Review BlackBerry PlayBook: compacte tablet met weinig apps

0

BlackBerry betreedt met de BlackBerry PlayBook voor het eerst de tabletmarkt. Het Canadese Research in Motion, het bedrijf achter het merk BlackBerry, kondigde in 2010 de PlayBook al aan. Hoe gaat het bedrijf dat bekend staat om zijn smartphones het doen op de tabletmarkt?

De specificaties
De PlayBook heeft een 7-inch (17,8 cm) capacitief scherm met een resolutie van 1028 x 600 pixels. In de tablet zit een 1 GHz dual-core processor, 1 GB RAM werkgeheugen en hij is verkrijgbaar met een opslaggeheugen van 16 GB, 32 GB of 64 GB. Daarnaast heeft het apparaat wifi-ondersteuning, 3G functionaliteit (na koppeling met een BlackBerry Smartphone), Bluetooth, GPS en twee camera’s: die aan de achterkant met een resolutie van 5 megapixels, die aan de voorkant met 3 megapixels. De tablet draait op het nieuwe besturingssysteem BlackBerry Tablet OS, ondersteunt Adobe Flash 10.1 en heeft ingebouwde ondersteuning voor HTML 5. Het apparaat weegt 425 gram en heeft een afmeting van 13 cm x 19,4 cm x 1 cm.

Eerste indruk
Als je een ereader gewend bent is de PlayBook vrij zwaar maar in vergelijking met een 10-inch tablet ligt het apparaat goed in de hand. De tablet heeft een erg handzaam formaat en is daarom makkelijk mee te nemen. De tablet is aan de zijkant en onderkant bedekt met hard zwart rubber. Dat zorgt ervoor dat de PlayBook er stevig uitziet en ook zo aanvoelt. Het rubber geeft bovendien een goede houvast.

Om het scherm heen zit een zwarte rand met een kleine inkeping aan zowel de linker- als rechterkant, voor de speakers. Het apparaat heeft geen knopjes aan de voorkant, alleen een aan/uit lichtje en een kleine camera. Hierdoor ziet de tablet er mooi, strak en glad uit. Aan de bovenkant zit een klein aan/uit knopje, volumeknopjes, een play/pauze-knop, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en de microfoon. Aan de onderkant zijn de overige aansluitingen: micro-hdmi-uitgang, micro-usb-poort en de aansluiting voor de oplader.

Het gebruik
Het aanraakscherm reageert niet altijd goed op aanrakingen, soms moet je meerdere keren drukken voordat de tablet reageert. Het apparaat reageert wel erg snel op kantelingen.

Het besturingssysteem BlackBerry OS is even wennen maar als je het eenmaal onder de knie hebt werkt het zeer prettig. Als je bijvoorbeeld een app gebruikt en je wilt terug naar het hoofdscherm dan moet je op het scherm vanonder naar boven vegen.

Voor het lezen van ebooks is de portretstand zeer geschikt. Net als andere vergelijkbare tablets spiegelt het scherm en is het vatbaar voor vingerafdrukken. Daarom leest het apparaat niet zo ideaal als een eInk-ereader. Daarnaast gaat de tablet na een bepaalde tijd over op een energiezuinigere stand als je hem even niet gebruikt. Dit leest niet prettig want dan wordt het beeld opeens donker tijdens het lezen. Natuurlijk kan je de standby-tijd aanpassen maar het nadeel hiervan is dat de accu sneller op gaat.

Lezen
BlackBerry heeft een eigen en nieuw besturingssysteem en een eigen appwinkel: BlackBerry App World waar in vergelijking met de App Store weinig apps verkrijgbaar zijn. Daarom zijn er ook weinig leesapps beschikbaar. Momenteel zijn er iets meer dan 200 apps in de categorie ‘ebooks’, waarvan er 12 gratis worden aangeboden.

