Review Icarus 8

1

Met zijn 8-inch is de Icarus 8 een wat vreemde eend in de bijt in het ereaderlandschap, dat voornamelijk uit 6-inch ereaders bestaat. Maar het grotere scherm heeft zo zijn voordelen. Daarbij komt ook nog het feit dat hij diverse bestandsformaten ondersteunt en zelfs audio afspeelt.

De 8-inch schermgrootte zorgt voor zo’n 70% meer schermoppervlak dan de 6-inch tegenhangers. Het eerste wat opvalt aan de ereader is dan ook dat grotere scherm. Hij oogt wat ‘lomper’ en ligt daardoor ook heel anders in de hand dan andere ereaders, dus dat is even wennen. De ereader met een hand vasthouden tijdens het lezen is lastig, eigenlijk heb je beide handen wel nodig om het apparaat te bedienen, zeker omdat je daarbij je duim op de bladerknoppen wilt hebben om makkelijk te kunnen bladeren door een ebook. Wel benadert het scherm wat meer de grootte van een normaal papieren boek, je hebt meer tekst op een pagina waardoor je ook minder vaak hoeft om te slaan.

Wat hardware betreft, de Icarus 8 maakt verbinding met internet via wifi, heeft een 1GHz processor, 4GB schijfruimte en een ingang voor een MicroSD-geheugenkaartje. Het scherm, met een resolutie van 1024 bij 768 pixels, is niet van de bekende e-papermaker eInk, maar van een concurrerende fabrikant van elektronische inkt. In de praktijk zie je het verschil niet echt, althans tussen de wat oudere versies van eInk en dit scherm. Het is niet zo scherp en snel als de meest recente varianten van eInk, waar bijvoorbeeld de Kobo Aura gebruik van maakt.

Gebruik
Ebooks op de ereader zetten doe je met behulp van de meegeleverde USB-kabel, of draadloos via wifi. Een ingebouwde ebookwinkel heeft de ereader niet, wel staat er een link voorgeprogrammeerd naar de online shop van Bol.com. Het probleem hierbij is echter dat je in het browservenster dat dan opent niets kunt doen, de mogelijkheid om de verschillende onderdelen te selecteren op de pagina ontbreekt. Je kunt dus niet inloggen bij Bol. Dat kan wel wanneer je via de browser, die op een andere plek staat – onder instellingen – naar de site van bijvoorbeeld Bol gaat. De ingebouwde wifi zal je in de praktijk niet echt veel gebruiken, is mijn verwachting. Makkelijker is het om gewoon even de kabel in het apparaat te steken en er op die manier nieuwe ebooks op te zetten.

Op het beginscherm van de ereader zie je vier covers van boeken, dat zijn de boeken die je recent hebt gelezen, waar je nu in bezig bent en twee van de nieuwste boeken die je net op je apparaat hebt gezet. Door middel van de navigatieknop onder het scherm kun je ze makkelijk openen. Onderaan het scherm zijn verder ook nog snelkoppelingen naar de bibliotheek, bladwijzers, muziek, afbeeldingen, extra’s en instellingen. De Icarus 8 draait op een aangepaste versie van Android, dus mensen die met dit besturingssysteem ervaring hebben zullen iets sneller thuis zijn op de ereader.


Lezen

De Icarus 8 ondersteunt bestanden in onder meer ePub- en PDF-formaat. Tijdens het lezen van een ebook heb je de mogelijkheid de lettergrootte en de marges te wijzigen. Verder zijn de aanpassingsmogelijkheden beperkt. Voor de lettergrootte heb je 6 opties, variërend van klein tot heel groot. Naar mijn eigen smaak had er nog wel een stapje kleiner gekund, want ook op de kleinste instelling vond ik de letters nog vrij groot. Met een kleinere lettergrootte kun je logischerwijs meer tekst op een pagina kwijt.

Notities en markeringen maken kan op deze ereader niet. Wel kun je bladwijzers aanmaken, die je vervolgens vanuit het hoofdscherm eenvoudig kunt benaderen.
Op kleinere ereaders zijn PDF-bestanden over het algemeen slecht te lezen, dankzij het feit dat de bladspiegel van een PDF-bestand gemiddeld groter is en de inhoud niet mee schaalt met het scherm. Op het grotere scherm van de 8-inch ereader komen PDF-jes al een stuk beter tot hun recht. Daarbij heeft de Icarus 8 ook nog eens de functie om de tekst uit een PDF-bestand te halen en er alsnog een reflowable-bestand van te maken. Hiermee zijn met name de wat langere PDF-bestanden ook makkelijk te lezen op de ereader.

De Icarus 8 is niet een van de snelste, dat merk je vooral bij het bladeren door een ebook. De menu’s laten zich wel behoorlijk snel bedienen. Een nadeel van het ontbreken van een aanraakscherm, is dat je alles via de navigatieknop onder het scherm moet doen, en deze knop is vrij dun, waardoor hij lastig te bedienen is en je makkelijk mis drukt op de grotere knop in het midden.

Conclusie
De Icarus 8 is op zich een prima ereader voor mensen die graag een wat groter scherm willen hebben dan de meest gangbare modellen. Hij mist een aanraakscherm en ingebouwde verlichting, en reageert af en toe wat traag, vooral met het omslaan van een bladzijde. Daar staat tegenover dat je er diverse bestandsformaten op kunt openen waaronder ook muziek. Het grote scherm leest bovendien prettig, al had ik liever nog een kleinere lettergrootte-instelling gehad zodat je nog meer tekst op een pagina kwijt kunt. Als je een ereader zoekt om behalve de normale ebooks in ePub-formaat zo af en toe ook bijvoorbeeld PDF-bestanden te lezen is het een goede keus. Voor een prijs van 139 euro is de ereader verder ook goed geprijsd, voor wat je ervoor terugkrijgt.

Klik hier om de Icarus 8 te kopen.

1 REACTIE

  1. Ik wil een e-reader vullen met losse A4 pagina’s in bijvoorbeeld PDF-formaat (of office-word). Deze A4-tje’s wil ik indien nodig probleemloos qua volgorde kunnen schuiven. In het gebruik wil ik de eerste A4 laden, en kunnen doorbladeren naar pagina 2 etc. Dus zonder ’terug te gaan’ en de tweede pagina te laden etc. Kan dat op een e-reader? Ik zoek me suf op internet maar vindt er nergens iets over. Een boek is 1 groot bestand waarin je bladert, maar ik wil dus kunnen bladeren tussen losse bestanden. Het alternatief zou zijn op mijn pc alle pdf-pagina’s op volgorde te leggen en hier 1 groot bestand van te maken. Dit bestand vervolgens laden op de e-reader en dan het geheel als ‘boek’ te lezen en te bladeren. In de praktijk gaat dit niet werken omdat de pagina’s te vaak wisselen van volgorde en ik dan terug moet naar de pc, en hiervoor ontbreekt tijd (en vaak een pc). Iemand tips? Kan wat ik wil op een ereader of moet ik naar een tablet? Ik weet ondertussen wel dat het kan op een Ipad, met een speciale APP. Alle info welkom!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in