Review enTourage Pocket eDGe: klein blijkt inderdaad fijner te zijn

0

Zijn grote broer, de enTourage eDGe, werd op eReaders.nl een log , maar multifunctioneel apparaat genoemd. Een aantal maanden later krijgen we de veel kleinere Pocket eDGe in handen. De specificaties zijn nagenoeg hetzelfde; het formaat is de grootste verandering. Hoe groot is het voordeel om kleiner te zijn?

Eerste indruk
De afmetingen van de Pocket eDGe zijn een stuk bescheidener dan die van de enTourage eDGe. De Pocket eDGe is 13,9 cm breed, 19,1 cm lang en 2,54 cm dik, terwijl de enTourage eDGe 21 cm breed, 27,3 cm lang en eveneens 2,54 cm dik is. Dit zijn de afmetingen wanneer de apparaten gesloten zijn. Het kleinere formaat heeft gelukkig ook voor een halvering van het gewicht gezorgd: de Pocket eDGe houdt het op 650 gram, terwijl je met de enTourage eDGe ruim 1300 gram met je meesjouwt. Dit maakt de Pocket eDGe In tegenstelling tot zijn grote broer een veel handzamer apparaat. Log kunnen we de Pocket eDGe dus zeker niet noemen.

Het uiterlijk doet op het eerste gezicht denken aan een spelcomputer of DVD-speler voor op reis. Erg stylish is het apparaat daardoor niet. Eenmaal opengeklapt ligt het apparaat lekker in de hand. Bij de enTourage eDGe leek het scharnier in het midden een zwak punt; deze draaide niet goed bij het omklappen van de schermen en maakte daarbij een vervaarlijk knakkend geluid. Bij de Pocket eDGe is dit gelukkig verholpen. De dualbook ereader klapt gemakkelijk open en ook volledig om.

Bij het aanzetten van het apparaat valt op dat het aan-knopje wat stroef gaat. Het daadwerkelijk opstarten van het systeem duurt een tijdje: ruim 1 minuut en 20 seconden. Daarna kan er op het LCD-scherm gekozen worden met welke taak er begonnen wordt. De meest gebruikte programma’s staan onderin het scherm weergegeven: de ‘enTourage eDGe-store’ waar je onder andere ebooks, e-Textbooks, accessoires en apps kunt aanschaffen, de ‘Library’ waar alle content bewaard wordt, een icoon om de browser te openen, een icoon voor het e-mailprogramma en het Docs To Go-programma, waarmee Word-, Excel-, en Powerpointbestanden geopend kunnen worden.

Daarnaast is het LCD-scherm ingericht met een aantal standaardprogramma’s. Dit scherm is echter naar smaak aan te vullen met verschillende Android applicaties. Deze kunnen aangekocht worden via de speciale Store van enTourage eDGe en niet zoals gebruikelijk via de Android Market.

Bediening
De Pocket eDGe heeft nagenoeg dezelfde bediening als de enTourage eDGe. Aan de eInk-kant bevinden zich de knoppen om te bladeren, een inzoomknop en een knop om snel te wisselen tussen het leesscherm en het notitiescherm. Ook bevinden de aan-uitknop, de Micro SDHC-kaart, de ingang voor een hoofdtelefoon met harder/zachterknop en de USB-poort zich aan deze kant van het apparaat. Een verschil met de enTourage eDGe is de positie van de camera, deze bevindt zich nu boven het eInkscherm. Hierdoor kun je het apparaat omklappen en zie je meteen op het LCD-scherm wat je filmt.

Aan de LCD-kant bevindt zich de homeknop, de menuknop, een knopje om de schermoriëntatie te wijzigen van portret naar landschapsmodus en een terug/vorige-knop. Ook de stylus, waarmee het eInkscherm bediend kan worden, bevindt zich boven het LCD-scherm. Deze is weggewerkt in een sleufje, maar valt door zijn afwijkende witte kleur op bij het verder donkerblauw/grijze apparaat.

Beide schermen zijn snel en gemakkelijk te bedienen. Het LCD-scherm reageert snel op de bediening met de vinger. En met de stylus is het menu op het Wacom eInkscherm goed toegankelijk.

De Pocket eDGe heeft een uitgebreid ‘Settings-menu’ waarmee je het apparaat volledig naar je eigen behoefte en smaak kunt inrichten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen hoe het digitale papier waarop je je aantekeningen maakt eruit ziet, de marges, pendikte, hoe lang het duurt voordat het LCD-scherm in slaapstand gaat en hoe helder het scherm moet zijn.

