Review BeBook Touch: onopvallende ereader met wifi en touch

0


Een nieuwe ereader van BeBook ligt vanaf deze maand in de winkels. De BeBook Touch is qua benaming een kopie van de Kindle Touch en de Kobo Touch, maar kan het ook qua prestaties opboksen tegen deze internationale grootheden?

Qua uiterlijk zet BeBook de lijn voort na de (zeker in vergelijking met de vroegere BeBook modellen) stijlvolle BeBook Pure. Een eenvoudige, donkerzwarte rand, met onderaan de homeknop, behalve de aan/uitschakelaar de enige knop op het apparaat. Onderaan vind je de ingang voor de geheugenkaart waarmee je de schijfruimte kunt uitbreiden. De ereader voelt zacht aan door het rubberachtige materiaal dat gebruikt is. Ook is hij aan de onderkant wat dikker gemaakt, zodat hij lekker in de hand ligt. Wat gewicht betreft is de Touch vergelijkbaar met de concurrentie.

Specificaties
De BeBook Touch beschikt over een 6-inch Pearl eInkscherm met een resolutie van 600 bij 800 pixels. Het contrast tussen de achtergrond en de letters is gelijk aan bijvoorbeeld Kobo’s nieuwste ereader, de Glo, alleen de resolutie is minder hoog. Letters ogen daardoor wat pixeliger. In vergelijking met de Kobo Touch valt op dat de oudere ereader van Kobo (al meer dan een jaar op de markt) een iets donkerdere achtergrond heeft. Het scherm van de BeBook lijkt daarbij iets meer te spiegelen dan dat van de Kobo Glo. Ook reageert het apparaat minder snel op wat je aanklikt, zoals we even verderop nog zullen zien.

De Touch van BeBook heeft 4GB schijfruimte meegekregen, ruim genoeg voor honderden ebooks, en hij draait op Android, net zoals de Sony T2. Het Android-uiterlijk vind je op verscheidene plekken terug in de interface, BeBook heeft ervoor gekozen om geen compleet nieuwe schil om Android heen te (laten) bouwen. Dat de ereader draait op Android wil overigens niet zeggen dat je er zomaar allerhande Android-apps op kunt zetten. Het is namelijk een afgeschermde versie en die zal eerst gehackt moeten worden om er ook apps van derden op te kunnen zetten.
Als bestandsformaten accepteert de reader-app van de Touch zowel ePub als Mobi, PDF en FB2.

Daarnaast is het apparaat uitgerust met wifi, waardoor je de nieuwste ebooks direct naar het apparaat kunt downloaden. Er zit geen webwinkel ingebouwd, maar wel kun je eenvoudig een snelkoppeling aanmaken naar een bestaande webshop.
De aanraaktechniek van het scherm is capacitief, je moet het scherm met je vinger of een speciale pen hiervoor bedienen.

Gebruik
Om de ereader aan te zetten gebruik je de schuifknop aan de bovenkant. Die kun je twee kanten op bewegen, naar links schakel je hem aan. Waarom je hem ook naar rechts kunt schuiven werd me niet duidelijk (er staat een ‘m’ bij, maar er gebeurt niets). Je komt vervolgens in het homescherm, waar je een overzicht krijgt van pas gelezen boeken en recent toegevoegde ebooks. Aan de onderkant heb je snelkoppelingen naar je verzameling ebooks op het apparaat, naar een zelf in te stellen boekenwinkel, naar afbeeldingen, de browser, notities en instellingen.

Om een ebook op de ereader te zetten maak je ofwel gebruik van een USB-kabel of MicroSD-kaart, of download je direct vanaf het internet met de ingebouwde browser. De ebooks verschijnen hierna in je bibliotheek. Een ebook lezen gaat vervolgens door een titel aan te klikken met je vinger.

In de bibliotheek met het overzicht van al je boeken kun je door de covers heen bladeren of een uitgebreidere lijst met informatie over de bestanden weergeven. Boeken kun je sorteren op titel, auteur, favorieten of recent gelezen. Ook kun je zoeken in je bibliotheek. Het is niet mogelijk ebooks in mappen te organiseren.

Bladeren door een ebook gaat eenvoudig door ofwel je vinger over het scherm te bewegen of door de rechter- of linkerkant van het scherm aan te raken. Om toegang te hebben tot menu-opties in een ebook, druk je een keer midden op het scherm. Hierna opent zich onderaan een menu met opties als lettergrootte wijzigen, een aantekening toevoegen of een bookmark plaatsen. Het is niet mogelijk het lettertype aan te passen, je hebt enkel invloed op de grootte. Wel kun je de marges van de pagina vergroten of verkleinen. Een aantekening maak je met geschreven tekst. Ook kun je notities typen en passages uit een ebook doorsturen via email.

De snelheid van de BeBook Touch valt op sommige momenten wat tegen. Bladeren gaat bijvoorbeeld vrij traag in vergelijking met andere nieuwe ereaders. Ook voor het openen van een ebook moet je soms even geduld hebben. Verder reageert het scherm niet altijd even goed op vingeraanrakingen. Het vergroten en verkleinen van tekst kan met de bekende pinch-to-zoom beweging (twee vingers van elkaar af of naar elkaar toe bewegen) maar ook hier moet je wat geduld hebben voordat dit effect heeft.

Extra’s
De BeBook Touch heeft beschikking over wifi waarmee je zowel het internet op kunt als een webwinkel kunt benaderen. Die laatste moet je eerst instellen, dat gaat via het instellingenmenu. Als je hier bijvoorbeeld als url e.bol.com invoert heb je via de sneltoets ‘Boekwinkel’ direct toegang tot de voor ereaderschermen geoptimaliseerde Bol-winkel.

Internetten zelf is wat behelpen op het e-inkscherm van de Touch, net zoals op andere ereaders. Wel voldoet de browse-ervaring voor het snel opzoeken van informatie op bijvoorbeeld Wikipedia, het checken van je mail of het bezoeken van een nieuwssite.

Conclusie
Naast de basic-ereader BeBook Pure heeft het bedrijf nu een ereader met wat meer functies, zoals touch en wifi. Voor fans van het merk is dat een mooie toevoeging, maar het is wel de vraag of BeBook op de al redelijk volle markt van ereaders nog wat nieuws te bieden heeft. Behalve zowel ePub- als Mobi-ondersteuning in 1 apparaat is dat niet echt veel. De Touch doet wat snelheid betreft ook nog iets onder voor de concurrentie, en loopt daardoor wel een jaartje achter op de echte topmerken als Sony en Kobo. Met een iets lager prijskaartje dan de huidige 129,- waarvoor het apparaat over de toonbank gaat, zou de prijs/kwaliteitverhouding beter uitvallen. Tot die tijd blijft het apparaat een onopvallende ereader, een van de velen met min of meer dezelfde opties.

De BeBook Touch ligt voor 129 euro in de winkels. Kijk op onze kieswijzer om prijzen van ereaders te vergelijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in