Review Icarus Illumina HD

8

In navolging van marktleiders als Amazon en Kobo komt het Nederlandse bedrijf Icarus met een ereader met ingebouwde verlichting en scherm met hoge resolutie. Met veel verschillende opties onderscheidt de Illumina HD zich van concurrenten, maar het apparaat heeft ook enkele nadelen.

De 6-inch ereader is de laatste toevoeging aan het groeiende aantal Icarus-apparaten. Het is ook de meest geavanceerde tot nu toe uit het Icarus-assortiment, met zowel de verlichting als het Pearl-HD scherm, dat een resolutie van 1024 bij 768 pixels heeft. Verdere specificaties zijn redelijk tot goed te noemen: 4GB geheugen, 600 MHz processor, mogelijkheid om de schijfruimte uit te breiden met een MicroSD-kaart, wifi, en ondersteuning voor veel verschillende bestandsformaten, waaronder audio zodat je tijdens het lezen van een boek muziek kunt afspelen.

Het design van de Illumina is opvallend te noemen. Het apparaat heeft namelijk zowel een aanraakscherm als knoppen onder aan het scherm en bladerknoppen aan de zijkanten. Die overvloed aan knoppen komt het design niet direct ten goede, maar is wel weer handig als je niet kunt kiezen tussen een touchscreen of knoppen.

Verder spreekt de bediening van de meeste functies voor zich, alleen een belangrijke niet: de verlichting kun je namelijk inschakelen door de verversknop lang ingeduwd te houden. De intensiteit van de verlichting kun je regelen door gelijktijdig de verversknop en het pijltje naar links of rechts in te drukken. Een beetje onlogisch dus, andere ereaders met verlichting hebben eenvoudigweg een knop voor de verlichting aan de bovenkant van het apparaat.

De ereader is iets zwaarder en groter dan de ereaders van concurrenten, maar dit is in het dagelijkse gebruik niet echt storend.

Gebruik
Zoals gezegd ondersteunt de Illuma HD een veelheid aan bestandsformaten, waarvan de belangrijkste PDF, EPUB, RTF, MOBI en CHM. De ebooks kun je met behulp van een USB-kabeltje eenvoudig overzetten van en naar je ereader. Een ingebouwde ebookshop heeft het apparaat niet, je moet je ebooks dus via een computer aanschaffen en downloaden. De Illumina neemt de mappenstructuur van je ereader over, dus wil je je ebooks in mappen ordenen dan kan dat eenvoudig op de Illumina. Wel moet je even opletten dat je je ebooks in de map ‘Documents’ zet. Het is overigens niet mogelijk om je ebookcollectie te beheren (kopiëren van bestanden) op de ereader zelf, dat moet via de computer. Verwijderen van ebooks is vanaf de ereader wel mogelijk.

Bij het lezen van een ebook heb je diverse instellingen. Zo kun je de lettergrootte aanpassen, marges instellen en de regelafstand wijzigen. Ook geeft de ereader je de keus uit een aantal voorgeïnstalleerde lettertypes. Het is eveneens mogelijk je eigen lettertype op de ereader te installeren. Via het instellingenmenu kun je bovendien ervoor kiezen om je ebooks standaard te openen in FBReader, een alternatief ebookprogramma waarin je weer andere opties hebt bij de weergave van je ebooks. Ook biedt de Illumina ondersteuning voor woordenboeken, in het StarDict-formaat. Deze dien je wel zelf via internet te downloaden en op de ereader te installeren.

De bediening van het apparaat is meestal gebruiksvriendelijk, maar niet altijd reageert de ereader even snel. Zo duurt het laden van een ebook nogal eens wat langer dan normaal en het omslaan van de bladzijden gaat ook onregelmatig wat snelheid betreft.

Op de Illumina zit geen optie om aantekeningen te maken, ook zit er geen markeerfunctie op. Sociale functies, zoals Facebook-integratie zul je bij deze ereader al helemaal niet aantreffen. Erg basaal dus, in vergelijking met andere nieuwe ereaders.

Extra’s
Behalve ebooks lezen kun je met de Illumina nog wat meer dingen. Zo kun je er muziekbestanden mee afspelen. Dit is een tamelijk eenvoudige functie, je kunt namelijk enkel kiezen om muziek te starten of te stoppen, een playlist samenstellen is bijvoorbeeld niet mogelijk. Daarnaast zit er een browser op het apparaat waarmee je websites kunt openen. Maar die browser is eveneens wel erg basaal, en traag. Zo reageerde de browser bij mij soms een tijd niet, of bleef hij helemaal hangen en moest ik de ereader opnieuw opstarten. Echt veel voegt de browser dus niet toe.

Conclusie
De Icarus Illumina HD heeft enkele goede specificaties voor een voordelige prijs, maar mist ook wel wat functies. Goed zijn de ingebouwde verlichting, veel ondersteunde bestandsformaten en het scherpe scherm. Minder goed is de vrij trage processor, waardoor de ereader af en toe wat langzaam reageert. Hecht je niet zo aan design, functies als woordenboeken, aantekeningen maken en een ingebouwde ebookwinkel en wil je gewoon eenvoudigweg ebooks lezen, dan biedt deze ereader waar voor het geld. Wil je iets meer functies en een sneller apparaat dan heb je echter voor zo’n vijf tientjes meer een betere ereader te pakken, zoals de Kobo Aura of de Kindle Paperwhite.

8 REACTIES

  1. Zes jaar geleden kocht ik een Icarus e-reader. Een simpele e-reader in vergelijk met Kobo, Sony en een paar andere dure exemplaren. Wel had/heeft mijn Icarus E-ink. Al zes jaar lees ik dagelijks een uur of drie op mijn Icarus. Ik hou van lezen, kan vrij snel lezen en sla dus dagelijks veel elektronische pagina’s om. Na zes jaar intensief gebruik is het scherm nog tip-top, blijft de batterij minimaal 1200 pagina’s bruikbaar en ook buiten in de zon blijft de tekst leesbaar dank zij de e-ink. Kortom een fantastische e-reader. Niet zwaar, handzaam en prettig in gebruik.

    • Hoe sla je een paginanummerr of bladzijde op.
      Als ik gelezen heb, begin ik steeds weer vooraan .
      ik zou toch door moeten kunnen lezen waar ik gebleven ben.
      Ik hoop dat jij de oplossing hebt voor mij.
      Ereader Icarrus Illumina E653series
      Alvast bedankt
      Ellie

  2. Gerrit J. Riethorst Oosterbeek
    Mijn Icarus heeft het na nauwelijks twee jaar al begeven.
    Het ding was best bruikbaar maar ik vond hem wel een beetje traag in het opzoeken van de laatste gelezen pagina’s
    Maar zoals een ieder kan begrijpen worden de positieve eigenschappen zo die er al waren t.o.v. alternatieven geheel te niet gedaan door de ultra korte levensduur van het apparaatje…..ja inderdaad net buiten de garantieperiode

  3. Ik heb spijt van deze aankoop. Ga een andere kopen. Liefst sony. In de zon op t strand ed stopt hij. Ben nu jaar aan het tobben.

  4. ellende vanaf de aankoop… licht viel uit, batterij kun je niet vervangen en binnen het jaar deed hij het niet meer. ik vind alleen een franstalige icarussite en daar snap ik echt niets van. kortom niet doen voor je dure centen!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in