Op de PlayBook is eBooks by Kobo voorgeïnstalleerd. Met deze app kan je ebooks lezen en kopen. De app bevat bovendien veel gratis ebooks, vooral klassiekers. De lezer kan zelf het lettertype en de lettergrootte aanpassen van de ebooks. De app onthoudt automatisch waar je bent gebleven in een boek en je kan ezelsoren aanbrengen. Je kan kiezen of je de ebooks in portretstand of landschapstand wilt lezen. De landschapsstand biedt de mogelijkheid dat twee bladzijden tegelijkertijd getoond worden. Dit is echter niet aan te raden omdat de tablet hier te klein voor is, de bladzijden zijn dan erg klein en bevatten weinig woorden. De portretstand toont wel een goede paginagrootte voor het lezen. Daarnaast synchroniseert Kobo jouw boeken en boekwijzers met de verschillende Kobo-apps zoals voor iPhone en iPad zodat je de Kobo-bibliotheek kan raadplegen via allerlei apparaten.

Naast de app van Kobo worden in App World nog meer apps aangeboden waarmee je ebooks kunt lezen. Zoals PlayEpub, Anny eReader, Book Reader for EPUB and kindle books, EPUB Reader en Wattpad. Met de app PlayEpub kan je direct ebooks downloaden van verschillende websites zoals Gutenberg Project, Feedbooks.org en ManyBooks.net. Deze app zit echter minder goed in elkaar dan de app van Kobo. Als je ebooks downloadt verschijnen de titels onder de bestandsnaam in jouw bibliotheek, bijvoorbeeld als ‘p934098.epub’, dus je kunt niet zien welk ebooks je hebt gedownload. De app geeft alleen een icoontje met boektitel weer van geopende bestanden.

Je kunt ook stripboeken lezen op de PlayBook met bijvoorbeeld de app coMix-on-the-go of de Penguin-app. De app van uitgeverij Penguin bevat strips met extra’s zoals dat de tablet vibreert als de lezer een actiescène leest. Voor kinderen zijn er eveneens verschillende apps. Zoals de sprookjes-apps The Little Bun en How Jack went to seek his Fortune. Dit zijn erg mooi gemaakte kinderboekapps. De verhalen bevatten bewegende animaties die een paar seconde bewegen en daarrna stoppen zodat je rustig de tekst kunt lezen. Verder omvat de collectie van App World uiteenlopende titels zoals Introduction to yoga , David Copperfield , Queen Elizabeth, Chocolate and Cacao Recipes, The French impressionists en Alice’s Adventures in Wonderland. De meeste titels zijn Engelstalig en enkele zijn Italiaans of Frans. Momenteel worden er geen Nederlandstalige titels aangeboden. De prijzen van de apps liggen tussen de 0,99 euro en 19,99 euro.

Het aanbod van tijdschriften en kranten is eveneens vrij mager. Er worden slechts Engelstalige titels aangeboden waaronder OK!, Magazine UK, Reader’s Digest, Marie Claire, Daily Star, Vogue Stylist, Toronto Standard en Techcrunch. De meeste tijdschriftapps worden gratis aangeboden. In de categorie Nieuws en Informatie worden onder meer The Huffington Post en RSS Text Reader aangeboden.

Conclusie
De hardware van de PlayBook is dik in orde. Het besturingssysteem Tablet OS werkt nadat je er aan gewend bent zeer prettig.

Het leesgemak wordt echter niet bevorderd door het spiegelende glas en de zichtbaarheid van vingerafdrukken. Daarnaast is het lastig dat de tablet na een bepaalde tijd over gaat op een energiezuinigere stand als je hem even niet gebruikt. Echter deze argumenten gelden natuurlijk voor alle tablets en daar tegenover staan de vele voordelen die een tablet te bieden heeft zoals het surfen op internet, tekstverwerkingsprogramma’s, het bekijken van films, video’s en foto’s.

Het grootste nadeel van de PlayBook is het schrale aanbod van apps. Het is echter de bedoeling dat dit probleem opgelost wordt door een ‘Android Player’, die momenteel ontwikkeld wordt. Met deze software is het mogelijk om Androidapps te gebruiken op de tablet. Het bedrijf heeft nog geen releasedatum bekend gemaakt voor de Android Player. De leesapp van Kobo zorgt er toch voor dat de tablet prima te gebruiken is om te lezen. Daarnaast bevat de tablet nog meer leuke leesapps zoals coMix-on-the-go en mooi vormgegeven interactieve kinderboekapps.

De PlayBook is onder meer te koop bij Bol.com en via de webwinkel van BlackBerry.

Vorig artikelApple’s Newsstand zorgt voor toename digitale abonnementen
Volgend artikelAmazon voorspelt record Kindle-verkoop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in