Review Icarus Bluefire G2: Een beste koop!

1

Als je geen Apple heet en geen iPad bent, dan kun je maar het beste zorgen dat je voor een zo’n laag mogelijke prijs een heel goed alternatief biedt. Nu gaat dat niet helemaal op, want ik vind dat de 10-inch tablets een hele andere categorie zijn dan de 7-inch tablets. Maar dan nog is de 7-inch-markt een overvolle markt die alleen door te verschillen qua prijs, features en/of prestatie gewonnen kan worden.

Qua prijs heeft Icarus al gewonnen, want wat je voor de adviesprijs van € 199,95 krijgt is niet mis: een capacitief 7 inch-scherm, Android 2.3, intern geheugen van 4 GB, uit te breiden via Micro SD, een 1,2 GHz processor, 2M-webcam, 3600 mAh batterij, USB en HDMI-aansluitingen, om maar een paar te noemen.

Beeldscherm

De resolutie van het beeldscherm is met 800 x 480 pixels niet zo hoog als bij een Samsung Galaxy Tab (1024 x 600), maar voor de meeste zaken afdoende. Bij video en games is er genoeg detail, juist bij letters en icoontjes zie je eerder verschil als je er een Galaxy Tab naast legt.

Ons scherm had wat vreemde lichte plekken onder de glasplaat, maar hier zie je niets van als het apparaat aanstaat. Icarus wilde ze omruilen, want dit was volgens hen een productiefout, maar ik wilde ‘m liever niet meer kwijt, dus heb het bij deze gelaten. De kijkhoek is een stuk groter geworden en kleur- en contrastwaardes zijn zeer goed. Het capacitieve scherm reageert snel en goed. Typen is echt heerlijk op de Icarus en de multitouchbewegingen als pinch & zoom reageren snel en soepel.

De oriëntatieweergave landschap-portretmodus verandert iets te vaak wanneer je het soms niet wil. Even het scherm naar achteren houden en de oriëntatie staat alweer anders. Die bewegingssensor is waarschijnlijk erg gevoelig. Dit is gelukkig wel uit te zetten, maar om de portretweergave te dwingen (handig voor lezen in bed), zul je een extra programmaatje moeten aanschaffen.

In standbystand schiet het beeldscherm om de zoveel tijd even aan en gaat na 2 seconden weer uit. Ik dacht eerst nog onbekende berichtmeldingen te zien, maar het lijkt wel zonder enige regelmaat te gebeuren. Niet storend, wel vreemd.


Geheugen

De Bluefire G2 heeft een 512MB DDR3 werkgeheugen, een 4GB NAND Flashgeheugen en via een MicroSD-kaartje kun je daar nog eens 32GB aan toevoegen. Heel verwarrend is de manier van apps downloaden. Die worden nu standaard op het werkgeheugen geplaatst, waarna je ze moet doorschuiven naar het NAND Flashgeheugen. Dit zal in een volgende versie/update vervangen worden door de keuzemogelijkheid te geven waar de downloads geïnstalleerd moeten worden.


Constructie

Deze tablet ligt gewoon lekker in de hand, ideaal voor gebruik als ereader. Hij is niet alleen licht voor een tablet, 378 gram, maar de vormfactor (fijne rondingen en structuur aan de achterkant), de dikte (11 mm) en de plek van de aansluitingen zorgen voor een gebalanceerd geheel. De aansluitingen zijn heel netjes weggewerkt en op de juiste plek. Een koptelefoonaansluiting aan de onderkant zorgt ervoor dat er geen kabel over je scherm loopt. Alleen de plek van de camera, rechts onderaan, precies onder je handpalm, vond ik wat vreemd. Onderin ook de aansluiting voor het opladen, jammer dat dat weer niet via USB kan. Er zit slechts een zilveren knop op de voorkant onder het scherm en deze wordt als ‘terug’-toets gebruikt. Voor een fervent iPad-gebruiker als ik is dat even wennen, want daar zit normaal de menutoets. Op de Bluefire G2 zit die rechts, samen met de home-knop. Niet heel erg logisch, dat zat bij de T701 wel beter op z’n plek, alle drie voorop. Volumeknoppen zijn een vaker missend onderdeel bij Androidtablets. Ook hier moet je die vanuit een menubalk aantikken.


Android 2.3

De Telechips 8803-processor van 1.2 GHz trekt het allemaal prima en Android 2.3 is daarvoor dan ook een goeie keuze. Toch hoop ik dat Android 3.0 snel beschikbaar komt, want door alle menu’s heen merk je dat dit toch echt een telefoonbesturingssysteem is en minder open dan je zou verwachten. Het menu “info over deze telefoon” zegt al genoeg en de navigatie-App en de functie “3G uitschakelen” zijn natuurlijk zaken die je als fabrikant liever niet wilt laten zien als dit niet ondersteund wordt. Flash wordt wel ondersteund, niet onbelangrijk. Standaard staan er al aardig wat apps op, waaronder een paar ereader-apps (Aldiko, FBreader en Digilezen van Bol.com), Games (Angry Birds Rio, Asphalt 5) en Social Media Apps (Facebook, Twitter, LinkedIn). Wat je niet vindt is via Android Market binnen te halen.


Conclusie

Ik heb de Bluefire G2 erg breed gebruikt, niet alleen om te testen, maar zoiets gaat vanzelf (of bij sommige producten weer niet). Af en toe wat Angry Birds, mijn rss-feeds lezen, wat zoeken op Google, Facebook en Twitter bijhouden, afleveringen van Fringe bekeken, via de koptelefoonuitgang wat muziek op mijn stereoset beluisterd en geregeld wat gelezen in verschillende eReader Apps. Er was niets waar de Bluefire G2 niet voldoende capaciteit voor heeft. Zelfs voor een hogere prijs, zou ik deze tablet aan iemand anders aanraden.

Pluspunten:

– de prijs

– Android 2.3

– Goed capacitief scherm

Minpunten:

– plaatsing menu/home/back-toets

– Plaatsing camera

– Overgevoelige oriëntatiesensor

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in