Sinds enige tijd heeft Bol.com de Hiteker HDB-107 in het assortiment. In combinatie met een pakket bestsellers geeft de webwinkel de ereader zelfs gratis weg. Is dat een aanbieding die je niet mag missen, of kun je de Hiteker beter links laten liggen?
Voor de aanbieding met de gratis Hiteker in combinatie met een pakket ebooks ben je bij Bol in totaal 99 euro kwijt. Hiermee is het een van de eerste digitale leesapparaten in Nederland onder de 100 euro. Een addertje onder het gras is echter dat het in dit geval niet gaat om een leesapparaat met eInkscherm, maar om een LCD-scherm, dat bovendien niet van een erg goede kwaliteit is, zoals we later zullen zien. Wij zijn er nog niet over uit of je een dergelijk apparaat wel een ereader mag noemen, feit is in elk geval dat het zo wel door de fabrikant in de markt wordt gezet.
De Hiteker heeft 2GB geheugen, wat uitbreidbaar is met behulp van een MicroSD-kaart. Verdere specificaties zijn een 7-inch scherm met een resolutie van 800 bij 480 pixels en een 1800 mAh-accu die het zo’n 10 uur zou moeten uithouden.
Uiterlijk
Afgezien van het scherm ziet de Hiteker er in elk geval als een redelijk standaard ereader uit. Hij heeft aan de rechterkant vier bladerknoppen, aan de linkerkant knoppen met cijfers en onder aan het scherm nog bedieningsknopen om tekstgrootte te wijzigen, terug te gaan, een navigatieknop, een ‘play’-knop en een inschakelknop. Die knoppen zijn vrij stug en indrukken kost dan ook wat moeite.
Aan de onderkant van de reader zitten verder de aan/uitschakelaar, de microfoon, de ingang voor de MicroSD-kaart, de audio-ingang en de USB-ingang.
Het LCD-scherm is zwart wanneer het apparaat niet ingeschakeld is. Wanneer je het aanzet blijkt het echte verschil met een eInk-scherm zoals bij normale ereaders. Het scherm heeft een kleine inkijkhoek, je dient het apparaat dus vrij recht voor je te houden om het beste beeld te krijgen. Verder spiegelt het behoorlijk, dus je kunt beter niet recht onder een lamp gaan zitten lezen. Het lezen van tekst vanaf het scherm is niet bijzonder comfortabel. Het contrast is niet om over naar huis te schrijven en het beeld is over het algemeen korrelig, doordat je de afzonderlijke pixels op het scherm goed kunt onderscheiden. Verder lijkt het beeld ook licht te trillen, wat zou kunnen storen als je er lang van leest.
Gebruik
Wanneer je het apparaat inschakelt kom je direct in een overzichtsscherm met koppelingen naar Geschiedenis, eBook, Muziek, Video, Foto, Geluid-Opname, Navigatie en Instellingen. In Geschiedenis vind je de lijst met laatste ebooks die je op het apparaat gelezen hebt. Voor het volledige overzicht van de ebooks die er op de Hiteker staan geladen kun je terecht in het menu ‘eBook’. In de map Digital Editions vind je de ebooks die je met het programma Adobe Digital Editions hebt overgezet. Het menu Navigatie biedt toegang tot alle bestanden die er op de reader zijn opgeslagen.
Om een ebook te openen klik je eenvoudigweg het boek naar keuze aan met de ‘M’-knop. Het openen van een ebook gaat praktisch direct na aanklikken, wat stukken sneller is dan op een eInk-ereader. Tijdens het lezen van een ebook heb je via de ‘M’-knop toegang tot een aantal opties. Zo kun je een bladwijzer opslaan, de reader instellen om automatisch van bladzijde te wisselen, de kleuren van de letters veranderen en de lettergrootte en helderheid van het scherm aanpassen. Per ebook in ePub-formaat heb je de mogelijkheid om vijf bladwijzers op te slaan. Die bladwijzers bestaan uit een simpele verwijzing naar het paginanummer. Je kunt helaas geen aantekeningen maken op de Hiteker.
De reader ondersteunt diverse bestandsformaten, waaronder beveiligde en onbeveiligde ePub, PDF, TXT en HTML. Opvallend is dat in veel ePub-bestanden om de paar bladzijdes de tekst willekeurig afgebroken wordt, waardoor je soms halve pagina’s op je scherm hebt, waarbij zinnen half afgebroken worden en op de volgende pagina weer verder gaan. Dit zal waarschijnlijk enkel met een firmware-update van de fabrikant opgelost kunnen worden. In de handleiding is te lezen dat die updates via de website van de fabrikant verstrekt worden. Op dit moment zijn er echter geen updates beschikbaar. Wat dat betreft is het lezen van PDF-bestanden de veiligste keuze, aangezien die er meestal wel goed op komen te staan, mits ze goed geschaald zijn. Verder heb je voor PDF-bestanden ook diverse instellingen op het gebied van in- en uitzoomen.
Nieuwe ebooks die je in een Nederlandse ebookwinkel gekocht hebt, kun je het beste met de software van Adobe op de Hiteker zetten. De reader werd zonder problemen herkend en autoriseren met het Adobe-account gaat ook vlot.
De Hiteker kan niet alleen gebruikt worden als ereader, er kunnen ook muziek- en videobestanden mee afgespeeld worden. Als videobestanden worden avi en mpg ondersteund. Verwacht geen HD-kwaliteit, maar het laden van videobestanden gaat eenvoudig en voor huis-, tuin- en keukengebruik voldoet het best.
Extra’s
Behalve het afspelen van multimedia, heeft de Hiteker weinig extra’s te bieden. Door de ingebouwde microfoon kun je de reader gebruiken als recorder, maar de geluidskwaliteit van opgenomen audio is niet bijster goed. In het instellingenmenu heb je nog toegang tot een kalender, maar hier kun je verder niets mee.
Conclusie
Met de Hiteker HDB-107 geeft Bol.com een onduidelijk signaal af aan potentiële digitale lezers. Mensen die het digitale lezen wel eens uit willen proberen maar niet teveel geld willen uitgeven aan een ereader zullen mogelijk over de brug getrokken worden door de lage prijs in combinatie met het pakket bestsellers. Maar wanneer die lezers het apparaat uit gaan proberen zijn ze waarschijnlijk teleurgesteld over de mogelijkheden en de leeservaring. Het scherm van de Hiteker komt niet in de buurt van de superieure kwaliteit van de nieuwste eInkschermen – waarvan de goedkoopste reader, de Sony Pocket, op dit moment slechts zo’n 80 euro duurder is – en door de wat lastig te bedienen knoppen doet het apparaat nog goedkoper aan dan het al is.
Ook als LCD-reader schiet het apparaat tekort. In die categorie is het zeker ‘you get what you pay for’ en valt de balans negatief uit als je het apparaat vergelijkt met schermen van de iPad of smartphones als de Samsung Galaxy S. Een serieuze ereader kun je het apparaat niet noemen. Daar is de leeservaring simpelweg te slecht voor. Hoogstens als je een apparaat wilt dat redelijk overweg kan met PDF-bestanden, kleine videofilmpjes en afbeeldingen, kun je de aanschaf overwegen. De ebooks die je erbij in de bundel krijgt kun je dan echter beter op een ander apparaat lezen.
De Hiteker is samen met 10 ebooks verkrijgbaar voor € 99,95
Met dank aan Bol.com voor het verstrekken van een reviewexemplaar.