Review Icarus Illumina

1

Met het verlies van Sony voor de ereadermarkt wordt de spoeling dunner. Icarus richt zich al enkele jaren op het middensegment, met degelijke ereaders voor een degelijke prijs. De nieuwste ereader, de Icarus Illumina, is er ook zo een, maar deze heeft nog extra aantrekkingskracht: hij draait op Android, waarbij je ook zelf apps kunt installeren en zo de functionaliteit kunt uitbreiden.

De Illumina is de opvolger van de Illumina HD. In vergelijking met die ereader zijn er heel wat veranderingen te bespeuren. Zo is het design van het nieuwe apparaat een stuk moderner en wat meer basaal. De bediening gaat via het aanraakscherm, aan de zijkanten vind je nog wel aparte bladerknoppen. Die knoppen worden aangevuld door rechts de typische Android-terugknop en links een ververs-knop om het e-inkscherm opnieuw in te stellen. De Illumina heeft een aangename zachtrubberen buitenkant en is qua grootte en gewicht vergelijkbaar met concurrenten als de Kobo Glo en de Kindle Paperwhite.

Aan de binnenkant zijn er ook wat dingen gewijzigd. Het Pearl E Ink-scherm (resolutie 1024×758) wordt aangedreven door een 1GHz dualcore processor en 512MB RAM. De 4 GB schijfruimte (ongeveer 1,5 GB beschikbaar voor ebooks en apps, niet zoveel dus) kan nog worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Het besturingssysteem is een aangepaste versie van Android 4.2. Ingebouwde verlichting is inmiddels redelijk standaard voor ereaders: ook de Illumina is hiermee uitgerust.

Gebruiksvriendelijk
Via het overzichtelijke startscherm van de Illumina heb je alle belangrijke functies onder handbereik. Zo zie je er direct welke boeken je onlangs gelezen hebt of waar je in bezig bent. Met snelkoppelingen onderaan kom je uit bij de boeken op het apparaat, de apps, de instellingen en de ingebouwde webbrowser. De verlichting regel je via een knop helemaal onderaan op het scherm. Er is geen fysieke knop op het apparaat om het licht aan of uit te zetten.

De ereader biedt vanuit zichzelf ondersteuning voor ebooks in onder meer ePub- en PDF-formaat (met en zonder Adobe DRM). De ebooks die in Nederland verkocht worden via webwinkels als Bol.com en eBook.nl kun je dus zonder problemen openen met de Icarus Illumina. Je zet ze eenvoudig op je ereader door ze met een programma als Calibre te beheren of simpelweg door ze in de verkenner van je computer te kopiëren naar de via de USB-poort aangekoppelde ereader.

Ebooks lezen

De ingebouwde reader is uitgerust met de belangrijkste opties voor het comfortabel lezen van je ebooks. Zo kun je uiteraard het lettertype en lettergrootte aanpassen, aantekeningen maken bij de tekst van een ebook en woorden opzoeken in een woordenboek. Het is ook mogelijk om zelf woordenboeken in door jou gewenste talen op het apparaat te installeren. Het maken van bladwijzers kan gemakkelijk door eenmaal op de tekst te ’tappen’ en vervolgens het hoekje rechtsboven aan te vinken.

Apps

De ereader draait op een open versie van Android, en dat betekent dat je er zelf apps op kunt zetten. Helaas niet via een ingebouwde appwinkel, zoals de Google Play Store. Je moet in dit geval zelf op zoek gaan naar de APK-bestanden van apps op internet. Gelukkig zijn die her en der veelvuldig te vinden en te downloaden. Zo kun je bijvoorbeeld apps als de Kindle-app van Amazon, de Kobo-app en een onafhankelijke lees-app als Aldiko eenvoudig op het apparaat installeren. Dat doe je door het APK-bestand naar de ereader te kopiëren via de verkenner van je computer. Vervolgens vind je het bestand in de ‘verkenner’ op je ereader en kun je het direct installeren. Niet elke app doet het zonder meer, zo kreeg ik bijvoorbeeld Angry Birds niet werkend. Vaak hangt het ook af van de precieze versie die je probeert te installeren. Lukt de nieuwste versie van een app niet, probeer dan eens een wat oudere.

De mogelijkheid om zelf apps te installeren is van grote toegevoegde waarde voor de ereader. Je kunt zo bijvoorbeeld heel handig apps voor je mail of een leesapp van je voorkeur installeren waardoor het apparaat nog veelzijdiger wordt. Handig voor op vakantie, want twijfel je of je een tablet of ereader mee zult nemen, dan is de ereader ineens een stuk aantrekkelijker geworden doordat je er bijvoorbeeld ook je mail op kunt checken en het laatste nieuws er op kunt lezen.

Conclusie
De Illumina heeft één unique selling point ten opzichte van de meeste andere ereaders die nu in Nederland op de markt zijn. Dat is de mogelijkheid om zelf Android-apps te installeren. Dat stelt je in staat om deels zelf te bepalen wat je allemaal met het apparaat kunt. Wel is het zo dat lang niet alle apps goed werken, en dat ook in de al vooraf geïnstalleerde software zo af en toe een Android-foutmelding om de hoek komt kijken. Echt helemaal soepel werkt het dus niet, dat Android op een ereader met e-inkscherm, maar wel goed genoeg om er veel aan te hebben.

Zeker voor de vrij lage prijs van 119,95 euro biedt de Icarus Illumina een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Het is een stevig apparaatje, dat snel werkt, een scherp en helder scherm heeft en prima doet waar het voor gemaakt is: boeken lezen, in alle vrijheid, zonder gebonden te zijn aan een bepaalde ebookverkoper.

Update: inmiddels is er een software-update te downloaden waarmee enkele bugs gefixt zijn.

Vorig artikelDe Correspondent komt met ‘goedkope en deelbare’ ebooks
Volgend artikelVakantiebieb-app populair onder jeugd
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

1 REACTIE

  1. Wat aanvankelijk een leuk en praktisch toestel leek, bleek uiteindelijk een kwaliteitsloos ding te zijn uitgebracht door een dito bedrijf.
    Na een jaar had ik reeds problemen met het opladen, wat uiteindelijk werd hersteld (1 maand kwijt). Nog geen jaar later: alweer HETZELFDE probleem. Maar nu vond ik geen gehoor meer. Bij Icarus weigerden ze pertinent te reageren nadat ze me eerst een mail gestuurd hadden dat ik de firmware moest updaten!!?? Op een eReader dat niet meer kan opladen?? Hallo?
    Ik koop nooit nog iets van dit 3de rangs-bedrijf en ik raad anderen aan ook beter naar wat anders uit te kijken voor een degelijke eReader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in