Lezen op de Pocket eDGe
Het openen van een ebook via de ‘Library’ gaat binnen enkele seconden. Vervolgens kun je comfortabel lezen op het 6 inch eInkscherm. Je kunt er hierbij voor kiezen om het scherm compleet om te slaan zodat het LCD-scherm tijdens het lezen niet stoort. Was de grootte en het gewicht bij de enTourage eDGe nog een probleem voor het comfortabel lezen van een ebook, bij de Pocket eDGe is dit geen issue meer. Verder beschikt de Pocket eDGe over dezelfde opties voor het lezen en bewerken van tekst als de enTourage eDGe.

Internet op het LCD-scherm
Internetten op het LCD-scherm gaat snel en gemakkelijk. Het on screen toetsenbord werkt prima doordat het goed reageert op aanrakingen. Doordat het scherm 7 inch groot is, worden niet alle websites volledig weergegeven op het scherm. Maar door het scherm in landschapsmodus te zetten, is dit voor veel sites opgelost. Het scrollen en klikken op de pagina’s gaat snel, het is alleen wel even oppassen waar je over het scherm veegt om bijvoorbeeld naar beneden te scrollen. Vaak klik je hiermee onbedoeld allerlei links aan. Het scherm is ook te bedienen met de trackballknop waarmee je dit ‘probleem’ ondervangt. Deze knop is sterk verbeterd ten opzichte van de knop die op de enTourage eDGe zit.

Pocket eDGe in het onderwijs
Hoewel je de Pocket eDGe prima zou kunnen gebruiken als dedicated ereader, is een toepassing in het onderwijs een meer voor de handliggende optie. Hiervoor is het apparaat zeer geschikt. Niet alleen door het handzame formaat, waardoor het apparaat gemakkelijk meegenomen kan worden, maar ook door het feit dat de eDGe met vele bestandsformaten om kan gaan. Word-,Excel-, en Powerpointbestanden zijn prima te lezen op de eDGe en er kunnen simpele bewerkingen gedaan worden, zoals knippen, plakken en selecteren.

De voordelen die een dualbook ereader heeft boven een eInk ereader komen in aantal functies die goed toepasbaar zijn in het onderwijs goed naar voren. Zo kunnen grote stukken tekst eenvoudig naar het eInkscherm overgezet worden, waardoor deze comfortabel gelezen kunnen worden. Ook kunnen websitepagina’s, video’s en geluidsopnamen toegevoegd worden als attachment aan een ebook, waardoor studiemateriaal aangevuld kan worden met eigen gevonden informatie. Door op een internetpagina aan de LCD-kant een link langer ingedrukt te houden, krijg je een keuzemenu met daarin onder andere de optie om de pagina toe te voegen aan het ebook dat je op dat moment geopend hebt. Op het eInkscherm kan vervolgens aangegeven worden bij welk stuk tekst de webpagina hoort. Na selectie komt er in de kantlijn van de tekst op het eInkscherm een bolletje te staan. Wanneer je deze later weer aanklikt, opent de bijgevoegde webpagina op het LCD-scherm.

Daarnaast gaat het maken van aantekeningen erg gemakkelijk op de Pocket eDGe: het eInkscherm reageert snel op de stylus. De tekst verschijnt snel op het scherm en is ook eenvoudig weer weg te halen met de gumfunctie. Daarnaast is de Pocket eDGe zeer geschikt om zowel video- als audio-opnamen te maken. De stof die in een college besproken wordt, kan daarmee eenvoudig toegevoegd worden aan een e-tekstboek.

Conclusie
De Pocket eDGe is een hele verbetering ten opzichte van de enTourage eDGe. Het besluit om het apparaat in een kleinere versie op de markt te brengen is volgens mij een prima keuze geweest. Het apparaat is daardoor veel handzamer en prettiger in gebruik geworden. Wanneer er alleen behoefte is om ebooks te lezen, is een dedicated ereader aan te raden boven de Pocket eDGe. Wanneer men echter op zoek is naar een multifunctioneel apparaat voor bijvoorbeeld studiedoeleinden is de Pocket eDGe een goede keuze.

De schermen zijn goed op elkaar afgestemd qua gebruik en vullen elkaar daardoor goed aan. De Pocket eDGe is een zeer multifunctioneel apparaat dat je wel eerst moet leren kennen, maar daarna gemakkelijk in gebruik is. De meeste basisfuncties wijzen zich echter vanzelf.

Ebook Reader Store stelt exclusief 25 kortingscodes a € 10,00 voor de enTourage Pocket eDGe ter beschikking, wees er snel bij want op is op, de kortingscode is: EREADERS.NL_POCKET_EDGE en in te wisselen op Ebook Reader Store

Voor € 399,- is de Pocket eDGe te koop.

Daarnaast maak je binnenkort kans om dit reviewexemplaar te winnen op eReaders.nl! Hou de site in de gaten voor een speciale kerstactie!

Deze review en winactie werden mogelijk gemaakt door entourageedge.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in