Review Icarus Reader Go: goedkoop is niet altijd duurkoop

0

Icarus, een nieuwkomer op de Nederlandse markt voor ereaders, bracht in oktober de Icarus Reader Sense uit, een ereader met Sipix-scherm. In december volgt nu de Reader Go, een 6-inch ereader met eInkscherm. Is deze Go er een om voor te gaan?

De eerste ereader die Icarus op de markt bracht was een wat bijgewerkte versie van de ereader die al eerder door de Aldi in Nederland verkocht werd. Met de Reader Go brengt Icarus een nieuw model op de Nederlandse markt. Het gaat om een 6-inch ereader met eInkscherm. Dit scherm geeft 8 grijswaarden weer en heeft een resolutie van 600 bij 800 pixels. Verder heeft het apparaat de beschikking over 2GB geheugen, dat uit te breiden is met behulp van een MicroSD-kaart. De batterij houdt het volgens de specificaties zo’n 6.000 paginawisselingen uit. Met een introductieprijs van 149 euro positioneert Icarus de reader in de goedkoopste prijsklasse voor ereaders.

Uiterlijk
De Reader Go ziet er vrij standaard uit, met een zwarte voor- en achterkant. Doordat de knoppen verder ook zwart zijn (behalve de grijze menu-knop) gaat alle aandacht uit naar het scherm, wat zorgt voor een rustige leeservaring. Wat direct opvalt is dat de ereader lekker dun en lichtgewicht is. Met slechts 170 gram ligt de Reader Go goed in de hand. Daarbij voelt de ereader ook stevig aan.

De aan/uitknop vind je aan de linkerbovenkant. Verder heeft het apparaat links onderin twee bladerknoppen, in het midden een vijf-weg-navigatieknop, daarnaast een knop voor de muziekspeler, een zoomknop, een ‘terug’-knop en een menuknop. Aan de rechterkant van het scherm zitten in totaal elf knoppen waarmee je direct toegang hebt tot bestanden op het scherm. Tot slot heeft de Reader Go rechts bovenin helaas een lampje dat blauw oplicht wanneer je een knop indrukt. Helaas, want dit heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde en kan storend zijn tijdens het lezen.

Het scherm van de Icarus is vergelijkbaar met andere ereaders van dit moment. Het is nog geen Pearl-eInk, zodat de nieuwste Kindle en Sony Readers er wat dat betreft kwalitatief nog wel uitspringen. Het scherm is wel een stuk helderder dan de ereaders met een Sipix-scherm, zoals te vinden op de OYO of de eerder geïntroduceerde Icarus Reader Sense. De Reader Go is behoorlijk snel in vergelijking met andere ereaders van dezelfde generatie. Zowel het bladeren door menu’s als het openen van een ebook en het bladeren in een boek gaat vlot. Verder is de Reader Go een tamelijk basale ereader, zonder extra’s als een touchscreen of wifi.

Gebruik
Wanneer je de ereader aanzet door de knop enkele seconden ingeduwd te houden kom je in het ‘Hoofdvenster’. Hierin vind je de ‘geschiedenislijst’ met recent geopende bestanden, een boekenlijst, een optie muziek, foto en een bestandenlijst. Verder heb je van hieruit toegang tot de systeeminstellingen en de gebruikershandleiding.
Om ebooks op de ereader te zetten kun je gebruik maken van de bijgeleverde USB-kabel. Eventueel kun je ook ebooks laden door ze eerst op een geheugenkaartje te zetten. De ereader ondersteunt de bestandsformaten (beveiligde en onbeveiligde) ePub, PDF, HTML, RTF, Mobi, FB2 en TXT. Ebooks die je bij Nederlandse webwinkels koopt en die vaak beveiligd zijn met Adobe DRM kun je eenvoudig overzetten via het programma Adobe Digital Editions. Dit programma herkent en autoriseert de Reader Go zonder problemen.

Nieuwe ebooks die je op de ereader hebt gezet verschijnen na loskoppelen direct in de lijst met boeken. Jammer is dat je geen coverafbeeldingen ziet, maar enkel een pictogram met het bestandsformaat. De ereader heeft ook een zoekfunctie om makkelijk in je ebookcollectie te zoeken naar een bepaalde titel.

Lezen
Ebooks open je door in de boekenlijst naar een titel te navigeren en op de middelste knop van het apparaat te klikken. Ook kun je met de knoppen aan de rechterkant direct een ebook openen. Eerst was ik niet zo overtuigd van het nut van deze knoppen naast het scherm, maar na ze te hebben gebruikt werkt het eigenlijk best handig.
Tijdens het lezen van het boek heb je via de ‘menu’-knop toegang tot extra opties. Zo is er een bookmarkfunctie. In totaal kun je per boek vijf van deze bladwijzers opslaan. Je kunt er geen aantekeningen bij maken. Een andere optie in het menu is de mogelijkheid om de bladzijden automatisch te laten omslaan, waarbij je ook de bladertijd kunt instellen.

Verder kun je ook de schermrotatie wijzigen. De Reader Go is uitgerust met een zwaartekrachtmeter, waardoor de schermoriëntatie automatisch wisselt tussen portret- en landschapmodus. Dit kun je indien gewenst ook uitschakelen. Anders dan bij sommige andere ereaders gaat de automatische kanteling bij de Reader Go behoorlijk snel en soepel. Wel is het zo dat de kantelfunctie enkel naar een kant toe werkt (de rechterkant). Hierdoor is het apparaat wat lastiger te bedienen wanneer je het alleen in je rechterhand zou willen houden.

Zoals eerder gezegd gaat het bladeren door ebooks behoorlijk snel. Niet zo snel als ereaders met de nieuwste generatie eInkschermen, wel sneller dan veel vergelijkbare ereaders die op dit moment verkrijgbaar zijn. De ereader biedt een prima leeservaring, ook doordat het een licht apparaat is dat bovendien een helder scherm heeft.

Extra’s
Omdat de ereader een basismodel is, hoef je weinig extra’s te verwachten. Er zit een eenvoudige fotoviewer op en daarnaast kun je ook MP3-bestanden afspelen, zodat je tijdens het lezen van ebooks naar muziek kunt luisteren of luisterboeken in MP3-formaat kunt afspelen.

Conclusie
De Icarus Reader Go is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke ereader met weinig functies. Dat wat een ereader moet doen, het weergeven van ebooks, doet hij over het algemeen goed. Het eInkscherm is niet het nieuwste van het nieuwste, maar biedt wel een helder contrast. Daarbij komt dat het een lichtgewicht apparaat is dat goed in de hand ligt en snel reageert op de bediening. Echt negatieve punten zitten er aan deze reader niet, of het moet het lampje zijn dat knippert wanneer je een knop indrukt. Door de lage prijs is het apparaat te zien als een uitstekend instapmodel ereader. Wil je meer functies dan zijn er veel andere ereaders waaruit je kunt kiezen, wil je eenvoudigweg ebooks lezen dan zit je met deze ereader goed.

De Icarus Reader Go heeft een adviesprijs van 149,99 euro.

Met dank aan Icarus voor het ter beschikking stellen van een reviewexemplaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in