Review: Icarus Essence

0

Behalve ereaders die van alle toeters en bellen zijn voorzien, komen er de laatste tijd ook veel apparaten met net iets minder opties voor een lagere prijs op de markt. De Icarus Essence is er hier een van. Deze 6-inch ereader biedt enkel de meest basale opties tegen een voordelige prijs.

Icarus is een Nederlands merk dat vanaf 2010 ereaders verkoopt. Dat doen ze redelijk succesvol, hun apparaten staan steevast in de top 5-lijstjes van ereaderwinkels, achter Sony en Kobo. Behalve in Nederland verkoopt Icarus ook apparaten in andere West-Europese landen. Een van de meest bijzondere apparaten is de 9,7 inch ereader die ze bieden. Daarnaast brengt het bedrijf binnenkort een 8-inch ereader op de markt.

Uiterlijk en specificaties
De Icarus Essence is een ereader met een 6-inch scherm. Hij is dun en licht (223 gram), en heeft een kunststof behuizing die wat rubberachtig aanvoelt. De Essence heeft geen aanraakscherm, dus alle bediening verloopt via knoppen. Onderaan het scherm zitten een vijftal drukknoppen en een navigatieknop. Aan de onderkant van de reader vind je verder de aan/uitknop, de microUSB-ingang en een microSD-kaartingang. Verder heeft de ereader aan beide zijdes van het scherm een tweetal bladerknoppen. Daardoor is de ereader prima voor zowel links- als rechtshandigen te bedienen.

Bijzonder aan het scherm is dat het niet afkomstig is van de grootste ereaderschermenfabrikant, E-Ink, maar van een concurrent. Sinds enige tijd fabriceert het Chinese OED Tech namelijk schermen die vrijwel niet te onderscheiden zijn van E-inkschermen. Deze zijn naar verluidt iets goedkoper te produceren, waarschijnlijk een van de redenen waarom Icarus juist voor deze fabrikant gekozen heeft. Het scherm heeft een resolutie van 800 bij 600 pixels en is daarmee minder scherp dan dat van de high-end apparaten zoals de Kobo Glo, de Sony Reader of de Kindle Paperwhite. Wel oogt de achtergrond van het scherm net een fractie minder grijs.

De ereader heeft 4GB geheugen, wat in principe ruim voldoende is voor een uitgebreide bibliotheek. Maar voor wie hier niet genoeg aan heeft: het geheugen is nog uit te breiden met behulp van een geheugenkaartje. Je kunt er ebooks in diverse formaten mee openen, zoals TXT, PDF, EPUB, FB2, HTML en MOBI.


Gebruik

Na het aanzetten van de ereader kom je in het beginscherm waar je ziet welke boeken je onlangs gelezen hebt. Via de menu-knop (tweede knop van links) heb je vervolgens toegang tot alle opties van het apparaat. Zo kun je naar de bibliotheek met alle ebooks op je apparaat. Ook kun je naar boeken zoeken, de verkenner openen om door je bestanden te bladeren, afbeeldingen bekijken en bladwijzers inzien.

De ereader reageert snel en boeken staan binnen enkele secondes op je scherm. Via het menu kun je enkele instellingen veranderen. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit 6 verschillende lettergroottes. Ook kun je de marge aanpassen, het scherm draaien en automatisch bladeren instellen. Met die laatste optie bladert de ereader automatisch om de zoveel secondes verder naar de volgende pagina. Ook is het mogelijk de verversing van het scherm aan te passen. Zo kun je ervoor kiezen om niet bij elke bladzijde het scherm volledig te laten verversen. Nadeel hiervan is wel weer dat je na enkele bladzijdes last krijgt van doorschijnende tekst van vorige bladzijdes.

Wat mist is de mogelijkheid om het lettertype en de regelafstand te wijzigen. Ook zitten er geen woordenboeken ingebouwd en kun je geen notities of markeringen aanbrengen in de tekst. Wel biedt de Essence de optie om bladwijzers aan te maken en snel naar de inhoudsopgave of een bepaalde pagina in het boek te springen.


Nieuwe ebooks

Omdat de Essence geen draadloze verbinding heeft, moet je ebooks er via een kabeltje of met behulp van een geheugenkaartje op zetten. De Essence ondersteunt zoals gezegd diverse formaten, waaronder ook beveiligde en onbeveiligde ePub-bestanden, het meest gebruikte formaat in Nederland.

Hoes
Icarus heeft voor deze ereader een speciale hoes ontworpen. Hiermee kun je de ereader makkelijk op een tafel zetten, want er zit een ingebouwde steun in. Handig voor als je gebruik maakt van de automatische bladzijdewisseling, of als je graag aan een tafel leest zonder een boek te hoeven vasthouden. Deze hoes is te koop voor 22,95.


Conclusie

Wil je een no-nonsense ereader voor een redelijke prijs dan zit je met de Essence goed. Het apparaat biedt geen uitgebreide mogelijkheden. Hij heeft bijvoorbeeld geen wifi, aanraakscherm, verlichting of ingebouwde woordenboeken. Het enige dat je er mee kunt is ebooks lezen. Het scherm van de Icarus lijkt me van goede kwaliteit, ondanks dat het niet zo scherp is als dat van de nieuwste E-Ink-ereaders. Jammer is dat niet kunt instellen dat de volledige verversing van het scherm om de zoveel pagina’s plaatsvindt, het kan nu alleen aan of uit. Hierdoor heb je of elke bladzijdewisseling een korte donkere flits, of je hebt na een paar pagina’s last van doorschijnende letters. Volgens Icarus is dat in nieuwere firmware opgelost.

Wil je net iets meer opties, dan kun je waarschijnlijk beter nog wat verder kijken dan de Essence. Voor 20 tot 40 euro meer heb je apparaten als de Kobo Touch, Glo of Sony Reader die wat meer opties bieden, zoals een scherper scherm en draadloze verbinding.

De Icarus Essence is te koop voor 79,95 euro. De bijpassende hoes vind je hier.

Vorig artikelGoogle Currents nu ook met Nederlandse content
Volgend artikelFeedly trekt miljoenen nieuwe gebruikers van Google Reader
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in