkt alleen als de code van de WiFi modem invoer ik heb internet van T-Mobile kan iemand mij een mail sturen hoe ik dit moet doen zodat ik via internet e boodschappen kan downloaden ik hoor graag hoe dit moet. Ik gebruik op mijn computer en telefoon Google Crome

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in