Review Icarus Pocket: weinig opvallende ereader moet het hebben van opties

0

Sinds enige tijd timmert het Nederlandse merk Icarus vooral aan de weg met betaalbare ereaders zonder al te veel toeters en bellen, zoals de Reader Go of de Sense G2. Is de nieuwe Icarus Pocket een waardige toevoeging aan het assortiment van Icarus?

Specificaties
Wat specificaties betreft is het dat op sommige vlakken zeker. Zo is de reader uitgerust met een eInk Pearl scherm – wat een hoog contrast en snelle(re) paginawisselingen biedt – en een krachtigere batterij. Verder heeft het apparaat 4GB geheugen, ruim voldoende voor een grote selectie aan ebooks. Wie het echter nog niet genoeg vindt, kan er ook nog een MicroSD-kaartje in stoppen om dit nog uit te breiden. De Pocket heeft net als de Go geen wifi en eveneens geen touchscreen.

De bediening gaat met behulp van knoppen. Zo vind je aan beide zijdes van het scherm een tweetal bladerknoppen – makkelijke bladeren dus voor zowel links- als rechtshandige mensen. Onder het scherm zitten de overige bedieningsknoppen. Een homeknop, een menuknop, een navigatieknop, een terugknop en een knop om te verversen. De aan/uitknop, miniUSB-aansluiting en audioingang vind je terug aan de bovenkant.

Qua design is de Pocket weinig opvallend: een matte donkergrijze kunststof case, met een vrij brede rand om het scherm heen. Het gebruikte materiaal lijkt wat op dat van de Kindle Touch. Het apparaat voelt prettig stevig aan, maar is met een gewicht van 214 gram ietwat aan de zware kant in vergelijking met andere gangbare ereadermodellen. Ter vergelijking, de voorganger Icarus Go was 170 gram.

Gebruik
Om de Pocket aan te zetten dien je de aan/uitknop enkele seconden in te duwen. Naast de knop gaat dan een klein groen lichtje branden ten teken dat het apparaat ingeschakeld wordt. Dit duurt enkele seconden, waarna je in het homescherm uitkomt. Dit is logisch opgebouwd met een overzicht van het laatst gelezen boek. Via de optie ‘recent’ kom je snel uit bij een lijst met recent gelezen titels. Hiernaast heb je via het homescherm toegang tot de bibliotheek met boeken op het apparaat, foto’s, muziek, een bestandsmanager, de instellingen en de handleiding.

De ereader reageert bij alles vlot. Het openen van een ebook gaat snel, en ook het bladeren door een boek gaat zonder problemen – alhoewel bij wat grotere bestanden af en toe een vertraging in het omslaan kan optreden. Zo heeft ons reviewexemplaar af en toe zichtbaar wat moeite met sommige onderdelen in een PDF-bestand. Waar dit precies aan ligt is onduidelijk.

Met de Pocket kun je een groot aantal verschillende bestandsformaten openen. Uiteraard de standaarden ePub en PDF (met en zonder Adobe beveiliging), maar ook onder andere Mobi, txt, RTF, DJV, DOC en HTM. Handig is ook de ondersteuning van zip- en rarbestanden. Op deze manier kun je eenvoudig meerdere ebooks tegelijk op de ereader zetten.

Nieuwe ebooks op de Pocket zetten gaat ofwel via de USB-kabel of via een geheugenkaart. Voor beveiligde ebooks kun je het beste gebruik maken van het gratis programma Adobe Digital Editions. De reader wordt zonder problemen herkend na het verbinden. Vervolgens kun je de reader met je Adobe-account autoriseren.

Lezen
Tijdens het lezen van een ebook heb je via de menuknop een aantal keuzes om de leeservaring naar eigen wens aan te passen. Zo kun je de marge tussen de tekst en de rand van het scherm verbreden, het lettertype wijzigen en vergroten, de regelafstand vergroten of kiezen voor ‘uitgever standaard’, oftewel de opmaak zoals die in het ePubbestand wordt meegegeven. Ook kun je naar woorden zoeken in het boek, alhoewel het invoeren van tekst op het virtuele toetsenbord wat behelpen blijft zonder aanraakscherm. Met de optie ‘bladwijzer toevoegen’ kun je plaatsen in het boek opslaan om er later sneller naar toe te gaan. Verder kun je het scherm roteren tijdens het lezen van een ebook. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bredere bladspiegel door de reader en de tekst een kwartslag te draaien. Tot slot is het ook mogelijk muziek af te spelen tijdens het lezen van een boek. Hiervoor moet wel een koptelefoon aangesloten zijn, de Pocket bezit geen ingebouwde speakers.

Op de Pocket staan een aantal lettertypes voorgeïnstalleerd. Je kunt echter zelf ook je eigen favoriete lettertype gebruiken voor het lezen van je boeken. Hiervoor dien je het lettertype-bestand te kopiëren naar de map ‘fonts’ op de reader, waarna je lettertype als optie verschijnt in het menu.

De Pocket is een gebruiksvriendelijke ereader die een comfortabele leeservaring biedt. Een groot voordeel is zowel de ondersteuning van een hele reeks aan bestandsformaten als de mogelijkheid om je eigen lettertype te kunnen kiezen en zo de leeservaring te personaliseren.

Extra’s
Via het instellingenmenu kun je ervoor kiezen om de standaard reader om ebooks weer te geven te veranderen van AdobeReader naar FBReader, een applicatie waarmee je net weer wat andere opties hebt in een ebook. Daarnaast kun je de verversingsmodus instellen: om de hoeveel pagina’s je een volledige verversing van het eInkscherm wilt. Verder heeft de Pocket de mogelijkheid om foto’s weer te geven en muziek af te spelen. Over het nut van dat eerste heb ik zo mijn twijfels, maar de mogelijkheid om audiobestanden (in MP3, WMA, WAV,FLAC, AAC, OGG) af te spelen is handig. Zo kun je niet alleen naar muziek luisteren maar ook bijvoorbeeld luisterboeken afspelen.

Conclusie
Met de Icarus Pocket heb je een degelijke ereader in de hand die enkele voordelen heeft boven eerdere Icarus-ereaders en concurrenten in dezelfde klasse, zoals bijvoorbeeld de BeBook Pure. De vele opties met betrekking tot de weergave van ebooks, de mogelijkheid om muziek af te spelen en het Pearl eInkscherm maken het tot een veelzijdige reader. Qua design en functies kan het zich echter niet meten met de nieuwste apparaten van Kobo, Amazon (wifi, touchscreen, hd-scherm) en Sony. Voor die drie betaal je dan ook wel direct een euro of 30 meer. Wanneer je je keuze voor een ereader vooral van je budget laat afhangen is de Icarus Pocket voor een prijs van 89,95 geen slechte keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in