Review BeBook Pure: focus op ebooks, niet op opties

0

Toen Endless Ideas begin 2012 failliet ging, leek dit even het einde te betekenen van BeBook. De overname van de merknaam door BAS Group betekende echter een doorstart voor het Nederlandse merk. De BeBook Pure is de eerste ereader die sindsdien op de markt wordt gebracht. In een aantal opzichten betekent het apparaat een nieuwe start.

De specificaties van de Pure zijn heel behoorlijk. 4GB opslagruimte, nog uitbreidbaar met een MicroSD-kaart. Ondersteuning voor diverse bestandsformaten, waaronder ePub en Mobi. Het 6-inch eInkscherm wordt aangedreven door een RK2808A-processor van Rockchip. Er staat in de specificaties niet of het apparaat gebruik maakt van de nieuwste generatie Pearl eInkschermen, maar het lijkt er wel op. Qua contrast en snelheid doet het apparaat in elk geval niet onder voor de andere ereaders die van deze nieuwste generatie schermen gebruik maken. De BeBook Pure weegt 188 gram en heeft een door de fabrikant aangegeven batterijduur van ongeveer 3 weken, of 12.000 paginawisselingen.

Uiterlijk
Wanneer je de Pure voor het eerst ziet, valt op dat BeBook dit keer wat meer aandacht heeft besteed aan het design dan tot nu toe het geval was. Onder meer de BeBook One, BeBook Neo en BeBook Club waren op zich behoorlijke ereaders, maar voelden zeker in vergelijking met de huidige generatie ereaders toch wat ‘lomp’ en goedkoop aan. De BeBook Pure kan zich wat design betreft echter goed meten met de ‘premium-ereaders’ Kobo Touch, de Kindle Touch en de Sony Touch. Hij is verrassend dun en voelt stevig aan. De afgeronde hoeken zorgen voor een onderscheidend effect.

De reader heeft geen touchscreen, waar die van Kobo, Sony en Amazon dat wel hebben. In plaats daarvan wordt het apparaat met een zestal knoppen onderaan het scherm bediend. Daarnaast vind je aan de rechterkant een tweetal bladerknoppen voor het omslaan van pagina’s. Of je wel of geen touchscreen in een ereader wilt is echt een persoonlijke voorkeur. Ikzelf merk dat ik het bladeren met fysieke knoppen in elk geval wel erg handig vind, maar anderen bladeren weer liever door met een vinger over het scherm te vegen. De knoppen onderaan het scherm werken op zich goed, alleen is de navigatieknop rondom de middelste knop wat onhandig te bedienen met dikke vingers. Het beste kun je dit met je nagel of het puntje van je duim doen, maar soms heb je onbedoeld de ok-knop te pakken in plaats van de navigatieknop. Ook zijn de symbooltjes bij de knoppen erg vaag, zodat je niet direct ziet welke functie de knoppen hebben.

De ingang voor de USB-kabel en het MicrosSD-kaartslot zitten aan de bovenkant van het apparaat. Aan de achterkant zit tenslotte nog een resetknopje weggewerkt. De Pure is afgewerkt in een zacht aanvoelend kunststof. Aan de achterkant mis ik wat reliëf, ik heb het idee dat de reader misschien wat makkelijk uit je hand zou kunnen glijden.

Gebruik
Nadat je de ereader voor de eerste keer aan zet, kom je in het openingsscherm waar normaal de laatst gelezen en recent toegevoegde boeken staan. In het geval dat je nog geen ebooks op het apparaat hebt staan oogt dit dus wat leeg. Met een druk op de menuknop kom je in een overzichtsscherm met een negental opties. Zo kun je naar je bibliotheek, je opgeslagen bookmarks, je favorietenlijstje, de verkenner, zoeken, afbeeldingen, instellingen, de handleiding en terug naar het hoofdscherm.

Omdat de reader geen wifi-verbinding heeft, zul je nieuwe ebooks er met behulp van de USB-kabel of een MicroSD-kaart op moeten zetten. Dat gaat eenvoudig. Wanneer je het apparaat aan je computer verbindt, verschijnt het na een tijdje als externe schijf (soms moest ik hem twee keer aankoppelen voordat hij hem herkende). Via de Windows-verkenner kun je vervolgens makkelijk je ebooks kopiëren. Voor digitale boeken die zijn beveiligd met Adobe DRM heb je het programma Adobe Digital Editions nodig, waarmee je de ereader kunt autoriseren en bestanden kunt overzetten.

De BeBook Pure is eenvoudig in gebruik. Mocht je er even niet uitkomen, dan vind je in de handleiding op het apparaat een beschrijving van de belangrijkste functies terug. Ook krijg je bij het apparaat een snelstartgidsje.

Lezen
Bij een ereader draait het natuurlijk om het lezen van boeken. Welke opties zijn er allemaal tijdens het lezen van een ebook? Met de menuknop roep je snel het leesmenu op. Allereerst heb je hierin de mogelijkheid om de huidige pagina te bookmarken. Verder vind je hier de lijst van alle bookmarks in het boek. Via het menu kun je ook de lettergrootte aanpassen, waarbij je de keus hebt uit 6 verschillende groottes. Het lettertype aanpassen kan helaas niet. Ook kun je het scherm een kwartslag draaien, zodat je een bredere bladspiegel hebt. Daarnaast zijn er nog wat opties zoals zoeken in het boek, het aanpassen van de marges en het automatisch wisselen van pagina’s, als in een diashow.

Bij alles wat je doet reageert de ereader snel en direct. Bladeren gaat binnen de seconde, het lettertype vergroten of verkleinen gaat zonder problemen en het openen van boeken doet de Pure ook snel. Wel jammer is dat je niet kunt aanpassen dat het scherm bij elke paginawisseling weer volledig ververst, zoals bij veel andere ereaders wel kan. Hierdoor zie je bij elke paginawisseling het scherm even flikkeren. Het zou mooi zijn als in een firmware-update nog toegevoegd zou kunnen worden dat je kunt kiezen om bijvoorbeeld om de 10 pagina’s pas volledig te verversen.

De reader biedt al met al niet overdreven veel functies voor het weergeven van boeken, maar de belangrijkste zijn aanwezig. Handig is dat je bij PDF-documenten ervoor kunt kiezen om de tekst te laten reflowen (mits het tekstgebaseerde PDF-documenten zijn) . Op die manier wordt ook de tekst uit wat grotere PDF-bestanden leesbaar weergegeven op het scherm. Het maken van aantekeningen is niet mogelijk.

Conclusie
De BeBook Pure is een stap voorwaarts van BeBook ten opzichte van de eerdere ereaders van dit merk. Het apparaat zit degelijk in elkaar, is compact, dun en handzaam. Het heeft enkele minpuntjes – schermverversing, kleine knopjes, weinig opties – maar doet goed wat het moet doen, namelijk het weergeven van ebooks. De prijs van het apparaat vind ik wel wat hoog voor wat je ervoor terugkrijgt. Voor 100 euro heb je immers ook al een Kobo Touch, die met wifi en een aanraakscherm nog wat beter uitgerust is.

De BeBook Pure ligt voor 89,95 euro in de winkel. Een bijpassend hoesje is onder meer te koop via Bol.com. Daarnaast vind je hoesjes voor deze reader bij Gecko Covers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in